Seitsemän ensimmäistä työpaikkaa

Tällä viikolla Facebookissa on törmännyt miltei päivittäin hashtagiin #firstsevenjobs, jossa ihmiset ovat avanneet työelämänsä alkutaipaleen salaisia ja ei-niin-salaisia kansioita. Itse en viitsinyt listausta tehdä naamavihkoon, mutta arvelin, että kah tässäpä hauska postausidea blogiin. Mikään virallinen haastehan tämä ei ole, mutta mielenkiinnolla lukisin myös muiden starboxilaisten työpaikoista :)

En jaksanut lähteä etsimään vanhoja työtodistuksia, joten listaus osoittautuikin yllättävän haastavaksi tehdä. Mitä, enkö mie muka sinä vuonna ollu kesätöissä? Tai jos olin, niin missä? Ja oliko se päiväkotihomma kesätyö vai TET? Äääää. Aivan 100% luotettava listani ei siis ole, sillä olen saattanut unohtaa jonkun teinivuosien kesätyön. Mutta tässä siis ne, jotka sain pienellä vaivannäöllä palauteltua muistilokeroista:

1. Kaupungin puisto-osaston työntekijä (kesä 2001)
Mielestäni tämä tapahtui jo aiemmin, mutta koska työparinani oli kaverini johon tutustuin vasta lukion ensimmäisellä, muistini on taas vaihteeksi väärässä. Ryömimme siis luokkakaverini kanssa kuukauden ajan pitkin kotikaupungin puistikkoalueita ja kukkapenkkejä kitkien ja kastellen. Sadepäivinä varusteisiin kuului mm. kurahousut kokoa 52 (en edes muista, millä ne pysyivät jalassa), ja hellepäivinä lanseerasimme käsitteen hissit tiessä. Hauskaa oli, mutta polveni eivät tykänneet kyykistelystä eivätkä käsivarteni ruusupusikoista.

2. Tutkimussihteeri lääketieteen tutkimusta tekevässä yrityksessä (kesät 2002-2003, lukion jälkeinen vuosi 2003-2004).
Tämän työpaikan sain ihan puhtaasti suhteilla, sillä pääsin perhetutun yritykseen naputtelemaan numeroita koneelle. Näissä hommissa vierähti muistaakseni kaksi kesää lukiossa, sekä lukion jälkeinen välivuosi kun en päässyt vielä opiskelemaan. Työaikani oli 8-12 ja sain palkkaa hieman enemmän, kuin mitä työttömyyspäiväraha olisi ollut.

3. Idols-finalistin fanisivujen pyörittäminen (2004-2005)
Tätä hommaa tein aluksi ihan omaksi ilokseni, mutta opiskelupaikan ovien auettua ja finalistin saatua levytyssopimuksen laitoin sähköpostia levy-yhtiöön, jotta haluaisitteko ehkä maksaa minulle tästä. Taisin käyttää vipuvartena sitä, että opiskelujen alkaessa aika on kortilla, mutta pientä korvausta vastaan sitä voisi löytyä. Työ oli itselle mieleistä, todella rentoa eikä vaatinut minulta loppujen lopuksi juuri mitään. Palkkaa sain huimat 200€/kk jolla ei totisesti lennetty kuuhun, mutta joka oli mukava lisä opintotuen päälle.

4. Sonerapisteen myyjä (kesä 2005)
Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen päätin, että en halua muuttaa kesäksi takaisin kotiin, joten rahaa on saatava jostain. Hain liittymämyyjäksi ja pääsin, ja olin valtavan ylpeä siitä, että tämä oli ensimmäinen oikea työ, jonka olin hankkinut ihan itse. Loppukesästä totesin (ja niin taisi ajatella esimieskin), että minusta ei todellakaan ole tuollaiseen työhön. Nostan hattua kaikille ketkä tähän pystyvät ja jopa viihtyvät ko. työssä, mutta itse en palaisi enää ikinä.

5. Postin jouluapulainen (joulut 2006 ja 2007)
Opiskeluaikana ei työnteko juurikaan kinostellut, mutta kahtena vuonna päätin hankkia joululahjarahat heittelemällä joulukortteja lokeroihin. Työpesti kesti muistaakseni pari viikkoa, ja tuona aikana päähäni jäivät mm. kaikki Suomen postinumeroalueet (41-44 Jyväskylän lähialueet jne).

6. Ruokakaupan kassa (maalis-elokuu 2007)
Viimeisenä opiskeluvuonna luentoja ja kouluhommia oli enää todella vähän, joten päätin, että on oikea aika keksiä joku lisätulonlähde. Hain paikalliseen markettiin kassanhoitajaksi ja röyhistelin rintaani, kun pomo sanoi työhaastattelun lopuksi päättäneensä palkata minut 5 minuuttia sen jälkeen, kun olin kävellyt ovesta sisään. Istuskelin kassalla viitisen kuukautta, kunnes minut irtisanottiin taloudellisista syistä. Pari kuukautta myöhemmin marketti lopetti toimintansa.

7. Asiakaspalvelupiste/kassa (2007-2014)
Edellisen irtisanomisen jälkeen en jäänyt tuleen makaamaan, vaan bongasin työkkärin sivuilta ilmoituksen "kohta avattavasta tavaratalosta". Työtä oli luvassa syyskuusta joulukuuhun vuokratyöfirman kautta, ja haastattelussa tavaratalon nimeksi paljastui Anttila. Joulun jälkeen kuulin, että minut ja muutama muu otetaan vuokrafirmalta suoraan talon listoille, ja työsopimus uusittiin heti tammikuussa. Kesän lopussa keksin haluta takaisin Keski-Suomeen, ja siirryin vanhana työntekijänä Palokan Kodin Ykköseen. Parin vuoden jälkeen Mikkeli-ikävä kasvoi niin suureksi, että tahdoin takaisin, jolloin työpaikka löytyi Mikkelin K-citymarketista.

Yli kuuden vuoden ura keskolaisena päättyi, kun paikalliseen yritykseen haettiin myyntiassistentin äitiysloman sijaista huhtikuusta 2014 alkaen. Työn määräaikaisuudesta huolimatta päätin ottaa ja hypätä, sillä työnkuva kuulosti kiinnostavalta ja 8-16 toimistotyö suoranaiselta unelmalta. Sijaistetun myyntiassistentin paluuseen mennessä olin onnistunut vakuuttamaan työnantajani, ja minulle nyhjäistiin työpaikka ikään kuin tyhjästä. Täällä siis toimistorottaillaan edelleen, ja saman firman myyntipäälliköltä on tuo artikkelikuvana toimiva sähköposti. En tiedä onko tämä se työ josta haluan jäädä eläkkeelle, mutta juuri tällä hetkellä lienen juuri siellä missä pitääkin :)