Haluatko parturikampaajaksi?*

Hiukseni ovat kruununi, joten kun minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä yhteistyötä Hiustropiikki-koulun kanssa, en miettinyt kahta kertaa! Koulu sijaitsee Kouvolan ydinkeskustassa osoitteessa Keskikatu 13, Hiustropiikin parturi-kampaamon viereisessä katutason liikehuoneistossa.
Hiustropiikki-koulu opettaa ja valmentaa hiusalan perustutkintoon. Koulutus on käytännönläheistä ja pienryhmässä toteutettuna erittäin tehokasta. Opiskelun voi suorittaa joko päiväkoulussa, tai joustavasti työn ohella iltakouluna. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa koulutuksen aikana hiusalan perustutkinnon näytöt, joiden hyväksytyt suoritukset oikeuttavat parturi-kampaajan ammattinimikkeen käyttöön. Perustutkinnon suorittamisen jälkeen opiskelua voi jatkaa ammattikorkeakoulussa.

Kuvassa oikealla Nina Bruce

Haastattelin paria Hiustropiikki-koulusta juuri valmistunutta kotkalaista tyttöä, ja kyselin heidän kokemuksistaan koulutuksesta. Ensimmäisenä vastaajana on Nina Bruce:

1. Miksi juuri parturikampaajan opinnot ja miten päädyit juuri Hiustropiikin koulutukseen?
Tämä ammatti on todella luova ja rakastan tehdä käsilläni ja nähdä muutoksen heti. Muistan jo pienestä asti kun harjoittelin sukulaisilleni kaikennäköisiä kampauksia :D Ysillä sitten päätin, että käyn lukion koska paka-linja ei alkanut Kotkassa. Valmistuttuani ylioppilaaksi keväällä 2015 pääsin kesätöihin Sutelan Prismaan, tein töitä jonkin aikaa, sitten syksyllä rupesin miettimään että musta tulee kampaaja hinnalla millä hyvänsä.

Löysin Hiustropiikin aikalailla sattumalta, vakuutuin viimeistään huimista kisamenestyksistä. Katsoin nettisivuja ja huomasin, että seuraava koulutus alkaa vasta keväällä 2016, laitoin Katri-Leenalle hakemuksen jo "valmiiksi" ja ajattelin että aloitan sitten keväällä jos vain pääsen kouluun. Kuitenkin Katri-Leena soitti jo samana päivänä, että haluaisit opiskelijaksi meille, mie olin ihan et joo mutta siis eihän mua voida ottaa kesken ryhmän. Sovittiin samalle päivälle haastattelu Kouvolaan ja niin mut vaan hyväksyttiin opiskelijaksi lokakuun lopussa. Enkä kokenut ollenkaan riskinä sitä, että tulisin käymään koulun alle 9kk:ssa.

2. Minkälainen hakuprosessi oli?
Laitoin hakemuksen, sovimme haastattelutreffit sekä samalla minulle teetettiin soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeessa minun piti tehdä päättelytesti harjoituspäälle, tunnistaa väritupsuista kylmiä ja lämpimiä sävyjä, leikata pahvista hahmotuskuvia. Ja haastattelussa KL katsoi todistuksiani, kyseli allergioista yms.

3. Työskentelitkö koulutuksen ohella, oliko rankkaa?
Työskentelin kevääseen asti Prismassa koulun ohella jotta sain opintoni maksettua, oli rankkaa, etenkin kun meilläkin oli välillä kaikenlaisia tapahtumia viikonloppuisin ja sitten seuraavana viikonloppuna töissä, mutta asennoiduin niin, että se on kuitenkin niin lyhyt aika, että kyllä siitä selviää

4. Mikä koulutuksessa oli parasta?
Ammattitaito. Koen, että tämä koulutus antoi itselle valtavan määrän tietoa ja taitoa upeilta ammattitaitoisilta opettajilta.  

5. Mitä valmistumisen jälkeen tapahtui?
Pääsin töihin Hiustropiikkiin, josta valmistuin. 

6. Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?
Tehdä töitä Hiustropiikissa ainakin vuosi, ja katsoa sen jälkeen minne suuntaa. Onhan tuo matka (Kotkasta Kouvolaan) aika inhottava.

7. Miksi suosittelisit Hiustropiikin koulutusta alalle haluaville? > Minusta Hiustropiikki valmistaa todella rautaisia ammattilaisia. Koen, että en olisi missään muussa koulussa oppinut näin "hyväksi"

Toinen vastaaja oli Jenny Aapio, jolta kysyin samat kysymykset. Hän kertoili minulle näin:

"Parturi-kampaajan työt ovat aina kiinnostaneet, joten tuntui luontevalta aloittaa alan opinnot. Työ on vaihtelevaa, kehitys jatkuvaa ja lopputuloksen näkeminen motivoivaa. Laitoin hakemuksen menemään ja pian sainkin kutsun haastatteluun, jossa tulin valituksi kouluun.
Koulutuksessa parasta olivat kokeneet, osaavat ja tarkat kouluttajat, jotka vaativat paljon ollen kuitenkin kannustavia. Meitä on lisäksi myös kokoajan kannustettu kilpailemaan ja osallistumaan eri koulutuksiin. Päivät opintojen parissa olivat pitkiä ja ajoittain tuntui rankaltakin, mutta reipasta tahtiahan sitä täytyikin edetä.
Opetuksen korkean laadun vuoksi suosittelen lämmöllä kyseistä koulua. Valmistuttuani jäin töihin Hiustropiikkiin, joskus tulevaisuudessa haaveissa on oma liike, mutta toistaiseksi ei ole kiire pois täältä."
 

Pakko myöntää, että olen itsekin aikoinani (ja ihan lähivuosinakin) miettinyt parturikampaajan ammattia, mutta minun sormimotoriikallani (tai sen puutteen takia) minun on syytä pysyä ihan vaan vastaanottavana osapuolena. Jos sinä kuitenkin olet kiinnostunut ja vähän potentiaalisempi tukkataituri kuin meikä, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan Hiustropiikki-koulun opetustarjontaan! Käy tsekkaamassa nettisivut TÄÄLLÄ! <3

Hiustropiikin kanssa tehtävä yhteistyöpostaussarja jatkuu vähän käytännönläheisemmällä postauksella seuraavaksi, kun Olennaisuuksia suuntaa punaisen kotteronsa nokan kohti Kouvolaa! Stay tuned...

*Yhteistyössä Hiustropiikki-koulu