Ihan pihalla, VIHDOIN!

Kaikki kuvat Pinterestistä mun Exterior-boardilta (sieltä löytyy siis myös lähteet kuvia klikkaamalla)

Joulun ja uudenvuoden intoilun jälkeen alkaa intoilu kesästä. Jos jollekulle on jäänyt vielä näiden vuosien jälkeen epäselväksi, niin olen kova suunnittelemaan asioita, yleensä ihan naurettavan aikaisin. Liian aikaisin. Onneksi on Pinterest, jonne voin tallettaa ympäri vuoden ideoita pihaa ja kotia varten. Suurin osa niistä jää tietenkin toteuttamatta, mutta esimerkiksi toi meidän piharakennus on lähtöisin eräästä Pinterestistä löytyneestä kuvasta! Tänä kesänä viimeistellään meidän pihaa, joka laitettiin kuntoon kahtena viime vuonna, ensin kattavilla perustustöillä ja ruohon istutuksella, ja viime kesänä keskityttiin sitten kasvimaahan, perennoihin ja terdeen. Tälle kesälle on suunniteltu kasvimaan uudistusta ja sitten vaan paljon rentoilua, auringonottoa ja varmasti kitkemistä ja ruohonleikkuuta. Mieli kuitenkin laukkaa jo vähän isompiinkin projekteihin:

1. Talon oikean sivun käytäväpergola

Meidän pääsisäänkäynti on sen rappujen mätänemisen ja purkamisen takia vaihdettu väliaikaisesti terassin ovelle. Nyt kun raput on uusittu, haluaisin palauttaa sisäänkäynnin sen oikealle paikalle, mutta se vaatisi pientä ehostusta talon sille kyljelle. Nyt sinne on kasattu valtava pino liuskekivilaattoja, jotka kaivettiin ylös erinnäisistä paikoista pitkin pihaa, ja niistä on tarkoitus tehdä polku etupihalta pääovelle. Pitkä ja kapea polku katetaan kevyellä puisella pergolalla, jonka tolppien juurelle istutetaan köynnöskasvia, luultavasti villiviiniä sen nopean ja vahvan kasvutavan vuoksi.

2. Aurinkopesä 

Tän kesän suurin rahallinen puutarha-hankinta taitaa kuitenkin olla kuvan aurinkopesä. Maskussa se oli -40% alennuksella kahdeksisen sataa euroa. Olen kuitenkin nyt päättänyt, että tuossa nukun ulkopäikkärini (koska niitä varmasti kaksivuotiaan kanssa saa otettuakin ihan yhtenään).  

3. Villiviiniä pihapömpelille

Myös kesäolkkarimme saa tänä kesänä villiviinihunnun, tai ainakin sellainen laitetaan työn alle. Mikään ei melkeinpä ole kauniimpaa kuin vihreiden lehtien välistä siivilöityvä auringonvalo <3

4. Terassin mausteet 

Viime kesänä laajennettu terassimme pitää varmasti käsitellä tänä keväänä jonkunlaisella suojalla, sillä nyt uusikin osa on saanut vähän kyytiä talven pakkasilta. Haluan tuollaisia rimoista tehtyjä istutuslaatikoita ylä- ja alaterden väliin ns. kaiteiksi, jottei toikkaroiva taaperu tuussahda naamalleen niiden välillä ainakaan ihan niin useasti. Myös jonkunlaista valaistusta olisi hauska upottaa terassilautoihin <3

5. Aurinkovarjo riippumekanismilla 

Jotta voisimme vihdoin käyttää rakasta polyrottinkista ruokailuryhmääni, on sen päälle hankittava riippuvarjo. Pihamme on siitä kivassa paikassa, että aurinko paistaa terassille KOKO päivän, ja kuumimpaan (lounas)aikaan pihalla syöminen on mahdotonta. Siksipä esimerkiksi kuvan Ikean varjo olisi omiaan suojaamaan auringon polttavilta säteiltä ja mahdollistamaan pihalla murkinoinnin!

5. Salmiakkiköynnökset 

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ihan mielettömän hauska idea, ja esim. humalaköynnöksellä tai krassilla toteutettavissa jo tänä kesänä! Pihalle on muutenkin tulossa yksivuotisia kesäkukkia ruukkuihin, ja toivon myös kovasti, että viime kesänä istuttamani hortensiat kukkisivat tänä vuonna. 

Kai joku muukin on jo hurahtanut kesän odottamiseen ja suunnitteluun? Onko teillä hei muuten vinkkejä nopeasti kasvavista, rehevistä köynnöksistä? <3