Minä + pensseli = uusi harrastus? Repin instituutti testissä!

Ihan aluksi täytyy kyllä antaa pienet aplodit sekä meidän Starboxin tiimille, että Repin-instituutin jengille rohkeudesta ja innovatiivisuudesta järjestää ja tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa näin mielenkiintoisen asian tiimoilta! Mulle tarjoutui siis mahdollisuus tutustua Kymenlaakson kesäyliopiston Repin-instituuttiin, joka on järjestänyt kuvataidekoulutusta Kotkassa jo yli kymmenen vuoden ajan yhteistyössä Pietarin I.E Repinin instituutin professorien ja opettajien kanssa.

"Olemme Repin-instituutissa vakuuttuneita siitä, että klassisen kuvataiteen opinnot ja niissä opitut taidot laajentavat huomattavasti visuaalisten alojen ammattilaisten osaamista"

Instituutin nettisivujen mukaan Repin-instituutin kuvataidekoulutuksen tavoitteena on välittää Pietarin taideakatemian opetuksen menetelmiä visuaalisten alojen ammattilaisille ja edistyneille taiteen opiskelijoille. Kaksivuotinen kuvataidekoulutus keskittyy klassisen maalaustaiteen ja piirustuksen sekä plastisen anatomian, perspektiivin ja sommittelun opetukseen. Opetus tapahtuu samalla tavalla kuin Pietarin taideakatemiassa ja pyrkii antamaan opiskelijoille perustiedot visuaalisten alojen ammattilaisen välttämättömistä taidoista.

Minun vierailuni sijoittui kevätlukukauden Alexander Ziminin asetelmamaalaus master class-viikolle, ja pääsin kokeilemaan taitojani hedelmäkulhon kanssa. Juteltuani hetken amanuenssi Aleksandra Hintsasen kanssa paikasta ja meneillään olevasta koulutuksesta, pääsin seuraamaan Alexanderin työskentelyä ja tein muutamia muistiinpanoja. Päälimmäisenä mieleeni jäivät kehotus työstää koko teosta yhtä aikaa, eikä jäädä nyhjäämään yhtä tiettyä kohtaa valmiiksi kerrallaan, sekä ns. taiteen sääntöjen soveltaminen tilannekohtaisesti omassa työskentelyssä. 

Osaavan ihmisen luomistyötä on hypnotisoivaa katsella. Huomasin useampaan kertaan tuijottavani siveltimenvetoja suu auki, epäuskoinen ilme kasvoillani. Mun oli vaikea ymmärtää millä logiikalla mikäkin väri aseteltiin mihinkin. Huomasin myöhemmin itse maalausta kokeillessani, että mun lähestymistapa oli paljon lapsekkaampi ja ns. lättänämpi, kuin muiden, jo kauemmin maalanneiden oppilaiden. 

Alexander Zimin

Yksi sääntö, joka oli jäänyt jostain kuviksen tunneilta takaraivooni, oli kaiken valkoisen peittäminen kankaalta. Alexander maalasi omasta teoksestaan valkoisen peittoon (muistaakseni) kahdessakymmenessä minuutissa. Uskomaton vauhti. Kiertelin hiljaisina hetkinä ympäri instituutin tiloja, ja kuvasin mielestäni kauniita asioita ateljeissa. 

Tämän asetelman me maalasimme

Tunnelma tiloissa oli tosi rauhallinen, inspiroiva ja boheemi. Valo tulvi isoista kattoikkunoista sisään, ja lokit kirkuivat ulkona muistuttaen meren läheisyydestä. Oli vaikea käsittää, että tämä taiteen tyyssija sijaitsee Pasaatin yläpuolella, keskellä vilkkainta keskustaa. Aleksandra kuiskasi minulle, että ei täällä normaalisti näin hiljaista ole, mutta vaitonaisen keskittymisen suorastaan aisti ilmassa. 

Jostain syystä kaikki sotkukin näytti taiteelliselta ja asetellulta, ja jokaisessa kuvaamassani huoneessa oli todellinen tekemisen meininki. Taiteen tekeminen on sotkuista hommaa, ja esimerkiksi väripalettini oli ihan häpeällisen siisti maalailuni jälkeen, kun sen olisi pitänyt näyttää värien räjähdykseltä sekoiteltuine sävyineen.  

Kun sitten tosiaan itse pääsin puikkoihin, aloitin ensin hahmottelemalla asetelman hiilellä. Rupesin topakasti varjostelemaan hedelmiä ja vaasin jalkaa jo hiilen kanssa, vaikkei se kai tarpeellista olekaan. Kun hahmotelma oli valmis, se suihkutettiin nopeasti lakalla, jotta hiili ei lähtisi leviämään öljyvärien alta. 

Aleksandra kysyi, haluanko itse puristaa värit paletille, mutta ekalla kerralla minua jännitti niiden järjestyksen tai määrän sössiminen vielä sen verran, että hän sai näyttää miten homma hoidetaan. Olin muutenkin vähän turhan arka kokeilemaan, soveltamaan ja testaamaan erilaisia suteja, sävyjä ja tekniikoita, mutta toisella maalauskerralla olin jo selkeästi reippaampi. Pääsin yli ajatuksesta, että teen jotain väärin tai väärässä järjestyksessä.  

Aloitin ensin taustan värittämisestä, ja oikean beigen sävyn löytäminen osoittautui haastavimmaksi tehtäväksi ekalla maalauskerralla. Hankalaa oli myös saada syvyyttä taustaan, ja erityisesti kolmiulotteisuutta varjoihin ja korkeisiin kohtiin. 

Ekalla maalauskerralla mulla loppui aika ihan totaalisesti kesken, kun mun piti kiirehtiä iltavuoroon Lindexille, mutta kerkesin tekemään yhden omenan ennen lähtöä. Siitä tulikin ehdoton suosikkini, eivätkä kaksi muuta hedelmää tuntuneet onnistuvan sitten millään. Lautasella oli siis kaksi omenaa ja sitruuna, mutta meikän taulussa on kaksi sitruunaa, kun toinen, taustalla luimiva omena alkoi uhkaavasti näyttää enemmän sitrushedelmältä edetessäni tupsuttelussa.  

Tuo hiton kermakko osoittautui myös varsinaiseksi murheenkryyniksi kulmikkuutensa takia. Varjon värin määrittäminen ei onnistunukaan ihan tosta noin vain, vaan sain puuhata sen kanssa tovin jos toisenkin kunnes luovutin.

Luovuttaminen nousi muutenkin vahvaksi teemaksi eri osa-alueiden kanssa projektin edetessä. Oli vaan pakko hyväksyä, ettei yhden kohdan kanssa tuhnuamisesta ole mitään hyötyä, ja antaa omenan olla sitruuna.
Tässä alla siis valmis taulu, fresh out of the oven. Alexanderin mukaan tämän perusteella minut on hyväksytty kuvataidekoulutukseen niin halutessani! Olen teoksestani kyllä itsekin tosi ylpeä, ottaen huomioon, että olen maalannut viimeksi lukiossa joskus satakahdeksankymmentä vuotta sitten. Sisääni jäi kytemään kipinä harrastuksen aloittamisesta kunnolla, ja nythän siihen olisi mahdollisuus!  

Innostuitko? Tätä mahtavuutta pääsee testaamaan ilmaiseksi, lue lisää täältä! Virallisesti kursseille voi ilmoittautua täällä tai sähköpostilla. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssin toteutuminen päätetään ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen, joten on tärkeää ilmoittautua kursseille viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.

Ota siis heti yhteyttä ja päästä luova petosi irti! <3

Repin -instituutin kuvataidekoulutus
Keskuskatu 10
48100 KOTKA

Käyntiosoite: Kauppakeskus Pasaati, Keskuskatu 10, C-rappu, 3.krs