Ahdistaako pimeys?

Suomessa talvi ja niin sanottu pimeä ajanjakso aiheuttavat monelle haasteita jaksamisessa sekä arjen pyörittämisessä. Pimeys ja sen tuoma väsymys sekä uupuneisuus voivat ahdistaa, jopa ennenaikaisesti. Voisiko pimeyteen kuitenkin suhtautua muuten kuin ahdistuen?

Ahdistaako pimeys?

Aiemmin pohdin omia kokemuksia ja ajatuksia talvesta sekä pimeydestä. Olen aina kokenut pimeän ajan ahdistavana sekä uuvuttavana. Olen ottanut sen vastaan ennakko-olettamusten ja jopa pelon parissa. Minulle talviaikaan on liittynyt aina paljon harjoituksia, tiukkaa aikataulutusta, kilpailuja sekä leirejä. Vasten kaikkea talven pysähtyneisyyttä ja kylmyyttä, olen vielä harjoitellut kylmissä jäähalleissa ja samaan aikaan laittanut kehon koville. Minulla ei ollut vaihtoehtoa jäädä lepämään kotiin tai tunnustella kehoa lempeästi (itse tietenkin tämän päätin). Voi olla, että ahdistukseni pimeää kohtaan juontaa juurensa tiukkaan aikataulutukseen ja väsymykseen.

Olen pohtinut viime aikoina pimeyttä ja sen vaikutusta minuun. Se on todella ahdistanut ja vaikuttanut siten päiviini negatiivisesti. Pysähdyin näiden kysymysten äärelle - miksi pimeys ahdistaa, mitä se estää, mitä se mahdollistaa? Kysymysten jälkeen aloin todella pohtia pimeyden vaikutusta omaan mieleeni. Ehkä olen tehnyt pimeydestä aiempien kokemusten perusteella ongelman ja ahdistun ennen kuin pimeä edes koittaa?

Pimeys on osa elämää, osa Suomea ja osa jokaista päivää. Se sama ihminen on meissä kesäisin ja talvisin, se ei katoa mihinkään. Lämpö ja energia on meissä itsessämme, ei unohdeta sitä!

Helpostusta kaamosväsymykseen

<3 vitamiinit

Auringon säteistä saamme nauttia talven aikana välillä hyvinkin vähissä määrin. Muistetaan pitää itsestä huolta ravinnon sekä mahdollisten vitamiini- ja ravintolisien avulla. Vitamiinitasoja voi myös testauttaa ja kannustan siihen. Tulosten avulla voi paremmin reagoida ja käyttää juuri itselle tarpeellisia lisiä.

<3 luonto

En keksi asiaa, mihin luonnossa hengailu ei auttaisi. Luonnossa on se tietty rauha, olkoon vuodenaika mikä tahansa. Luonnossa unohtuu huolet ja murheet, ja on todellakin helpompi olla läsnä tässä hetkessä.

<3 rauhoittuminen

Kiireisissä ajanjaksoissa on tärkeää muistaa olla ja rauhoittua, fiilistellä talven pakkasta ja kauneutta. On ihan ok muurautua peittojen alle, juoda kuppi lämmintä juomaa ja siinä rinnalla muutama pala suklaata. Annathan itsellesi aikaa olla <3

<3 liikkuminen

Keho on tehty liikkumaan. Kehon liikuttaminen ei välttämättä kuitenkaan tarkoita kovaa rääkkitreeniä eikä sen tarvitse olla suunnitelmallista. Liiku oman fiiliksen mukaan - myös työ- tai koulupäivän aikana niin virkeystasokin pysyy hyvällä tasolla läpi päivän!