Mitä opiskelen?

Opiskelut?

Olen puhunut muutamaan otteeseen opinnoistani, joita suoritan työni ohessa. Hain siis viime kevään haussa muutamiin eri opiskelupaikkoihin - silloin nykyinen työpaikkani ei ollut vielä varmistunut. Hain ensimmäisenä hakutoiveena Haaga-Helian ammattikorkeakouluun Vierumäelle, ajatellen sen olevan hyvä ja entistä monipuolisempi lisä liikuntaneuvojan opintoihini. Tiesin kuitenkin etten haluaisi jatkaa Vierumäellä päiväopiskelijana vaan halusin monimuotototeutukseen. Hain myös muutamaan eri alojen hakukohteeseen.

Pääsykokeet olivat kolmivaiheiset, johon kuului esivalintakoe ja kaksi pääsykoepäivää. Tätä ennen työpaikka oli jo varmistunut, joten jouduin muutamaan otteeseen miettimään osallistunko pääsykokeisiin. Tiesin kuitenkin opintojen olevan hieno mahdollisuus ja pääsykokeisiin osallistuessa ei "menetä" mitään. Hakijoita oli aika paljon, kuten Vierumäelle tyypilliseen tapaan on. Tieto opintoihin valitsemisesta tuli muistaakseni kesän alussa - tällöin jouduin taas pohtimaan asiaa monesta suunnasta. Onko opinnot liian rankat töiden ohessa? Opintoihin edellytetään liikunta-alan työpaikkaa, joten tilanne olisi mielekäs. Saadaanko opinnot mahdutettua työviikkoihin... Päätin kuitenkin ottaa opiskelupaikan vastaan hienona mahdollisuutena! Opiskelemaan pääsy on aina hieno juttu, joten en halunnut hukata tätä tilaisuutta.

Monimuotototeutus?

Monimuotototeutus tarkoittaa sitä, että meillä on joka kuukausi kolmen päivän lähijakso Vierumäellä. Tämä ei kuitenkaan meinaa sitä etteikö tehtävää olisi myös muina aikoina - päinvastoin. Yksi yleisin ajatus monimuoto-opiskelusta onkin se, että opiskelua tehdään vain lähijaksojen aikana. Meidän opinnot ovat kuitenkin usein isompia projekteja tai kokonaisuuksia, joita työstetään pidempiä ajanjaksoja. Ammattikorkeakoulututkinto ei myöskään ole helppo homma, varsinkaan töiden ohessa, joten asianmukaista asennetta ja järjestelmällisyyttä täytyy olla. Työtunteja opintoihin liittyen tulee paljon ja se pitää tiedostaa jos pohtii monimuotototeutusta!

Opintojen ja työn yhdistäminen on ollut ensimmäisen vuoden mittaan mielekästä, mutta myös rankkaa ja haastavaa. Valmentajana tuntuu, että työtä löytyy aina ja varsinkin kiireisimpänä aikana kaudesta tuntuu lähes mahdottomalta edes miettiä tehtävien edistämistä. Olen kuitenkin pysynyt aika hyvin suunnitellussa tahdissa ja saanut tehtäviä tehtyä. Monet projektit liittyvät työelämään, joten jo opintojen aikana niitä saa kivasti yhdistettyä omaan työhön. Monimuotototeutuksessa opiskelevilla onkin usein jo hieman enemmän työkokemusta (tosin minulla ei kovin paljoa :D), jotta opintoja ja ajatuksia voidaan peilata työelämään.

Parasta opinnoissa on kuitenkin ehdottomasti ollut muut opiskelukaverit, joilta olen saanut vertaistukea, apua ja näkemyksiä niin opintoihin kuin elämän haasteisiin. Meidän luokalta löytyy todella monimuotoista porukkaa - ikäjakauma on suuri, löytyy täysin erilaisia lähtökohtia ja taustoja sekä paaaljon työelämän kokemusta. Vaikka olen luokkamme nuorin, olen päässyt tosi hyvin mukaan keskusteluihin ja porukkaan. Oikeastaan tunnen oloni mukavaksi hieman vanhempien ihmisten kanssa, koska pidän syvällisestä pohdinnasta ja ajatuksien vaihdosta - tätä ollaankin saatu toteuttaa varsinkin lähijaksojen aikana!

Eteneminen?

Liikunnan- ja vapaa-ajan koulutusohjelma monimuotototeutuksena kestää usein noin 2-3 vuotta. Joitakin aiempia opintoja ja osaamista ahotoidaan jonkin verran eli todistetaan omaa osaamista joko tehtävin tai näytöin. Opintoihin kuuluu todella monipuolisia asioita (tästä oikeastaan yllätyin) mm. pedagogiikkaa, johtamista, myyntiin ja yrittäjyyteen liittyviä asioita, liikuntapalveluasiaa, kilpa- ja huippu-urheilua, psyykkistä valmennusta, kunto- ja terveysliikuntaa, ruotsia ja englantia ym.

Toiselle opiskeluvuodelle valitaan suuntautumisopinnot, joihin keskitytään enemmän. Tätä vielä itse pohdin ajatellen tulevia suunnitelmia. Liikunnan- ja vapaa-ajan koulutusohjelmasta valmistutaan liikunnanohjaaja (AMK). Tästä nimityksestä on puhuttu paljon ja myös minun mielestäni sitä olisi syytä muokata. Liikunnanohjausta kun ei oikeastaan näissä opinnoissa ole.

Opinnot ovat olleet tähän menneessä mielekkäitä sekä todella opettavaisia. Olen saanut paljon tukea omille valmennusarvoilleni sekä tekemiselle. Vierumäellä on uuditushaluista porukkaa, mikä tuntuu tosi hyvältä ja raikkaalta - tätä toivoisi vielä enemmän! Viimeinen lähijakso ensimmäiseltä opintovuodelta on tässä kuussa, joten tekemistä riittää vielä paljon. Viimeiset rutistuksen kuitenkin ennen pientä hengähdystaukoa kesällä - huh. Ja jos hyvin käy, valmistun jo ensi keväänä amk-opinnoista! Helppoa se ei tule olemaan, mutta ainakin siinä on tavoitetta kerrakseen :D

<3: Olivia