Vihersmoothie ja ajatuksia ravitsemuksesta

Tein tänään aamupalaksi vihersmoothien, ja haluan jakaa reseptin myös teidän kanssanne sekä kertoa ehkä hieman yleisesti syömisestäni ja ajatuksia ravitsemuksesta.

Smoothie on helppo ja terveellinen tapa saada hyvä aamu-, väli- tai iltapala (toki sopii myös mille vaan ruualle). Nestemäisessä muodossa ruuansulatuksella on kevyempi työ tehtävänä ja lisäksi siitä saa paljon tärkeitä ravintoaineita. Pitäisi itsekin tehdä ja suosia enemmän smoothieita! Smoothieenhan voi laittaa oikeastaan mitä vaan, joten soveltaa voi ihan oman mielensä mukaan.

Helppo vihersmoothie

<3 1 avocado

<3 noin puolikas kurkku

<3 1 vihreä omena

<3 sitruunan mehua (puristettuna)

<3 pieni pala inkivääriä

<3 noin ruokalusikallinen turvotettuja chian siemeniä

<3 makeutukseksi hieman hunajaa

<3 vettä laitoin niin että ainesosat peittyvät melkein

Ja sitten nämä sekaisin blenderillä tms. ja smoothie on valmis nautittavaksi!

Smoothieen voi halutessaan lisätä myös kookosöljyä tai muita superfoodeja ja esim. viherjauhetta. Äskeinen resepti on kuitenkin tosi yksinkertainen ja ainekset helppoja! Luomutuotteita kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan. Aamupalalla tein myös luomu kaurapuuron.

Yleisesti syömisestä

En ole koskaan stressannut syömisistäni kovinkaan paljon. Toki urheilu-uran rinnalla tulee esiin ravinnon tärkeys ja siihen myös keskittyy enemmän. Toki urankin aikana oli erilaisia vaiheita, mutta minulle ruokailu ei ole koskaan tuottanut suurempia ongelmia - oma kehon rakenne varmasti yhtenä syynä. Viime aikoina olen alkanut kiinnittää huomiota ravintoon, sen sisältöön ja laatuun, ja lukenut myös siitä aika paljon. Nykyiset ravitsemussuositukset ovat mitä ovat. Mielestäni olisi paljon tärkeämpää kuunnella itseään ja sitä mitä se oma keho tarvitsee eikä mennä minkään trendien tai dieettien mukaan. Niistä ei välttämättä koskaan seuraa mitään kovinkaan suurta muutosta. Ja niin kuin huomataan ei nämä nykyiset suositukset ole tuoneet terveyttä - jopa päinvastoin. Yritykset rahoittavat jopa tutkimusten tekijöitä, joten niin kun arvata saattaa ne voivat muokkautua  yrityksen pyrkimyksiin sopiviksi. Myös ravintoasioissa täytyy olla aktiivinen ja ottaa itse selvää. On tullut selväksi että monet suuryritykset ajattelevat sitä tuottoa ei ehkä niinkään ihmisten parasta. Pitää siis ottaa selvää ja kyseenalaistaa - myös ravitsemusasioissa.

En kuitenkaan halua myöskään korostaa  "huonoja" valintoja. Ajattelen että on vain parempia vaihtoehtoja. Syömisen tulisi aina olla nautinto! Tiedän itsekin tekeväni keholleni "huonoa" kun syön myös mm. valkoista sokeria ja pikaruokaa ym. Se on aina jonkintasoista riippuvuutta. Kokonaisuus on kuitenkin tärkein, ja myös pienillä valinnoilla pääsee kohti sitä tasapainoista kokonaisuutta! Tärkeää olisi myös olla itselleen armollinen, ja nimenomaan tunnustella sitä kehoa - mistä tulee hyvä olo, mistä ei niinkään? Nykyään ravintoa on prosessoitu aika paljon, joten ravintoarvot kärsivät. Sen takia olisi entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota vitamiinien ym. saamiseen. Näihin apuna on erilaiset superfoodit ja vitamiinivalmisteet.

Nämä asiat ovat aina monimutkaisia ja jokaisella on oma visionsa ja mielipiteensä, ja siksi koen hieman vaikeaksi neuvoa muita ravitsemusasioissa. Toki aina voi kertoa yleisiä ohjeita, mutta jokaisen on kuitenkin tärkeää löytää se oma tapansa syödä. Kannustan siis kokeilemaan, syömään mahdollisimman tuoretta (lähiruoka, luomu, vihannekset, marjat...), ei prosessoitua ruokaa (mm. monet viljat, margariinit, maito, einekset...), ja olla mahdollisimman rennolla mielellä! Vaikka kiinnitän huomiota niin koen silti, että minulla on edelleen todella rento asenne ruokailuun ja ravitsemukseen - yritän mennä fiiliksen mukaan! Toki aina olisi parannettavaa, mutta kokonaisuus ratkaisee!

<3: Olivia