SOME

SOME? 

Some on nykyään lähes koko ajan keskustelussa sekä läsnä ihan siinä arkisessa elämässäkin. Mielestäni someen liittyy paljon hyvää kun huonoakin, ja ajattelin hieman avata omia ajatuksiani niistä. Kuka määrittää somen säännöt? Kenellä on vastuu? 

Medialukutaito?

Tässä olisi varmasti jokaisella opittavaa sekä mietittävää. Some on pullollaan erilaisia "uutisia" ja juoruja, joissa ei välttämättä ole mitään perää. Ihminen kuitenkin yllättävän usein uskoo lähes kaiken lukemansa, ilman että nämä asiat menisivät sen oman "suodattimen" läpi. Nämä asiat ovat vaikeita jo aikuisille, puhumattakaan nuorista. Nykyään tästä asiasta puhutaan, ja myös korostetaan medialukutaidon tärkeyttä, ja se on mielestäni hyvä suunta! Somessa sen suodattimen tulisi olla lähes koko ajan mukana, mutta itsekin huomaan että välillä se vain unohtuu.

Somessa tieto on läsnä koko ajan. Asiaa ja uutisia sinkoilee joka suunnasta. Tässä informaation yliannostuksessa olisi tärkeää löytää ne "luotettavat" uutislähteet. Toki mielestäni on myös tärkeää, että mielipiteitä ja asiaa löytyy monesta eri näkökulmasta ym. Tärkeää ettei se valtion oma uutiskanava ole ainut "oikea". Lähes aina uutisissa vaikuttaa kaikesta huolimatta erilaiset motiivit jne.

Some, nuoret ja ihailun kohteet?

Some on pullollaan "täydellisiksi" muokattuja kuvia sekä ihmisiä. Useat somepersoonat yrittävät piilottaa sen pienenkin inhimillisyyden pilkahduksen, mikä on mielestäni todella huolestuttavaa. Tässä jos missä asiassa, ja nimenomaan nuoret, tarvitsevat kunnon suodattimen. Varsinkin nuorena, kun se oma suunta ja itseluottamus on vielä hakusessa, on äärettömän vahingollista vertailla itseään muihin. Somea tuijotetaan nykyään monia tunteja päivässä, joten se täydellisten kuvien sade on läsnä koko ajan. Näin myös se itsensä muihin vertaaminen on liiankin "helppoa". Monien "kauneusbloggaajienkin" puheesta paistaa läpi epävarmuus, ja jos nämä nuorten ja jopa lastenkin ihailemat henkilöt haukkuvat itseään rumaksi täydessä tällingissä, onko se kenellekään tervettä? Toki tässä päästään myös siihen, että kenen vastuulla se ketä kukakin seuraa on. Tästä kuitenkin huomaa myös sen, että vaikka olisit itse kateellinen jonkun toisen ulkonäöstä, tämä ihailemasi henkilö voi olla ihan yhtä tai jopa enemmän epävarma itsestään, kun vaikka sinä itse olet.

Kuullessani joidenkin nuorten puhuvan itsestään, on se välillä surullista kuultavaa. Mikään kuva ei riitä eikä kelpaa, ollaan tyytymättömiä omaan ulkonäköön jne. Toki muistan itsekin olleeni yläasteella osa "massaa", mutta ulkonäköpaineet eivät varmastikaan olleet näin hurjia kun nykyään! Silloin some oli vasta pikkuhiljaa yleistymässä ja nousemassa "trendiksi" ja osaksi arkea. Miten siis nuorelle voisi asentaa tällaisen suodattimen myös näitä "täydellisiä" kuvia kohtaan.

Koen että tähän on kuitenkin ehkä pikkuhiljaa alettu kiinnittää enemmän huomiota. Enemmän luonnollisuutta sekä inhimillisyyttä. Itse yritän olla mahdollisimman luonnollinen somessa. Muokkaan kuvistani filtteriä sekä terävyyttä, mutta itseni "muokkaamiseen" en ala (finnit tms.). Toki sekin (valotus ym.) kaikki on muokkaamista, mutta myös omalla osallani some on osa itseni ilmaisua, ja rakastan esteettisyyttä sekä valokuvausta.

Yksi ongelma somessa on se, että moni alkaa jopa "elämään" siellä somen maailmassa. Sosiaalisuus ja normaalit tilanteet elämässä vähenevät. Ollaan "sosiaalisia" vaikkei oikeasti ollakkaan. Yhteisöllisyys on jo nyt vähentynyt mm. Suomessa, mikä osaltaan lisää syrjääntymistä sekä yksinäisyyttä. Varmasti tämä tulee olemaan osa somen haasteista tulevaisuudessa. Miten pidetään se sosiaalinen kanssakäyminen osana elämää, kun monet tehtävätkin siirtyvät pikkuhiljaa verkko-opinnoiksi, tableteille jne...

Tiedän omasta kokemuksesta, että siihen someen jää helposti "koukkuun". Välillä on jopa vaikeaa lopettaa se selailu, jotta pääsisi nukkumaan. Somessa on helppo hengailla huomaamatta ajan kulua, ja se taas vaikuttaa mm. nuorten ja ihan jokaisen ihmisen unen laatuun sekä sen määrään. Somessa roikututaan yömyöhään ja silti aamulla on herättävä kouluun/töihin tms. Milloin aivot siis lepäävät, jos ne ovat lähes koko ajan aktiivisessa tilassa. Keskittyminen vaikeutuu, kun some on koko ajan mielessä - miten koulussa jaksetaan ja opitaan jne.

Eniten olen siis huolissani nuorista ja heidän selviämisestä tässä somen ja oikean elämän viidakossa. Mikä on liikaa, miten erottaa "täydelliset" kuvat realiteeteista, taiteesta/itsensä ilmaisusta...

Onko somessa siis mitään positiivista?

Hahaa. Tässä postauksessa on todella kiinnitetty huomiota lähinnä asioihin, joista olen huolestunut somen osalta. Somessa on kuitenkin myös hienoja ja positiivisia asioita! Se helpottaa osiltaan elämää, ja siihen liittyy paljon mahdollisuuksia. Minulla on aika ristiriitainen suhde someen. Toisaalta rakastan kuvata ja postata ja kertoa elämästäni, toisaalta taas välillä tuntuu että haluaisin lopettaa koko touhun ja pitää kaiken omana tietonani! :D Somessa omasta elämästä tehdään helposti aika avointa, ja se on osaltaan myös aika pelottavaa.

Some mahdollistaa itsensä ilmaisua, yhteydenpitoa, uusiin ihmisiin tutustumista, verkostoitumista, mielipiteiden ilmaisua sekä monia muita asioita. Jollakin tapaa olisi kuitenkin tärkeää pitää se tasapaino somen sekä OIKEAN ELÄMÄN välillä! Some ei kuitenkaan kaikesta huolimatta ole "oikeaa elämää". Se on elämää, jossa moni asia jää huomaamatta sekä kertomatta. 

Ollaan siis myös somessa mahdollisimman aitoja ja omia itseämme! Ja ei unohdeta olla läsnä, silloin kun ollaan <3

<3: Olivia