Toimivaa arkea rakentamassa

Miten rakentaa toimivaa arkea?

Toimiva arki on myös toimivan ja onnellisen elämän perusta. Arki on aina tasapainottelua eri osa-alueiden välillä. Arkeen kuuluu lähes aina työ, perhe, mahdollisia lapsia, omia harrastuksia, unohtamatta niitä tärkeimpiä eli ravintoa ja lepoa! Kilpaurheilun lopettamisen jälkeen olen pysähtynyt arkisten asioiden äärelle. Mitä kuuluu toimivaan arkeen? Miten tehdä siitä toimivampaa ja onnellisuuden hetkiä tuottavaa?

Kilpaurheilijana arkirytmi on hyvin tarkkaan aikataulutettu aina koulusta ohjattuihin ja omatoimisiin harjoituksiin. Arkeen ei jää ns. luppoaikaa vaan kaikki aika on hyvinkin tehokasta ja suunnitelmallista. Urheilijalle se on ok, koska motivaatio ja tahtotila ovat korkealla ja suunnitelmallista elämää elää mielellään.

Oma tekeminen oli viimeisinä vuosina enemmänkin suorittamista, vaikka tietenkin koin urheilun sisällä myös onnistumisia ja hyviä hetkiä! Olin vahvasti urheilijan kuplassa ja vaihtoehtoista arkea olisi ollut edes vaikeaa kuvitella. Lopettamisen jälkeen jouduin näiden kysymysten äärelle. Miten rakennan toimivan arjen ilman kilpaurheilua ja sen tuomia tavoitteita sekä aikatauluja?

Lopettamisen jälkeen en kerennyt olla kovinkaan kauan joutilaana ennen uutta työtä sekä opintoja. En siis saanut kovinkaan paljon aikaa miettiä tulevaa ja rauhoittua. Ensimmäinen työvuosi menikin sitten vähän samassa putkessa ja suorittamisen tilassa. Tämä ei suinkaan tehnyt minulle ja jaksamiselleni hyvää, päinvastoin. Työ määritti liikaa omaa arkeani. Asuin yksin Kouvolassa ja arjen perusasiat eivät olleet kunnossa. Keväällä muutin Lappeenrantaan, jossa aloin rakentaa sitä toimivampaa arkea <3

Toimivan arjen rakennuspalikoita

Mitä sitten mielekäs arkipäivä pitää sisällään?

  • Työ määrittää usein hyvinkin paljon arkea. Työlle kannattaa kuitenkin pyhittää tietty aika ja rajata se selkeästi omasta vapaa-ajasta. Valmentajan työ on siitä haastava, että se seuraa kotiin. Jos työlle varaa päivästä noin 8 tuntia, jää päivään lähes saman verran aikaa toteuttaa muita asioita!
  •  Harrastukset ja oma aika ovat mielestäni ihan yhtä tärkeitä tai jopa tärkeämpiä asioita kuin työ. Näille asioille on syytä varata aikaa, ainakin lähes jokaiselle päivälle. Pieni rauhoittuminen yksin työn lomassa, luonnossa kävely ja oleminen, uiminen tai mikä ikinä sitten tuokaan itselleen hyvää oloa. Ohjattuja harjoituksia ja tunteja voi aina hyödyntää, mutta myös paljon mielekkäitä asioita voi tehdä yksin, ilman aikatauluja <3
  • Uni ja lepo koostavat lähes puolet meidän päivittäisestä arjesta. Unen ja levon merkitystä ei saa koskaan vähätellä tai unohtaa. Ne ovat elämän lähtökohtia! Arki ei ole koskaan täysin optimaalista, joten lyhyet päiväunetkin auttavat jaksamaan läpi kiireisimpien päivien.
  • Ravinto on suuri, mutta tärkeä kokonaisuus. Kuuntele omaa kehoasi ja sitä mitä se tarvitsee! Varsinkin kiireisinä päivinä ruuan ja nesteytyksen rooli kasvaa. Juo erilaisia nestemäisiä juomia: smoothieita, kookosvettä, teetä ja ruuaksi mahdollisimman puhdasta ja ravinnetiheää ruokaa. Nestemäiset juomat imeytyvät nopeasti eivätkä rasita ruuansulatusta kovinkaan paljon. Energiaa jää tällöin enemmän muihin toimintoihin!
  • Sosiaaliset suhteet tuottavat päiviin iloa ja yhteisöllistä fiilistä! Kouvolassa ollessani tämä osa-alue kärsi jonkin verran ja uupumuksen kourissa omassa mielessä liikaa oleminen ei tehnyt tietenkään hyvää. Ystävien ja perheen seurassa saa pudottaa päältään sen "työminän" ja olla rento omaitsensä.

Arki ei tietenkään ole koskaan täysin optimaalista. Netti on pullollaan erilaisia elämänohjeita ja jopa tehokkuuden suosimista. Vaikka arki onkin hyvä koostaa myös rutiinien avulla, toivon että arjessa pysyy aina tietty spontaanius ja rentous. Toimivien arkirutiinien avulla siitä voi kuitenkin rakentaa omannäköistä ja onnellista arkea. Voin hyvin todeta ettei oma arkeni ole vielä täysin toimivaa. Uupumus vie paljon voimia ja välillä helpommaltakin kuulostavat arkiset asiat tuntuvat vaikeilta.

Kaikki ansaitsevat iloisen arjen ja sitä kohti kannattaa mennä <3 Haasta itseäsi ja pohdi - mitä arkirutiineja tunnistat, mitä haluaisit lisätä arkeesi ja mitä kenties vähentää?

<3 Olivia