Voiko ilmastonmuutoksen kohdata ilman pelkoa?

Ilmastonmuutos on ollut varsinkin lähipäivinä hyvin vahvasti esillä vasta tehdyn tutkimusraportin takia. Raportin tulokset sekä sanoma eivät olleet kovin iloista tai positiivista luettavaa - toivoa kuitenkin on.

Kohdataan ilmastonmuutos ilman pelottelua tai pelkoa

Olen kirjoittanut ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä asioista myös aiemmassa blogissani. Aihe on ollut minulle aina "tärkeä" ja olen ottanut siitä paljonkin selvää vuosien varrella. Valehtelisin, jos väittäisin, että olen lukenut tietoa innoissani tai toiveikkaana. Päinvastoin. Tiedon lukeminen ja ymmärtäminen ovat saaneet aikaan suurta ahdistusta ja pelkoa tulevaisuutta kohtaan. Muutama vuotta sitten ilmastonmuutoksesta ei uutisoitu vielä kovinkaan paljon, ainakaan sen suuremman näkyvyyden kanssa.

Muutama vuosi sitten olinkin kovin ahdistunut ilmastonmuutoksesta. Pyrin lisäämään ihmisten tietoutta asiasta (omissa someissa sekä livenä keskusteluissa), jopa liiankin ahdistavalla otteella. Mitä vaan asiaa käsiteltäessä pelotellen, on ihmisen ensimmäinen reaktio aina kielteinen ja asia väistetään itseään suojaten. Parempi ote asiaan olisi varmasti lempeämpi ja rauhallisempi lähestyminen - mitä voitaisiinkaan tehdä ilmaston ja maapallon hyväksi!

Ilmastonmuutos on todellisuutta, on ollut sitä jo vuosikymmenten ajan. Ahdistuen olen seurannut suurten yritysten sekä ihmisten kulutusjuhlaa ja ainaisen kasvun tavoittelua. Maapallo ei kestä kulutusyhteiskuntaa, ainakaan näissä mittasuhteissa.

Paljon keskustelua on ollut myös siitä, että yksilö ei voisi tehdä mitään tämän asian edistämiseksi. Mielestäni se menee hyvin tähän torju-kategoriaan, minkä avulla vastuu vieritetään jollekin muulle ihmiselle tai taholle. Jokainen, pienikin yksilö, voi tehdä asian edistämiseksi jotain tai jopa paljonkin.

Ilmastonmuutoksen torjumista voi edistää pienillä tai vähän suuremmilla teoilla

<3 kasvispainotteinen ruokavalio & kasvisruokapäivä

Paljon on käyty keskustelua kasvisruokavalioista. Koen kuitenkin, että pelkkien kasvikunnan tuotteiden syöminen ei sovi kaikille. Jos ihmisen keho ei toimi optimaalisesti pelkällä kasvisruualla, voi muun muassa muut ongelmat (mielenterveys) lisääntyä ja vaikeuttaa tietoisten valintojen tekemistä. Koen, että tietoinen elämä lähtee hyvinvoivasta ja mahdollisimman tasapainoisesta mielestä sekä olosta. Itselle sopivaa ruokavaliota on syytä tutkia ja etsiä, ja jollekin esimerkiksi vegaaninen ruokavalio voi sopia todella hyvin. Kasvisten lisäämisessä ei ole koskaan mitään pahaa ja mm. yksi kasvisruokapäivä viikossa auttaa jo paljon. Jos kaikki vähentäisivät lihan syöntiä edes vähän, puhutaan jo suuren massan muutoksesta!

Syön itse kaikkea, mutta pyrin suosimaan kasviksia sekä syömään kasvisruokaa ainakin kerran viikossa. Jossain vaiheessa olin ruokailunkin suhteen tarkka ja söin lähes kokonaan kasvisruokaa. Koko ruokailusta puuttui rentous ja siitä tuli suorittamista. Ajattelen tässäkin asiassa ”kohtuus kaikessa” ja se sopii ajatusmaailmaani – pyrin menemään olon mukaan ja sitä kautta valitsemaan sekä toimimaan arjessa tietoisemmin!

<3 julkiset kulkuvälineet & matkustuksen vähentäminen

Julkisia kulkuvälineitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista! Jokaiseen elämäntilanteeseen ja olosuhteeseen julkiset eivät toki mahdu. Toinen vaihtoehto julkisten lisäksi on tietenkin hyötyliikunta omien jalkojen tai vaikkapa pyörän avulla. Minulla on auto ja tiedostan hyvin sen rasitteen. Syksyllä myös työmatkani pidentyi, mikä tarkoitti autoilua entistä enemmän. Auto helpottaa paljon monissa tilanteissa, mutta toivoisin joskus tekeväni sellaista työtä, missä ainakaan autossa istumista tai matkustelua ei olisi paljoa.

Toinen ilmastoa paljonkin rasittava asia on lentäminen. Viime vuosina matkustelua on todellakin ihannoitu ja siitä on tehty trendikästä. Instagram on pullollaan mitä kauniimpia feedejä eri matkakohteista ja ”maailmaa valloittavista” ihmisistä. Balista on tullut uusi Kanariansaaret ja niin edelleen. Tätä asiaa kannattaa oikeasti pohtia ja pähkäillä. Matkailua voi ekologisemmin toteuttaa myös kotimaassa tai lähialueilla – myös Suomi on täynnä mitä upeampia paikkoja! Matkustus tulee varmasti olemaan osana ihmisten elämää, on ihana nähdä maailmaa ja sen kulttuureja. On kuitenkin silloin tällöin hyvä punnita omia valintojaan sekä niiden vaikutusta esimerkiksi ilmastonmuutokseen. Olen itse lentänyt tänä vuonna kahteen eri maahan ja se on mielestäni jo aika paljon. Nyt aion pitää ainakin jonkin aikaa taukoa lentämisestä…

<3 tuotehankintojen vähentäminen & kestävämpiä valintoja

Tämä yhteiskunta todella on yhtä kulutuksen ja tavaran hamstraamisen juhlaa. Mainoksilla pyritään vaikuttamaan ostajaan, tietenkin yrityksen ehdoilla. Tarvitseeko ihminen todella kymmentä eri ihonhoitotuotetta tai huulipunaa? Ei tarvitse, mutta ihminen on laitettu tarvitsemaan. Ennen ostopäätöstä kannattaa aina pohtia tarvitseeko tuotetta todella vai onko se yksi pala lisää materialismionnellisuuden kierteeseen. Jokainen varmasti tietää sen lyhyen hetken ja fiiliksen, minkä se uusi vaate tai meikki saa aikaan! Huumaava ja addiktoiva - sitä se varmasti on.

Vähemmälläkin pärjää varmasti, aina. Kertakäyttömuoti on suuri ongelma, vaikka vaatteen laittaisikin oston jälkeen kiertoon. Onneksi markkinoilta löytyy myös kestävämpiä valintoja, kuten luonnonkosmetiikkaa ja ekologisempia vaatemerkkejä. Tulevaisuudessa haluan tehdä entistä tietoisempia valintoja kaikkien hankintojen suhteen!

<3 kierrättäminen

Kierrättäminen on tehty Suomessa hyvinkin helpoksi. Yhä usemmassa taloyhtiössä on monipuoliset kierrätysmahdollisuudet aina energiajätteestä metalliin sekä lasiin. Kierrättäminen on todellakin vähintä, mitä me täällä Suomessa voimme tehdä. Näin mahdollisimman moni materiaali pääsee uusiokäyttöön tai kiertoon. Helppoa, mutta hyödyllistä ja tärkeää!

<3 vaikuttaminen

Asioihin voi aina vaikuttaa omilla teoillaan. Myös meidän päätöksiä tekevistä henkilöistä sekä puolueista kannattaa ottaa selvää ja pohtia, keiden tavoitteet sekä kannat ovat lähimpänä kestävämpää maailmaa. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa, joten käytetään se mahdollisuus!

Omaa tulevaisuutta ja tulevaisuuden urahaaveita olen miettinyt myös aiheen ympärillä. Haluan, että työni olisi mieluummin osana tätä torjuvaa kun edistävää otetta. Mikä asia tuo oikeasti tähän maailmaan jotain lisää ja jotain merkityksellistä? Näiden pohdintojen äärellä olen varmasti vielä moneen kertaan ja "oikeaa" ratkaisua voin etsiä kauankin...

Kaunis ja ainutlaatuinen elämä

Lopuksi haluan korostaa, että elämässä on aina muuttuvia palasia ja osa-alueita. Mikään ei ole niin mustavalkoista tai yksinkertaista. Jokainen varmasti pyrkii tekemään parhaansa. Omaa tietoisuutta voi kehittää ja tietoisten valintojen kautta oppii tekemään pikkuhiljaa myös ympäristölle parempia valintoja! Negatiivisuuden kautta ei tapahdu muutosta. Tällä hetkellä muutosta on kuitenkin tapahduttava, jokaisen ihmisen elämässä. Ilmastonmuutos ei koske vain joitakin, vaan ihan kaikkia.

Maapallo on mielettömän upea ja ihmeellinen paikka. Omaa kotikaupunkiani Lappeenrantaa ihailin tänään lähes pakahtuen. Ihana ruska, auringon lämmittävät säteet sekä raikas ilma - voiko parempaa edes toivoa <3 Arvostetaan meidän ainutlaatuista ympäristöä sekä palloa. Toivottavasti asiaan herätään nopeasti ja tiedostaen myös maailmalla sekä suurten yritysten ja maiden johdossa. Koskaan ei ole syytä ajautua epätoivoon, aina on asioita, joille voi ja kannattaa tehdä jotakin! Aion myös itse pyrkiä lisäämään ekologisempia valintoja arjessani.

<3 Olivia