Oletko aikeissa vaihtaa lattiat? Lue tämä!

Kun kaksi vuotta sitten muutimme tänne Tiutiseen, päätin hankkiutua eroon (mielestäni) rumista laminaateista. Yläkertaan vaihdettiinkin uudet valkoiset lattiat, mutta alakerta jäi odottamaan vuoroaan. Ja odottaa edelleen.

Kun minut kutsuttiin Kotkan K-Rautaan tutustumaan erilaisiin lattiamateriaaleihin, lähdin innolla. Tästähän voisi saada ideoita alakerran lattioiden suhteen! Jaan teille nyt vähän oppimaani lattiamateriaaleista:

Laminaatti

Se minulle tutuin materiaali, laminaatti, keikkuu lattioiden myyntilistan kärjessä - ihan samasta syystä, josta minäkin siihen päädyin: se on halpaa! Jos siis haluat päästä halvalla, valitse laminaatti. Lisäksi sen asentaminen taitaa olla helppoa, sillä mun isi ja meidän isäntä onnistuivat asentamaan ne yläkerran laminaatit ilman suurempia kirosanoja, eikä mun tarvinnut erota kummastakaan. Ne liitetään lukkopontilla  kiinni toisiinsa, ja naks valmista! (Siis laminaattilankut, ei elämäni miehet...)

Söpön harmaa laminaatti. Rakastan harmaita ja valkoisia lattioita...

 

Laminaatin hinnat lähtevät jostakin 8 eurosta/neliömetri. Kulutusta laminaatti kestää hyvin. Materiaalina se on kylmä, joten lattialämmitys olisi hyvä olla...

Vinyylilankku

Vinyylilankku verottaa kukkaroa laminaattia enemmän, mutta voittaa sen esimerkiksi kosteudensietokyvyssä. Siinä missä lattialle kaatunut neste saattaa päästä laminaatin saumoihin ja nostaa laminaatin kuprulle, vinyylilankun kanssa samaa ongelmaa ei ole.

Vinyylilankku on todella kestävä materiaali ja se myös vaimentaa ääntä. Kerrostaloasujat voisivat siis hyötyä vinyylilankusta. Ei alakerran naapuri soittele kiukkuisena ovikelloa... (hämärästi muistan, että alakerran naapuri ei erityisemmin pitänyt meistä kerrostalossa asuessamme)

Myös vinyylilankku on helppo asentaa samaisten lukkoponttien ansiosta.

 

Vinyylikorkki

Siis korkkia? Sitä mitä on parempien viinipullojen suulla ja kahdekskytluvun muistitauluissa? Lattiaan?

- Kyllä vaan, vinyylikorkkilattian toinen puoli on vinyyliä ja toinen korkkia!

 

Tämä puoli alaspäin!

 

Vinyylikorkin etu on siinä, että se on lämmin materiaali. Lämmitykseen ei tarvi silloin satsata yhtä suuria summia. Kosteutta se ei kuitenkaan kestä erityisen hyvin. (Kokeilepa laittaa korkki vesikulhoon ja katso mitä tapahtuu!)

Sekin vaimentaa ääntä. Ja jostakin luin, että sille on myös hyvä astua. Siis että polvinikamat kiittävät... Korkkilattioita saa todella aidon näköisellä puu- tai kivikuosilla.

Tai ihan korkkikuosilla... Minulle tulisi tosin varmaan halu tökkiä tuohon nuppineuloja. Ei se ehkä onnistuisi, pinta on kova...

Parketti

Parketti olisi ehkä ykkösvaihtoehtoni, ihan siksi, että se on oikeaa puuta. Ei pelkästään näytä puulta, vaan on sitä. Ikävä kyllä parketti on myös se kallein vaihtoehto. Eikä sovi erityisen hyvin kotiin, jossa on pikkulapsia ja lemmikkejä. Parketin pinta on helppo pilata. Mutta onhan se kaunis - ja tuntuu ihan erilaiselta jalan alla kuin muovi. Lämpimämmältä ainakin.

Kallein löytämäni lattiamatsku oli tämä todella kiiltävä musta parketti... ottaisinko sen 8€ laminaatin vai tämän?

Kuosivalikoimaa löytyy parketistakin. Tuo superkiiltävä musta yllä olevassa kuvassa oli ehkä siitä jännittävimmästä päästä! Tosi veikeän näköinen. Kiilto ei ollenkaan välity kuvasta. Olisin voinut varmaan peilata kuvaani siitä! Halvemmallakin onneksi parketeissa selviää...

Muovimatto... ei kun joustovinyylimatto

Joustovinyylimattoa vähän virheellisesti kutsutaan usein muovimatoksi. Mulle sana muovimatto tuo mieleen sellaiset 70-luvun kuosit, joita lapsuudessa vielä näin, vaikken 70-luvulla vielä ollutkaan olemassa. Sinapinkeltaista ja sammaleen vihreää yhdistettynä samassa kuviossa. Yllätyksekseni myös joustovinyylimaton kuosit ovat nykyisin tosi aidon näköisiä.

Vinyylimaton etu on siinä, että saat yhtenäisen pinnan koko huoneeseen. Ei saumoja, joiden väliin kosteus voisi päästä. Kuvittelin, että matto saattaisi olla neliöhinnaltaan laminaattiakin halvempaa. Mutta laminaatilla selviää sittenkin edullisemmin. Toki matto on edullisempi, kuin moni muu materiaali.

Keraamiset laatat

Laattalattia on tietysti yksi vaihtoehto. Minä olen itse asiassa heikkona isokokoisiin lattialaattoihin. Meillä on yläkerran vessassa sellaiset ja ottaisin isoa laattaa mielelläni myös alakerran vessaan, kylppäriin ja kodinhoitohuoneeseen.

Laatta on oikeasti kylmä materiaali, se vaatii alleen lattialämmityksen. Siksi sitä ei ehkä koko asuntoon kannata laittaa. Mutta ehkä takan eteen, keittiön lavuaarin alle tai vaikkapa eteiseen...

Käytännön niksejä

  • Mieti lattian valinta tarkkaan! Mitä lattialta vaaditaan, mihin tilaan se tulee? Etsi materiaali, joka sopii käyttötarkoitukseen, miellyttää silmää ja sopii lompakolle! Todennäköisesti olet naimisissa lattian kanssa pitkään, älä siis osta sitä hetken mielijohteesta, vaan punnitse väri ja muut ominaisuudet tarkkaan.
  • Osta kerralla kaikki tarvitsemasi pakkaukset. Sävy saattaa vaihdella erän mukaan, on tärkeää katsoa, että pakkaukset ovat samaa erää (K-Rauta todennäköisesti tarkistaa tämän puolestasi).
  • Varaudu siihen, että ostat vähän ylimääräistä (edelleen samaa erää). Jos käy niin, että lattialle tapahtuu jotakin (sitä nestettä pääsee vaikka sauman väliin), niin pontilliset lattiat voi purkaa ja uudelleen kasata. Kun sinulla on extra-lankkuja varastossa, voit vaihtaa vaurioituneen palan mutta sinun ei tarvitse vaihtaa koko lattiaa.
Nyt en yhtään muista, mistä hyllystä tämän mallipalan vedin, mutta katsokaa, miten kauniisti kuluneen näköinen se on! Oksan- ja madonreikiä myöten!

Mitä lattiamatskuja teillä on kotona? Oletko niihin tyytyväinen? Jaahan ajatuksiasi!

xoxo,

minä

PS. Tutustu myös K-Raudan sisustustuotteisiin ja teinin huoneen tuunaukseen!