Big Mac-salaatti - kevyempi vaihtoehto hampparille

Kun sain 11,5-vuotiaana siskon, en ollut lainkaan mielissäni. Mun huone jaettiin kahtia, se sai puolet mun elintilasta, valtaosan mun leluista ja kaiken sen huomion, jota minä olin tottunut suvun prinsessana nauttimaan. Myöhempien aikojen empiirinen tutkimus on osoittanut, että siskosta voi olla myös hyötyä. Niin kuin silloin, kun kyseinen neitonen tutustutti minut Big Mac-salaattiin!

Osa teistä saattaakin tietää, että minä loin aikoinani McUraa ensin Variston ja sitten Kotkan Mäkkärissä.

En ole varma, olenko silti oikeastaan koskaan syönyt Big Maciä. Minä ryhdyin ysiluokalla kasvissyöjäksi ja silloin Kotkassa ei vielä ollut mäkkäriä. Hese avattiin Kotkaan sillä välin, kun olin riparilla ja sitä käytiin ihmettelemässä koko ripariporukalla konfisharkkojen jälkeen. Sitä ennen meillä oli jo Rolls, jonka avajaisjonon muistan vieläkin elävästi - ja sen, miltä tuntui saada ensimmäinen ketjupurilainen kotikaupungista. McFeast puolestaan on se hamppari, johon mäkkärin kasvisburgeri mun hiilareidensyöntiaikana tuunattiin. Milloin se oli ilman pihviä tai milloin kuivalla kampanja-kasvispihvillä. Onkohan niin, että nykyään joka paikasta saa jo kasvisburgereitakin?  BM:ää en siis ainakaan Kotkassa ole syönyt - olisiko sitä sitten tullut Helsingissä käytyä sellainen joskus nauttimassa?

Mutta jonkinlainen käry mulla on Big Macin mausta, sen verran olen niitä haistellut. Tähän mun nykyiseen kasviskarppi-ruokavaliooni hamppari ei sämpylän takia sovi. Mutta sitten voi olla luova ja tehdä hampparista salaatin. Joskaan ihan karppia tämä ei kyllä ketsupin ja srirachan takia ole - niissä kun on ihan helkutisti sokeria! (olikohan Yesdelillä joku sokeriton ketsuppi...?)

Mäkkärihän on hyvin pitkälti myös syy siihen, miksi minä karppaan. Jos syö joka ruokiksella burgerin ja ranut, niin tietäähän sen, mitä siitä seuraa. Minä rakensin vartalon, jota antiikin aikana olisi ihannoitu - nyt yritän sitten purkaa sitä jättämällä leivän ja perunat pois...

Mutta koska joskus vaan on saatava hampparin makua suuhun, tässä ratkaisu! Lihansyöjä lisäisi jauhelihan salaattiin (joskin mäkkäristä huomautettaisiin, että McDonaldsin pihvit eivät ole jauhelihaa, vaan kokolihapihvejä), mutta mulla tää on nyt lihaton ja leivätön Big Mac.

Salaatti:

 • Nippu Romaine-salaattia
 • Jäävuorisalaattia
 • 3 tomaattia
 • Cheddar-raastetta (Minä laitoin pussillisen Lidlin Cheddar-raastetta)
 • 2 maustekurkkua
 • 1 sipuli

Kastike:

 • 2 rkl majoneesia (mahdollisimman rasvaista)
 • 2 rkl turkkilaista jogurttia
 • 2 rkl ketsuppia (vinkatkaa vähempihiilarinen ratkaisu, katsoin tomaattipyrettäkin, mutta siinä oli myös jäätävästi hiilareita...)
 • pieni tujaus srirachaa
 • 2 tl vettä
 • 1 tl valkoviinietikkaa
 • 1 rkl pikkelsiä (tai paremman puutteessa kurkkusalaattia)
 • 1 tl (karppi)sokeria
 • ripaus suolaa

Tekovaiheet:

 1. Pilko salaatit kulhoon. Kuutioi tomaatit, suolakurkut ja sipuli. Lisää ne ja juustoraaste salaatin sekaan.
 2. Jos teet lihaversion, lisää myös jauheliha... varmaan tajusit paistaa ja maustaa sen ensin? Ja luultavasti on hyvä idea jäähdyttää se ensin... ettei juusto sula.
 3. Valmista kastike sekoittamalla kaikki sen aineet keskenään (tein mun salaattiin vähän reilumman annoksen kastiketta, koska se on niin namia!)
 4. Sekoita kastike salaattiin (anna maustua jääkaapissa?). Jos haluat, että salaatti näyttää tarjoiltaessa hyvältä, eikä epämääräiseltä mössöltä, tarjoile salaatti ja kastike erikseen. Minä preferoin helppoutta, sekaan vaan!
 5. Laita joku hyvä leffa pyörimään, ota kulho salaattia kaveriksi ja nauti. Olet sen ansainnut!

Reseptin sisko oli kai alkujaan bongannut Pinterestistä, muuntelin sitä vähän mieleisekseni. Toimii! Ja luultavasti maistuu ihan Big Macille... ;)

xoxo,

minä

 

PS. Salaattien ystävät, yksi mun lempparisalaateistani löytyy täältä...