Haista paperinvalmistaja p*ska! Kirjaimellisesti.

Minä haluaisin olla hyvä ihminen. Haluaisiin kuluttaa luonnonvaroja kohtuudella, pitää hiilijalanjälkeni pienenä. Aina se ei onnistu. Mutta sentään en syö lihaa, enkä käytä valkaistuja suodatinpusseja tai vessapaperia. En ole nähnyt, mikä järki valkaisemisessa on. meidän keltaisessa paperissa sanotaan, että se on tehty kierrätysmatskusta. Se on ollut minusta hyvä juttu. Mutta...

Tänään aamulla kiipesin yläkertaan hakemaan taaperolle vaatteita. Minusta yläkerrassa haisi pahalle. Kun teini käy enää niin harvoin kotona, vessaa ei vedetä kovin usein. Silloinhan se voi alkaa haisemaan... joten päätin vetää pytyn. Virhe.

Pian havaitsin, että vessan viereiseen komeroon, jossa on viemärin sivuhaara nousi paska-aalto. Siis paskahiutaleita ruskeassa vellissä. Hyperventiloidessani siinä tilanne paheni entisestään. Alakerrasta kuului kolmevuotiaan pieni ääni:

Äiti, katosta tulee vettä!

Tarkemmin sanottuna ruskeaa vettä. Ja se muodosti suuren lammikon keskelle keittön lattiaa. Aloin kuumeisesti soitella putkifirmoja läpi. Ehkä seitsemäs numero vastasi. Ja käski soittaa toiseen numeroon. Sieltä sain apua. Paikalle tuli ensin pari putkimiestä, jotka totesivat tukoksen liian hankalaksi ja soittivat paikalle toisen firman loka-auton. He saivat tukoksen imettyä pois.

- Tulepas, katsomaan...

- Nyt vaihdat keltaisen paperin valkoiseen!

- Sekö sen tukki? Tää on mun syytä. Minä sanoin, että meille ei valkaistua paperia osteta.

- Se keltainen ei hajoa ollenkaan. Vaikka paketissa väitetään niin, se ei hajoa...

- Mutta minä ajattelin sästäväni luontoa...

- Säästät itseäsi, kun vaihdat!

Putkimiehet kertoivat, että useimmiten, kun heidät kutsutaan paikalle avaamaan viemäriä, syy on keltaisessa paperissa. Heille oli jätteidenkäsittelylaitoksessa demonstroitu valkoisen ja keltaisen paperin eroa laittamalla niitä vesipulloihin. Toinen hajoaa, toinen ei. Toivoisin, että demonstraatio olisi esitetty minullekin, niin edessä olevan, kalliilta haiskahtavan, rempan olisi voinut estää!

Kirjoitan tämän, koska haluan varoittaa muita. Eettisissä valinnoissa joutuu usein tekemään kompromissejä. Se mikä kuluttaa luontoa vähemmän, on usein hieman kalliimpaa. Yleensä maksan mielelläni sen erotuksen. Vaikkapa luomuvihanneksen ja tavallisen välillä. Mutta tämä kustannus nousee niin korkeaksi, että ihan näin paljon en ole luonnonsuojelemisesta valmis maksamaan. Täytyy tehdä se ekoteko jossakin muualla, että saan omatunnon hiljennettyä.

Käyttämälleni paperinvalmistajalle minulla on yksi viesti: haista p*ska! Sitä minäkin olen täällä joutunut koko aamun haistelemaan. Olen myös ollut hihojani myöten kakassa, kun raahasimme putkimiesten kanssa piloille mennyttä puutavaraa yläkerrasta pihalle. Niin kuin tupakka-askissa on varoitus sen haitoista, mielestäni keltaisessa vessapaperissa pitäisi olla iso tarra sen vaaroista.

Jos on yleistä tietoa, että keltainen tukkii pöntöt, eikä hajoa, miksei sitä jaeta kuluttajalle? En toivoisi vastaavaa aamua pahimmalle vihamiehellenikään (kukahan se olisi?), joten toivon, että tämä viesti saavuttaa mahdollisimman monta ihmistä.

Haastan miettimään asiaa. Jos putkesi toimivat keltaisesta paperista huolimatta, anna mennä. Meilläkin alakerran putket toimivat. Yläkerta on mennyt tukkeeseen jo kahdesti. Vessapaperi syypää sillä toisellakin kerralla, Mutta silloin kukaan ei pitänyt luentoa sen laadusta. Kiitos loka-automiehille (jotka muutenkin olivat ihania... ah sitä kakka-vitsien määrää), kun nyt paljastivat minulle tämän salaisuuden! Sanoivat, että kun ensimmäinen tukos syntyy, siitä ei sitten menekään enää mikään läpi.

Harkitsin jo, että veisin kaikki keltaiset rullat ulos ja polttaisin ne mielenosoituksena (meillä on vasta ostettu iso multisäkki niitä). Mutta se ei taida varsinaisesti myöskään olla ekoteko... Sen sijaan ajattelin tehdä tuon putkimiesten mainitseman testin valkoisen ja keltaisen paperin välillä. Kunhan siis pääsen ostamaan sitä valkoista. Ja tästä lähtien meillä on sitten sitä. Kutsukaa kuinka pinnalliseksi vaan!

Toivon, että kerrot tästä ystävillesi tai jaat Facebookissa, ettei muille käy näin. Se nimittäin lievästi vähäteltynä ketuttaa, kun jo ennestään olemattomat varat palavat vahinkoon, jonka olisi voinut estää...

 

xoxo,

minä

 

PS. Kaikesta huolimatta suosittelen luonnon edun miettimistä... tämä planeetta ei kestä meidän painoamme tällaisenaan

Edit: poistettu jutusta käyttämäni paperimerkin nimi ja kuva