In Bruges - part 2

Ykkösosan Bruggen jutusta voit lukea täältä. Tässä toisessa osassa kirjoittelen taiteesta, kirkoista, ruoasta ja ostoksista Bruggessa.

Kirkkoja ja taidetta

Kanaaliristeilyllä (ks. osa I) ajoimme katsomaan Skyscraper nimistä taideteosta ja pakko myöntää, että se on todella pysäyttävä! Jos kritisoin van Goghin taidetta Amsterdam-postauksessa, eikä oikein ymmärrä sen pointtia, niin tämä kolahti! (OK, oli siellä van Gogh museossakin taulu tupakkaa polttelevasta luurangosta, siinä oli minusta ihan sanomaa.)

Skyscraper on nelikerroksisen talon kokoinen muovijätteestä tehty valas, joka asuu kanaalissa. Jäte on kerätty merestä ja teoksessa sitä on viisi tonnia. Merissä lilluu arviolta 150 000 000 tonnia muoviroskaa. Ja kuka siitä kärsii? No ensin valaat ja muut merenelävät ja lopulta ihmiskunta. On pysähdyttävä ja ajateltava omaa muovinkäyttöä ja kulutustottumuksia ennen kuin on liian myöhäistä! 

Ei ilmeisesti edes auta, että täällä Suomessa lajittelee muovit kierrätykseen. Kuulin huhua, että ne ohjataan loppusijoitukseen Kiinaan. Jossa ne päätyvät... yllätys, yllätys, mereen. Järkyttävää oli se, että kyse ei todellakaan ole "pelkästään" muovipusseista tai sixpackin muovirenkaista, vaan valaan pinnasta saattoi erottaa vaikkapa muovisen Ikean lastenammeen.

En tykkää muovin katselemisesta, välttelen sitä kotona viimeiseen asti. En tykkää, että lapsille ostetaan muovileluja, kun puisia ja metallisiakin on saatavilla. (Poislukien Legot, jotka ovat ikuisia, ja lapsuuteni rakkaimmat lelut Star Wars ja He-man figuurit). Enkä varsinkaan tykkää nähdä muovia luonnon keskellä. Mutta tämä teos saa anteeksi, koska ymmärrän, miksi se on olemassa ja miksi se on muovia. Käytä tänään hetki asian ajattelemiseen, ole kiltti!

Kanaaliristeilyllä opin myös, että Bruggessa on vain tuplasti enemmän asukkaita, kuin Kotkassa - mutta kirkkoja siellä on 20! (Meillä on 5, en laskenut vapaita suuntia, ainoastaan ev.lut. ja ortodoksisen kirkon) Ja Bruggen kirkot ovat toinen toistaan hienompia. Yhteen Bruggen kirkoista sijoittuu myös ainoa Italian ulkopuolinen Michelangelon veistos, joten olihan sitä käytävä katsomassa. Kun on nähnyt La Pietàn Roomassa niin tämä oli vähän... pieni? pettymys?

Kirkoissa tuli vähän ähky. En jaksanut edes kuvata kaikkea kaunista, koristeita on kaikkialla. Muistan, kun olin abivuonna Kotkan kirkossa oppaana ja sinne tuli ulkomaalainen pariskunta, joka "haukkui" kirkkoamme pelkistetyksi ja minä olin ihan puulla päähän lyöty. Kotkan kirkkohan on Suomen mittakaavassa siitä koristeellisemmasta päästä! Kierreltyäni näitä katolisia kirkkoja ymmärrän, miksi heistä saattoi tuntua siltä. Joka nurkka on täynnä patsaita ja veistoksia ja kaikki on kullattu. Henkilökohtaisesti tykkään enemmän puukaiverruksista ja ruusuikkunoista ja yksinkertaisemmasta koristelusta.

Kaikissa kahdessakymmenessä kirkossa emme todellakaan käyneet. Vain muutamassa. Ja ylläolevat kuvat taitavat olla yhdestä ja samasta paikasta.

Myös kaduilta ja toreilta löytyi kaunista katseltavaa.

"Äiti, miksi tolla tädillä näkyy tissit?"

Ruoka Belgiassa

Opin matkalla sen, että ranskanperunat ovat belgialainen, ei ranskalainen, tuote. Ei siis kannata käyttää sanaa French friesin kanssa, jos haluaa ystävällistä palvelua! Jenkkisotilaat eivät erottaneet belgialaisia ranskalaisista ja näin väärinkäsitys sai alkunsa. Joka paikassa ja kaikkien ruokien kanssa on tarjolla ranskalaisia... siis belgialaisia!

Minusta paikalliset ranut olivat liian kuivia ja jauhoisia (omani saisivat lillua rasvassa) mutta isi ja teini kehuivat niitä kovasti.

Välillä toisen mallisia perunoita...

Vohvelit ovat toinen belgialainen juttu, jota sitäkään en ihan ymmärrä. Mutta vohveleita on kaikkialla.

Napero kyllästyi haarukkaan...

Tietysti Belgia on tunnettu myös suklaastaan. Bruggessa pieniä suklaapuoteja oli vieri vieressä ja kun muut kaupat sulkivat ovensa melko aikaisin, suklaapuodit olivat auki yöhön saakka. Ostettiin tuliaissuklaita kaikissa malleissa ja tarttuipa isännälle mukaan tällaisia herkullisen (?) näköisiä namujakin.

Voi vittu!
Itse pidän enemmän macaron-leivoksista kuin suklaasta. Belgialainen suklaa on melko makeaa.

Monessa ravintolassa ruokalista oli ainoastaan paikallisella kielellä. Minä olen opiskellut englantia, ruotsia, ranskaa, saksaa, italiaa, latinaa. muinaiskreikkaa, muinaishepreaa ja venäjän ja espanjan alkeet - ja silti en pystynyt tulkitsemaan ruokalistaa kaikilta kohdin. Niinpä tulin esimerkiksi tilanneeksi kylmän (!) tomaattikeiton.

Ei mikään makuelämys. Jätskipallon näköinen juttu on mozzarellaa...

Ostokset

Kuten edellä mainittu, kaupat sulkevat ovensa melko aikaisin. Aikaa shoppailulle ei ollut kovin paljon. Teini löysi jonkun kivan vaatekaupan ja minulla on pari tärppiä sisustajalle. Muuten Bruggen pikkukaupunki ei ole mikään ostosparatiisi. Suunnitteilla oli lauantaille retki isompaan kaupunkiin, Gentiin. Mutta sattui niin, että kyseinen lauantai oli Belgian itsenäisyyspäivä ja kaikki isommat kaupat olivat kiinni. Teiniä harmitti niin, että ei päässytkään Primarkiin, että päätimme sitten sunnuntaina matkalla lentokentälle pysähtyä Hollannin Almeressa, jossa oli sekä Primark, että Riviera Maison Outlet. Hollannissa kaupat ovat auki myös sunnuntaisin.

Mutta palataanpa Bruggeen...

Mulle shoppailullisesti reissun kohokohta oli tämä antiikkiliike Bruggessa.

Ihana paikka ja olisin halunnut ostaa vaikka mitä, mutta päädyin asioihin, jotka mahtuvat matkalaukkuun: pelottavaan nuken päähän ja vanhaan hengariin!

Mun toinen sisustustärppini on Dille & Kamille, josta saa leivonta- ja ruoanlaittovälineitä ja piensisustusjuttuja. Sieltä en kuitenkaan tullut napsaisseeksi kuvaa. Kaupan perältä löysin supersuloisen kumisen elefanttihelistimen, jonka ostin pikku-ukkoa odottamaan. "Scrabble"-laatat ovat jostain sisustuskrääsäkaupasta, joka oli täynnä yksisarvissälää. Laatoista, voitte päätellä, minkä niminen ukkeli minussa asustaa.

Seuraavana reissupäiväkirjassa olisi sitten edessä reissu Gentiin ja Oostendeen. Vai päivittettäisiinkö sisustusjuttuja välissä...?

 

xoxo,

minä