Karppipavlovat - miten jokin näin hyvä voi olla sokeritonta???

Britakakku, pavlova. Siinä pari suosikkileivonnaistani. Ja tähän saakka minulta kiellettyjä. Kun Jannen keittiössä valmistettiina pavlovaa, katselin kuvia kadehtien. Kun itkin marenki-ikävääni kommenttilaatikossa, Janne ohjasi minut löytämänsä karppisokerimarengin reseptin ääreen. Ja siitä lähti tämä täyden kympin kokeilu!

Karppipavlovat (6kpl)

Pohja

0,6dl vettä
2dl karppisokeria eli erytritolia (saa ainakin Kotkassa Prismasta tai tilaamalla Yesdelistä)
120g munanvalkuaista
digitaalinen lämpömittari

Täyte

2dl vispikermaa
2dl maitorahkaa (mahdollisimman rasvaista)
2rkl karppisokeria
tuoreita vadelmia ja karhunvatukoita (tai muita marjoja... joskin tämä oli ihan täydellinen makuyhdistelmä)

Pohjan työvaiheet:

  1. Lue ohje huolellisesti läpi ennen kuin aloitat ja mieti jo etukäteen, miten toimit. (Meillä tämä oli kahden miehen operaatio, sillä en keksinyt, miten kaataa sokerilientä kattilasta samaan aikaan, kun käytän sähkövatkainta, kasvattamatta lisäkäsiä. Kasari saattaisi ratkaista ongelman, koska siitä saa yhdellä kädellä otteen...)
  2. Laita uuni lämpenemään 90 asteeseen. Älä keuli! Marenki palaa helposti jo satasen lämmössä. Mieluummin pidempi paistoaika matalammassa lämmössä, kuin mustia marenkeja nopeasti.
  3. Laita vesi ja karppisokeri kattilaan (tai kasariin, jos haluat päästä helpolla... mulla ei sellaista ole), varaa esiin digitaalinen lämpömittari. Et selviä ilman mittaria. Sellaisen saa n. 14 eurolla esim. Clas Ohlsonilta.
  4. Erottele valkuaiset ja punnitse 120 grammaa. Joukkoon ei saa joutua yhtään keltuaista tai munankuoria.
  5. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  6. Sulata sokerilientä sitä koko ajan tarkkaillen, kunnes se saavuttaa 118 asteen lämpötilan. Ota silloin kattila pois liedeltä ja kaada välittömästi sokeriliemi ohuena norona valkuaisvaahdon joukkoon samalla koko ajan hitaalla nopeudella vatkaten.
  7. Jatka vatkaamista vielä muutamien minuuttien ajan.
  8. Siirrä marenki pursotuspussiin. (Minä rakensin omani pakastepussista, tyllasta ja ilmastointiteipistä :D)
  9. Tee leivinpaperilla päällystetylle pellille suurehkoja ympyröitä aloittaen keskeltä ja pursottaen rinkulaa eteenpäin. Kun saavutat halutun koon, nosta reunoja pursottamalla niiden päälle pari kiepausta.
  10. Paista marenkeja noin tunti. Älä anna marenkien palaa. Tuloksena pitäisi olla kuivaa ja keveää marenkia. Maistoin tässä kohtaa marenkia, enkä vielä kiljunut riemusta, mutta odotapas, kun pavlova oli valmis...
Ennen paistoa...

Työvaiheet täyte:

  1. Laita vatkauskulhoon kerma ja karppisokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. (Nuole sähkövatkaimen vispilät :D)
  2. Lisää seokseen maitorahka. Sekoita lusikalla, älä enää vatkaa, ettei rahka vety.
  3. Aseta marenkipohjat tarjoilulautaselle ja täytä ne rahkaseoksella.
  4. Asettele pinnalle marjoja.
  5. Saa ruokaorgasmi. Enpä muista, koska olisin viimeksi syönyt jotain näin ihanaa... Ja hei tämä oli ihan sallittu herkku!

Niille, jotka eivät tiedä, mistä karppisokerissa on kyse:

  • karppisokerissa on nolla kaloria
  • sen glykeeminen indeksi on 0, eli se ei nosta verensokeria. Se sopii siis myös diabeetikoille.
  • karppisokerista ei imeydy hiilihydraatteja, niinpä se sopii karppajalle
  • se ei ole terveydelle vaarallista suurissakaan määrissä (toisin kuin vaikkapa aspartamiimi), niinpä sitä saavat syödä lapset ja raskaana olevatkin
  • kaikista korvikemakeutusaineista lähimpänä sokerin ulkonäköä, koostumusta ja makua
  • valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista

Nämä karppisokerista syntyneet pavlovat ovat mun mielestä paras karppijälkkäri, johon olen törmännyt. Levittäkäähän ilosanomaa karppaaville kavereillekin!

xoxo,

minä