Turvallisesti ja/tai kauniisti

Iltaa, olisiko teillä hetki aikaa puhua paloturvallisuudesta?

Ajatukseni alkoivat pyöriä paloturvallisuuden - palomiesten - paloturvallisuuden ympärillä, kun meillä oli keskiviikkoaamuna alkusammutuskoulutus Höyterin kurssikeskuksessa. Pääsimme testaamaan sammutuspeitettä ja pumppuruiskua sekä nestesammutinta. Tässä ensin vähän kuvamatskua harjoituksista ja sitten kodinturvallisuus - kodinsisustus - kodinturvallisuuspohdintaa.

Kollegani Marjo Kiljunen on sitten ottanut kaikki ne kuvat, joissa mun sankaritekojani esitellään... Kiitos avusta!

 

Käsisammutin? Ei mun käsi ollut edes tulessa!

Aamupäivä oli kiva ja sai minut miettimään tosissaan kodin turvallisuusasioita. Koskakohan olen viimeksi vaihtanut palohälyttimiin patterit? Palohälyttimet ovat mielestäni epämiellyttävän näköisiä häkkyröitä. Jos ei joku vielä tiedä, niin en tykkää siitä, miltä muovi näyttää (Star Wars-leluja ei lasketa). Niinpä muovihökötys katossa pilaa mun feng-shuin. Vähiten silmää häiritsevä palovaroitinmalli, jonka olen löytänyt, on Kupu-varoitin krominvärisenä. Minulla oli jo yksi sellainen ja vannotin isäntää irrottamaan sen kerrostalohuoneistomme katosta ja korvaamaan muovisella, joka sieltä oli ehkä kuukautta aiemmin irroitettu tekemään tilaa sille uudelle ihanuudelle. Kun muuttokuorma oli tuotu tänne, isäntä huikkasi, että se muuten jäi sinne se palovaroitin. Saatoin vähän kihstä kiukusta. Pitäisi saada vaihdettua kaikki meidän varoittimet noihin kupuihin, mutta kun ne maksavat n.30€/varoitin ja tämä on kuuden makkarin talo, niin se ei ole ihan ilmaista...

Kupu, kromi (Kuva lainattu googlesta)

Sammutuspeiteasian hoidin kuntoon heti muuttaessa. Muissa asunnoissa mulla ei moista ole ollutkaan, mutta tämän nykyisen asumuksen kaasuliesi sai minut sen verran hermoheikoksi, että sellainen piti hankkia. Tai siis ei olisi tarvinut. Olihan täällä edellisten asukkaiden tänne jättämä sellainen tavallinen punainen. Mutta minähän en halua kahvipöydässä katsella jotain punaista, jotain punaista, joten hankin tämän:

Kouluttaja varoitteli, että jos sammutuspeite on halpa, se saattaa kieliä siitä, että se on väärän kokoinen. Piti ihan tarkastaa, mitä kokoa minun omani on. Samaa kuin se punainen. All good everything. Jos minulla ei olisi tätä, Kuka lohduttaisi Nyytiä-peitto voisi olla varteenotettava vaihtoehto:

(Kuva Googlesta)

En tosin pysty katsomaan tuota kuvaa ilman että päässä alkaa pyöriä: "Olipa kerran pikku Nyyti nyytiäinen, hän ihan yksin asui taloaan. Ja talo oli myöskin yksinäinen..." Sen verran usein olen kyseisen kirjan teinille aikanaan lukenut, että osaan sen ainakin lähes kokonaan vieläkin ulkoa.

Sammutuspeiteasia siis kondiksessa. Mutta olisiko hyvä omistaa myös vaahtosammutin/jauhesammutin/nestesammutin/mitä näitä nyt on? Olen nimittäin alkanut haaveilemaan sellaisesta sen jälkeen, kun Somia Livingin Facebook-sivuilta bongasin kuvia sammuttimista, jotka olivat jotain muuta, kuin niitä punaisia...

(Kuvat napattu Somia Livingin Facebookista)

Varmaan jo omistaisinkin sellaisen, jos niitä olisi saanut tilattua kyseisen liikkeen nettikaupasta. Mutta niin kiinnostunut en kodin paloturvallisuudesta ollut, että olisin ottanut asiakseni lähteä hakemaan sammutinta Tuusulasta. Nyt tsiigailin Fire Designin sivuja ja heillä on kyllä jos jonkinlaista pulloa siellä! Oma lempparini taitaa olla tämä.

Kouluttaja sanoi tosin, että kuuden kilon sammutin sen olla pitää. Kahden kilon sammuttimesta ei saa kuin väärän turvallisuudentunteen. Jos tulkitsen noita sivuja oikein, niin ovatko nuo ihanuudet yksikiloisia? Se taitaa tehdä niistä leluja... Mutta kun niin ovat nättejä...

Pitääkö siis valita turvallisen ja kauniin välillä? Vai voiko saada molemmat?

Miten teillä on varauduttu tulipalon varalta?

xoxo,

minä