Vegaaniset macaron-leivokset

Mun on jo pitkään ollut tarkoitus kehitellä karppiresepti macaron-leivoksista. Siihen en nyt vielä päässyt... Mutta kun törmäsin vegaaniseen reseptiin, niin olihan sitä kokeiltava. Mun teini on nimittäin ryhtynyt vegaaniksi ja halusin valmistaa hänelle jotain herkkua - ja samalla testata reseptiä ristiäisiä varten. (Kuka hitto miettii ristiäisiä ennen kuin raskaus on edes puolivälissä?)

Yksi reseptin ainesosista on aquafaba. Nyt ehkä kysyt, että mikä hemmetin aqua-mikä-se-oli. Niin minäkin tein. Kyseessä on kikhernepurkin liemi. Tuijotin kaupassa epäuskoisena kikhernepurkkia. Siinä luki, että se sisälsi herneiden lisäksi vain suolaa ja vettä. Entistä hämmentyneempi olin, kun valutin ulos keltaisen hernekeitolta haisevan nesteen. Miten ihmeessä tästä voisi syntyä mitään herkullista ja makeaa?

Aquafabaa...

Minä erehdyin ostamaan Bonduelle-merkkisiä herneitä. Älä tee samaa virhettä. Siinä purkissa on tosi vähän nestettä. Valutin kaksi purkkia kattilaan. Mulla olevassa ohjeessa käskettiin keitellä lientä kasaan noin vartin verran. Poltin sen pohjaan, neste katosi ja mulle jäi pienen pieni tippa desimitan pohjalle. Herätin isännän ja sanoin, että minusta tuntuu, että täytyy lähteä ostamaan lisää kikherneitä. Näytin tippaa desimitassa. Unenpöpperöinen isäntä ehdotti, että eikö sitä voisi jotenkin lantrata. Pisti hieman naurattamaan, nestettä tarvittaisiin kuitenkin 1,5 desiä! Ajelin Lidliin ja Lidlin herneissä on huomattavasti enemän nestettä, kuin Bonduellessä.

Toinen yritys meni jo paremmin. Mutta vartin keittoaika oli kyllä aivan liikaa. Meidän kaasuliedellä viisikin minuuttia oli liikaa. Kyseenalaistan myös sen, onko lientä pakko keitellä. Löysin myöhemmin marenkiohjeita, joissa liemi vaahdotetaan suoraan purkista. Ohje ei selitä, mikä riemu keittämisestä on...

Yllätyksekseni liemen ruma väri, haju ja maku katosi sokerin kanssa vaahdotettaessa! Resepti siis ehdottomasti toimii!

Ei uskoisi, että tämä tuli hernepurkista...

Alkuperäisen ohjeen täytteeseen tuli myös vadelmahilloa, mutta omasta mielestäni se peitti kaikki muut maut alleen. Olisi turhaa valmistaa macaroneja, jos ne eivät maistuisi millekään muulle kuin vadelmalle. Ristiäisiä varten pitää kehitellä täytevaihtoehtoja. Mielessä pyörivät kahvi, lakritsa ja mango... katsellaan niitä myöhemmin.

Mitä leipomiseen tulee, se on aikaa vievää. Mutta kuitenkin melko helppoa. Ja lopputulos maistuu aidoille macaron-leivoksille. Alkuperäisen ohjeen mukaan reseptillä piti tulla noin 25 kappaletta leivoksia. Ihmettelen sitä, elleivät macaronet sitten ole hampurilaisen kokoisia. Minä sain ainakin tuplaten leivoksia!

Mutta nyt asiaan.

Vegaaniset Macaron-leivokset

Kuoret

  • 1,5dl aquafabaa (ks. edellä, yhdessä Lidlin kikhernepurkissa on noin tämän verran nestettä. Sitä kuitenkin katoaa keitellessä - joten varaa kaksi purkkia)
  • 200g mantelijauhoja
  • 200g tomusokeria
  • 200g sokeria
  • tippa haluamaasi pastaväriä (tarkista E-koodit, jotta macaronet säilyvät vegaanisina!)

Täyte:

  • 50g vegaanista margariinia (sininen keiju)
  • ripaus aitovaniljajauhetta (mulla ei ollut, joten laitoin Bourbon-vaniljasokeria)
  • n. puoli pakettia tomusokeria
  • 1 rkl soijamaitoa

Tee näin:

  1. Lue ohje läpi ja varmista, että sinulta löytyy kaikki tarvittavat työvälineet.
  2. Kaada aquafaba kattilaan ja keittele sitä hetki. (Jos uskallat tehdä näitä ilman tätä vaihetta, ilmoittaudu! Aion itse kokeilla seuraavaksi ilman keittämistä!)  Jäähdytä neste huoneenlämmössä (varaa tähän aikaa!).
  3. Mittaa 1,5 desiä aquafabaa kulhoon.
  4. Jauha tomusokeri ja mantelijauhot tasaiseksi, hienoksi seokseksi monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Sihtaa jauhoseos toiseen kulhoon.
  5. Vatkaa aquafaba vaahdoksi. Lisää sokeria pienissä erissä. Vatkaa sokeri-aquafaba kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää tippa haluamaasi pastaväriä. Poikaa kun odotellaan, mintunvihreä tuntui hyvältä valinnalta...
  6. Lisää tomusokeri-mantelijauhoseos pienissä osissa aquafabavaahdon joukkoon varovasti lastalla käännellen.
  7. Laita pursotuspussiin pyöreä tylla ja lisää taikina pussiin. Pursota taikinasta leivinpaperille noin kahden euron kolikon kokoisia rinkuloita. Minulla on tuplaleveä uuni ja taikinasta tuli silti 2,5 pellillistä macaron-kuoria. Joten varaudu paistelemaan niitä tovi!
  8. Paista kuoria 120-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia (Mulla 25 minuuttia oli juuri passeli)
  9. Valmista täyte. Vatkaa margariini vaahdoksi. Lisää joukkoon vanilja, puolet tomusokerista ja soijamaito. Jatka vatkaamista ja lisää tomusokeria, kunnes tahna on jämäkkää.
  10. Täytä (pursottamalla tai ihan vaan lusikalla).
Pari kuorta halkesi... se ei onneksi makua haittaa!

Se, mikä näissä on hienoa, on se, että ne sopivat moneen allergiaruokavalioon, ovathan ne maidottomia, munattomia ja gluteenittomia. Äläkä missään nimessä heitä kikherneitä pois käytettyäsi aquafaban. Voe äeti-blogista löysin paahdettujen kikherneiden ohjeen. Näyttivät maistuvan ainakin teinille ja itse mutustelin niitä salaatin seassa. Tai herneistä voisi tehdä vaikka hummusta... Win-win.

Nyt kun perustekniikka on hallussa, ei kun testailemaan vegaanisia täytevaihtoehtoja!

xoxo,

minä

 

PS. Haluaisin myös kiittää meidän äitiä siitä, että kun itse joskus ysiluokalla päätin ryhtyä kasvissyöjäksi, äiti laittoi minulle ruokavalioni mukaista ruokaa. Minulla ei ole ollut aavistustakaan siitä, miten kallista, hankalaa ja aikaa vievää on valmistaa monia eri ruokia perheelle. Kiitos äiti! <3