Vita Björnin vankilamuseo Ahvenanmaalla

Aivan Kastelholman linnan kupeessa (visiitistä sinne voit lukea täältä) on pari kiinnostavaa matkailukohdetta. Vita Björn-vankilamuseo on niistä toinen. Yhdistelmälipun saa maksamalla euron lisää linnan sisäänpääsyyn. Isäntä totesi, että eipä tästä kyllä euroa enempää viitsisi maksaakaan, kun museo on niin pieni. Minä puolestani olin ihmeissäni, että iloisia ahvenanmaalaisia varten on edes tarvittu vankila. Ei kai sen suuri ole tarvetta ollakaan...

Museo esittelee eri vuosikymmenten tapaa säilyttää vankeja. Jossakin vaiheessa lapset seurasivat äitiään vankilaan ja heidätkin puettiin raidallisiin. Joinakin aikoina ei ollut väliä, mitä sukupuolta vangit olivat, kaikki olivat samassa huoneessa. Vankilan alkuaikoina samassa huoneessa saattoi virua kuusikin ihmistä, vaikka tilaa oli vähän, siinä missä nykyään arvostetaan yksityisyyttä, vankiloissakin.

Museo antoi kiinnostavan pläjäyksen vankeinhoidon historiaa.

Vanginvartija perheineen asui vankilan toisessa siivessä. Hain vähän lastenhuoneen sisustusinspiraatiota vankilasta...

Tuhma poika! Ruoskitaanko?

Noh, näin pienestä museosta ei paljon suurempaa tarinaa saa kirjoitettuakaan. Paitsi, että museon työntekijä oli aivan ihana setä!

Seuraavaksi varmaan kirjoittelen museota vastapäätä sijaitsevasta Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseosta - ja se se vasta ihana paikka on! Joten pysykää kuulolla!

xoxo,

minä