Asioita, jotka jooga on opettanut minulle

Suhteeni joogaan on kestänyt jo vuosikausia, mutta se on muuttunut satunnaisista yhden illan jutuista tiiviimmäksi rakkaussuhteeksi vasta viimeisen puolen vuoden aikana. Tykästyin lajin pysäyttävään tunnelmaan jo ensimmäisillä kokeilukerroilla, mutta minusta tuntuu, että vasta nyt olen päässyt edes vähän kärryille siitä, mikä kaikkea laji voikaan olla. Viime kevättalvella aloin opiskella joogaohjaajaksi Oulussa Sonja Kemppaisen johdolla. Koulutus kestää ainakin ensi kevääseen tai kesään, jolloin mahdollisesti olen saanut lähiopetusjaksot, teoriakokeen, näytön ja harjoitustunnit kokoon.

Jooga on imaissut mukaansa siinä määrin, että se kuuluu nykyisin jossain muodossa minun jokapäiväiseen elämääni. Paremman liikkuvuuden ja henkisen ja fyysisen rauhoittumisen ohella se on tarjonnut paremman ikkunan kehooni. Minun on helpompi kuulla, mitä keho haluaa. Huomaan nykyisin kaipaavani aidosti paljon enemmän ulkoilmaa ja pranaa, kasvisruokaa ja vettä. Se on auttanut minua tuomaan tasapainoa elämääni. 

Jooga voi antaa minulle eri asioita eri päivinä
Keho on erilainen joka päivä. Jonain päivänä se on jäykkä ja kaipaa liikkuvuutta, joskus jännittynyt ja kaipaa rentoutumista, toisinaan fyysisempää harjoitusta. Jooga voi tarjota kaikkea tätä. Ja paljon muuta. Jooga opettaa kuuntelemaan kehoa ja olemaan armollisempi itselle suorittamisen sijaan. 

Hengityksen rauhoittava voima auttaa kiireisen arjen keskellä
Joogin tärkein työkalu on hengitys. Luonnollinen tai vatsahengitys toimii erinomaisena ankkurina kiireen ja stressin keskellä. Usein riittää se, että hengittää muutaman kerran syvään ja antaa hengityksen virrata koko kehon läpi. Hengitys auttaa fyysisellä tasolla rauhoittamaan hermostoa, keskittymään olennaiseen ja helpottaa myös nukahtamista illalla.

Joskus täytyy vain osata laskea irti
Elämässä ja arjessa tulee toisinaan tilanteita, jolloin puristamme turhaan kiinni vanhasta tottumuksesta. Kyseessä voi olla materia, turha tavara, ihminen tai ystävä, ajatus tai toimintamalli, melken mitä vain. Irtilaskeminen on ollut minulle aina vaikeaa. Joillekin asioille tai ihmisille voi olla oma ajanjaksonsa elämässäsi, jonka jälkeen ne ovat tehneet tehtävänsä. Toisinaan täytyy vain opetella laskemaan irti, jotta voit saada jotain uutta tai lisää elämääsi. Kun haluat jotain uutta elämääsi, sille täytyy tehdä tilaa. Jooga, niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla on opettanut minua tässä asiassa.

Askel kerrallaan ja maltilla - niin elämässä kuin joogamatolla
Halusin lähteä opiskelemaan joogaohjaajaksi, koska haluan esimerkilläni näyttää, että sinulla ei tarvitse olla synnynnäisen joogin vartaloa voidaksesi rakastua lajiin. Joogassa on pakko edetä askel kerrallaan ja maltilla. Täytyy hyväksyä oma epätäydellinen itsensä ja vaikka miten haluaisi edetä asanoissa edistyneemmälle taholle, keho mahdollistaa sen vain askel kerrallaan, kun on sen aika. 

Elämä on tässä ja nyt
Joskus murhedimme asioita, jotka tapahtuivat menneisyydessä tai huolehdimme ja odotamme turhaan tulevia - asioita, jotka eivät ehkä koskaan tapahdukaan. Silloin voi unohtua se, että elämä on tässä ja nyt. Tämä hetki ei koskaan enää palaa. Tämä hetki on arvokas lahja.