Kuntosalille, minäkö muka?

”Salilla käyvät vain valmiiksi timmit pullistelijat”, ajattelin astuessani salille yli satakiloisena.

Kesän jälkeen moni kaipaa ryhtiliikettä elämäänsä. Mistä muualta sitä konkreettisemmin saisikaan kuin salilta, mutta joskus kynnys aloittaa on korkea.

Lihaskunnon merkitys terveydelle ja toimintakyvylle on kiistaton ja se alkaa rapistua jo parikymppisenä. Toisin kuin moni ajattelee, lihaskuntoa ei kehity lenkkipolulla tai arkiaskareiden parissa. ”Kuntosalilla käyvät vain valmiiksi timmit pullistelijat. Kaikki tuijottavat minua, enkä tiedä, miten niitä laitteita käytetään”. Näillä ajatuksilla itsekin astuin salin ovesta sisään ensimmäisen kerran vuosia sitten reilusti yli satakiloisena. Onneksi kuntosali on nykyisin koko kansan paikka. Harrastajia meilläkin Kuntokeskus Otteella on 12-vuotaiaista yli kasikymppisiin. Niin asiakkaissa kuin valmentajissa on kaikenlaisia ja -kokoisia ihmisiä.

Saliharjoittelussa on kuitenkin tärkeä tietää, mitä tekee. Treeni on hyvä aloittaa kuntosalilaitteilla, jotka ohjaavat liikeradan oikeanlaiseksi. Pitkillä toistomäärillä (esim. 3 x 15-20) lihas tottuu turvallisesti treeniin. Saliharjoittelun alku on erityisen palkitsevaa, sillä aloittelija näkee nopeasti tuloksia oikein toteutetun treenin myötä. Monet kuntosalit tarjoavat ohjausta ja kursseja aloittamisen tueksi. Kysy rohkeasti neuvoa henkilökunnalta tai kanssatreenaajilta.

Saliharjoittelulla voidaan kehittää erilaisia ominaisuuksia, esim. lihasmassaa, voimaa, kestävyyttä, polttaa rasvaa ja kiinteytyä. Tavoitteesi määrittää sen, minkälaisia toistomääriä ja menetelmiä salilla painotetaan ja miten usein treeniä tulisi tehdä. Aloittelijalle tulosten saamiseksi riittää alussa vain pari kertaa viikossa.

Panosta säännöllisyyteen, suunnitelmallisuuteen ja nousujohteisuuteen. Astu rohkeasti pois omalta mukavuusalueeltasi, tutustu uusiin liikkeisiin ja laitteisiin sekä vapaisiin painoihin. Kehitys tapahtuu epämukavuusalueella, joten valitse saliohjelmaasi sellaisia liikkeitä, jotka eivät ole suosikkejasi. Muutaman viikon päästä tunnet kehosi voimakkaammaksi, olosi virkeämmäksi ja huomaat odottavasi seuraavaa treenikertaa. Pian oletkin jo koukussa!

Viikon yllätys: Keho tottuu treeniin pian ja rakastaa uudenlaisia ärsykkeitä. Takaat nousujohteisen kehityksen muokkaamalla saliohjelmaasi parin kolmen kuukauden välein. Aloittelevan treenaajan kannattaa keskittyä isoihin perusliikkeisiin, jossa on useampi lihasryhmä työssä kerrallaan (esim. jalkaprässi ja ylätalja) ja unohtaa vain yksittäistä lihasryhmää kuormittavat (esim. reidenlähennys).

Viikon kohokohta: Hyvä treenikaveri on arvokkaampi kuin painonsa verran kultaa! Hänen avullaan nouset sohvakuolemasta salille huonoina hetkinä. Yhteinen salitreeni on myös mainio tapa viettää aikaa. Muista kuitenkin, ettet päästä palautusaikoja sarjojen välillä venähtämään rupattelutuokion vuoksi ja että hyvä salitreeni on napakka, noin 40-70 minuuttinen.

Viikon vinkki: Hyödynnä anabolinen ikkuna! Lihaskuntoharjoittelun jälkeen, noin 45 minuutin aikana lihakset vastaanottavat tehokkaimmin proteiineja ja energiaa ja kehosi kaipaa rakennusaineita treenistä palautumiseen. Kiinnitä kuitenkin huomioita monipuoliseen ravintoon ja riittävään vedenjuontiin aamusta alkaen, niin jaksat liikkua illallakin hymyssä suin!