Matkakertomus: Puumalan saaristoreitti pyöräillen

Etelä-Savosta löytyy mahtavia pyöräilylenkkejä pidempiin ja lyhyempiin lenkkeihin. Kotiuduttiin sunnuntaina Puumalan saaristoreitiltä ja päätin kirjoittaa retkestämme saman tien :)

Reitti on n. 60 km pitkä, joten se soveltuu ajettavaksi kerralla, mutta reittiin voi myös käyttää nautiskellen enemmän aikaa. Me päädyttiin jälkimmäiseen vaihtoehtoon! Lähdin matkaan ystäväni Heidin kanssa ja vietettiinkin oikein A-luokan tyttöjen hemmottelureissu :) 

Lähtö- ja paluupisteeksi valikoitui Hurissalo, josta Kivisalmen rannasta lähtee lauttakuljetus Lintusalon Nestorinrantaan. Pyöräilijöille ja moottoripyöräilijoille tarkoitettu lauttamatka kestää n. 40 minuuttia ja menee kerran päivässä edestakaisin.

Varasimme 10 euroa maksaneen lauttamatkan etukäteen. Lauttaa liikennöi ihana pariskunta, jotka tarjoili tuoretta kahvia matkan aikana. Seuraksi saimme pari letkeää motoristipariskuntaa. 

Norppa II Mahtavaa palvelua Norppa II:lla tuoreen kahvin kera

Nestorinrannasta matka alkoi n. 5 km pituisella mökkitiemäisellä pätkällä ja välillä jo luulimme eksyneemme :D

"Siskon" kanssa valmiina matkaan :)

Lintusalon ja Niinisaaren kauniiden maalais- ja Saimaa-maisemien läpi ajeltuamme pääsimme lossirantaan. Hätinvirran lossi sattui juuri olemaan tauolla, joten saimme 20 minuutin tauon ja mahdollisuuden ihastella maisemia. Jos haluat välttää ylimääräiset pysähdykset, niin tsekkaa lossin taukoajat täältä. Niinisaaresta ennen lossia löytyy kehuttu lähiruokaa tarjoileva Ravintola Niinipuu, jota emme tällä kertaa malttaneet jäädä testaamaan.

Jonkin matkaa lossin jälkeen pienempi saaristotie yhtyy tiehen 62 ja pian Puumalan silta näkyi horisontissa. Nestorinrannasta Puumalaan kertyy matkaa n. 26 km.

Siellä se siintää, Puumalan silta ja ansaittu pit stop!

Pidimme Puumalassa breikin nautiskellen Hovin salaatista ja vilkkaasta kesämeiningistä "rantabulevardilla".

Puumalan pit stopin jälkeen rullailimme 8 km kohti yöpymispaikkaamme Sahanlahtea. Huhhuh, johan olikin jo uuden tauon ja sapuskan paikka :D :D

Rantasauna Ihanat rentouttavat löylyt ja pulahdus viileään lampeen Kesäillan tunnelmaa Rantamakasiinin virvokkeita

A-luokan reissun iltaohjelmaan kuului saunomista ihanassa rantasaunassa ja lihasten palauttelua viileässä lammessa. Ja tietysti kunnon tankkaus Rantamakasiinilla maisemia, veneitä ja rentoa, miltei eteläeurooppalaista tunnelmaa ihastellen.

Pitkien yöunien jälkeen persoonallinen ja runsas aamiainen maistui erityisen hyvältä Ravintola Koskivahdin ulkoterassilla.

Aurinkoinen aamiainen Ravintola Koskivahdin terassilla.

Aamiaisen jälkeen olimme valmiit loppurutistukseen. Kilometrejä kakkospäivälle kertyi enää n. 26 Sahanlahdesta Hurissaloon. Ekat kilometrin poljettiin tiukahkoja ylämäkiä maitohappojen jyllätessä reisissä, mutta Pistohiekan kohdilla keho lämpesi ja profiili muuttui tasaisemmaksi. Viimeistään rutistukeen menikin enää vähän reilu tunti - jos ei lasketa maisemakaffeja Lietveden sillan kioskilla!

Mahtava reitti, jota suosittelemme lämpimästi poljettavaksi joko napakammin tai nautiskellen! Meinasimme vielä toisen kierroksen tänä kesänä tehdä, mutta silloin otetaan miehet mukaan ja sehän tarkoittaa tietysti napakampaa vauhtia ja olemattomia taukoja :D Onneksi niistä nautiskeltiin tällä reissulla oikein perinpohjaisesti :)

Tutustu Puumalan saaristoreittiin täällä: http://www.puumala.fi/saaristoreitti