Motivaatiota liikkumiseen tauon jälkeen?

Monet taistelevat tauon (lyhyemmän tai vaikka vähän pidemmänkin..) jälkeen motivaation ja uudelleen liikunnan ilon löytämiseksi. Tätä on minulta työssäni PT:nä myös usein kysytty, joten halusin kirjoittaa toisen blogipostaukseni motivaation löytämisestä!

Jos kynnys liikkeelle lähtemiseen on kasvanut, valitse aluksi sellaisia lajeja, joista eniten pidät! Maailma on täynnä mielenkiintoisia lajeja ja Suomessa vuodenajat tuovat mahtavaa, inspiroivaa vaihtelua liikkumiselle. Mieluisalla lajilla kynnys takuulla madaltuu ja fiilis on korkealla treenin jälkeen! Muista myös aloittaa pienin askelin. Usein liikunta aloitetaan liian isosti tai vauhdikkaasti, jolloin puhti loppuu alkuinnostuksen jälkeen. Mitä rauhallisemmin aloitat, sitä todennäköisemmin muutoksesta tulee osa arkeasi.

Hanki itsellesi sali- tai treenikaveri. Jos toiselle sattuu "heikko hetki" ja sohvanpohja meinaa nielaista, salikaveri tsemppaa mukaansa treenaamaan! Salikaverista on myös apua ltreenin aikana, saat häneltä uusia vinkkejä ja ideoita ja vaikkapa varmistusapua harjoituksen viimeistelemiseksi. Muistakaa kuitenkin keskittyä itse treeniin, ettei mene koko salikeikka juoruiluksi :D

SUUNNITTELE etukäteen! Merkkaa seuraavan viikkosi treenit ylös kalenteriin kellonajan tarkkuudella, kuten muutkin tärkeät menosi ja pidä niistä kiinni! Saatat jopa innostua tekemään liikuntasuunnitelman koko kuukaudelle kerrallaan. Pakkaa treenikassi edellisiltana valmiiksi ja suuntaa liikkumaan suoraan töistä tai koulusta. Muista myös pakata mukaasi treeniin valmistava ja siitä palauttava ateria tai juoma, ettei harjoituksen teho kärsi energian puutteesta.

Mieti itsellesi REALISTISET ja MITATTAVAT TAVOITTEET. Miksi treenaat? Miten tärkeää se sinulle on? Tapojen muuttamisessa konkreettiset, aikataulutetut tavoitteet ovat keskeisessä roolissa. Erityisesti lyhytaikaiset, noin kuukauden mittaiset tavoitteet saavat sinut helposti syttymään ja tuntuvat saavutettavilta. Isomman muutoksen ollessa kyseessä voit tehdä useita välitavoitteita kohti lopullista maaliasi.

Hanki AMMATTIAPUA! Monissa kuntokeskuksissa järjestetään pienryhmävalmennuksia, joiden tavoitteena on auttaa asiakkaita alkuun liikkumisessa. Jos et ole ryhmäihminen tai tarvitset niskaotetta tai henkilökohtaisempaa tukea, palkkaa itsellesi Personal Trainer.

Muista terveellinen ja herkullinen ruokavalio! Se auttaa sinua jaksamaan liikuntasuorituksen aikana, kehittymään kohti tavoitettasi ja nopeuttaa harjoituksista palautumista. Iso osa etenkin naispuolisista asiakkaistani on aiemmin syönyt liian vähän ja hiilihydraatteja vältellen. Tärkeintä ruokavaliossa säännöllisyys, monipuolisuus ja hyvä laatu. Tarvitset hiilihydraatteja jaksaaksesi liikkua, mutta valitse ne laadukkaista lähteistä "nopeita hiilareita" vältellen. Monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio auttaa sinua tekemään kropastasi energianpolttokoneen ja selätät mahdollisen sohvailun ja epäsäännöllisen syömisen aiheuttamaan säästöliekkitilan.

Muista, että lyhytkin treeni on parempi kuin ei mitään! Jos sinulla "ei ole aikaa", voit tehdä nopean HIIT-treenin kotona kehonpainolla tai käydä lyhyellä, mutta ripeällä kävely/juoksulenkillä. Jos haluat tehdä nopean, mutta tehokkaan salitreenin, yhdistele liikkeitä superpareiksi tai patteriharjoitukseksi (tee kahta tai useampaa liiketta vuorotellen ilman palauttelutaukoja välissä) ja keskity isoihin perusliikkeisiin.

Meillä kaikilla on vuorokaudessamme 24 tuntia ja on loppujen lopuksi itsestä kiinni, miten ne käyttää. Hyvällä ajanhallinnalla ja kalenteroinnilla myös kiireiseen arkeen saa helposti sovitettua riittävän määrän liikuntaa.