Gili Air -pieni pala paratiisia osa 2.

Ihanan aurinkoinen viikonloppu alkaa olla takanapäin, ja pikku hiljaa vahvistuu usko siihen, että kunnon talvi jäi tälläkin kertaa tulematta ja kevät alkaa nostaa päätään hitaasti mutta varmasti. Ihanaa, on niitä aurinkoisia päiviä jo ollutkin ikävä. Auringonvaloa ja lämpöä odotellessa näin sunnuntai-iltana on taas hyvin aikaa palata reilu kuukauden takaisiin matkatunnelmiin.

Marraskuun 29. päivä olimme siis saapuneet perille kohteeseemme, Lombokin luoteisrannikolla sijaitsevalle pienelle Gili Airin saarelle. Gilin saaria on kaiken kaikkiaan kolme, Gili Trawangan, Gili Meno ja  Gili Air, joka sijaitsee lähimpänä Lombokin rantaviivaa. Toisin kuin alunperin suunnittelin, niin kaksi muuta Giliä jäi kokonaan tällä reissulla käymättä (koska Airilta löytyi kaikki mitä ihminen ikinä voi täydelliseltä lomalta edes kuvitella haluavansa <3 ), mutta kuulemani mukaan kaikki saaret ovat melko saman henkisiä; turkoosinsinistä vettä, kaunista rantaviivaa, hyviä sukellus- ja snorklauspaikkoja ja ihania rantaravintoloita. Saaret kuitenkin houkutteleva kukin hieman erityylisiä matkailijoita; saarista suurikokoisin Gili Trawangan vetää puoleensa erityisesti reppureissaajia ja bileväkeä, Gili Meno puolestaan sopii totaalista rauhaa ja hiljaisuutta etsiville matkailijoille ja onkin ilmeisesti melko suosittu häämatkakohde. Näiden kahden välimalli on saarista pienin Gili Air, sieltä löytyy hyvä tarjonta ravintoloita ja erilaisia aktiviteetteja, mutta tunnelma on rauhallinen ja koko hiljenee jo hyvin varhain, suurin osa baareista ja ravintoloista sulkeutuu noin kello 22 - 23. Kaikilla Gili saarilla vallitsee hyvin rauhallinen tunnelma erityisesti siitä syystä, että niiltä ei löydy lainkaan moottoriajoneuvoja. Kaikki autot, skootterit ja mopot loistavat poissaolollaan ja polkupyörien lisäksi matkat taittuvat kärryhevosten kyydissä. Kaikki mitä saarelta löytyy on tuotu veneellä ja kuljetettu perille hevoskyydillä.

Olimme varanneet majoituksen Manta Dive -nimisestä sukellusresortista, joka tarjoaa myös majoitusta bungalowien ja ja pienten garden housien muodossa. Manta Dive osoittautui ihan täydelliseksi valinnaksi, sijainti saaren pääkadun varrella ja 10 metriä rannasta avautuivat ihan mielettömät koralliriutat.

Oikeanpuoleinen bungalow oli meidän majapaikamme.

Manta Dive kompleksiin kuului myös Waterfront-niminen ravintola, jossa tarjoilitiin joka aamu majoitukseemme kuuluva aamupala. Suosikiksi nousi must have -maitokahvin lisäksi luonnonjugurtti myslin ja tuoreiden hedelmien kera, sekä lajitelma tuoreita kauden hedelmiä.

Aamupala tuli yhtä poikkeusta lukuunottamatta nautittua joka aamu "omalla tontilla", mutta lounas- ja illallisaikaan päädyimme yleensä lähtemään merta edemmäs kalaan. Pari kertaa testattiin kyllä Waterfrontin lounaskin, eikä ollut moittimista. Suosikki lounaspaikoiksi nousivat kuitenkin parin minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva Raja Bar, jossa maittavaa lounasta monipuoliselta listalta pääsi nauttimaan veden rajassa loikoillen. Melkein kaikissa ravintoloissa oli perinteisten pöytien lisäksi löhöilypaikkoja, jossa ruokailu tai drinkit nautititiin isojen tyynyjen päällä istuen tai makoillen.

Näkymää Raja Barista Lombokille päin

Toinen suosikki lounaspaikoista oli saaren länsipuolella sijaitseva Mexican Kitchen, jonka listalta löytyi kattava valikoima meksikolaisen keittiön klassikkoherkkuja. Quesadilla- ja nacho-annoksille vahva suositus, kaikkien guacamolen ystävien kannattaa lisäksi tilata extra-annos tuota taivaallisen hyvää lisuketta. Jos tukikohta Gili Airilla sattuu sijaitsemaan saaren itäpuolella, niin vinkkinä todettakoon, että matka saaren länsipuolelle taittuu helpoiten pyöräilemällä saaren halki pikkuteitä. Rantaa pitkin matka saattaa olla hieman lyhyempi, mutta rantahiekalla ajaminen keskipäivän kuumuudessa oli kohtalaisen raskasta.

jälkiruoka-Margaritat


Seuraavassa jatko-osassa on luvassa katsaus saaren monipuoliseen valikoimaan ravintoloista joissa kannattaa nauttia illallinen, ja tietysti sen jälkeen muutama suosikkipaikka missä jatkaa iltaa drinkkien merkeissä. Pysykäähän kuulolla :)