Kiehtova New Orleans

Reissupostausten kirjoittaminen on osoittautunut jostain syystä todella haastavaksi. Oikeiden fiilisten välittäminen ja kaiken olennaisen kiteyttäminen on sen verran aikaavievä prosessi, että tätäkin postausta on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Nyt olen kuitenkin suhteellisen tyytyväinen lopputulokseen, joten nyt on vuorossa pitkään ja hartaasti hiottu tuotos yhdestä mieleenpainuvimmista matkakohteesta jossa olen ikinä käynyt. 

Tämän vuoden kesälomareissumme kohde ei ollut mikään itsestäänselvä valinta. Alunperin oli puhuttu Italiasta, jossa en ole oikeastaan koskaan käynyt muutamaa pikavisiittiä lukuunottamatta. Vaan kuinka ollakkaan, yhdellä maaliskuisena aamuna autossa matkalla Mikkeliin heitin kuitenkin ilmoille ehdotuksen, että mitä jos mentäisiin sittenkin jenkkeihin. Joku siinä maassa vaan kiehtoo niin paljon, ja tuntuu että olen päässyt näkemään vasta pienen pienen pintaraapaisun kaikesta siitä mitä sen maan rajojen sisältä löytyy. New Yorkissa olemme molemmat käyneet jo useamman kerran, ja länsi-rannikon kohteetkaan eivät nyt tälllä kertaa houkutelleet. Päädyimme lopulta matkasuunnitelmaan, jonka reitti kulkisi New Orleansista Lousianan pääkaupunkiin Baton Rougeen, sieltä Mississipin rannikon kautta Floridaan, siellä asuvaa ystävääni tapaamaan. Lopuksi viettäisimme muutaman päivän Orlandossa. 

Reissumme starttasi keskiviikkoaamuna 12.7. klo 04:20 Lahdesta bussilla lentokentälle. Yksi uuden kotikaupunkini parhaista asioista on lähes vuorokauden ympäri kulkeva julkinen liikenne lentokentälle. Kuinka helppoa onkaan lähteä reissuun kun ei tarvitse huolehtia siitä minne auton jättäisi parkkiin. Matka New Orleansiin Frankfurtin kautta sujui kohtalaisen mukavasti, toki 11 tunnin lento päiväsaikaan ei ole se kaikkein mieluisin vaihtoehto, mutta yllättävän nopeasti ajan sai koneessa kulumaan nukkumatta juuri ollenkaan. 

Saavuimme New Orleansiin kuuden maissa illalla paikallista aikaa, matka Louis Armstrong-lentokentältä hotellille kesti noin 20 minuuttia ja matka lentokentältä French Quarterin laitamilla sijaitsevaan majapaikkaamme kustansi noin 30 dollaria. Takseissa on käytössä kiinteä hinnoittelu, esim. matka lentokentältä on ennalta määritelty, samoin kaupungin sisällä kaupunginosasta toiseen. Iso plussa ettei tarvinnut siinä matkan jälkeisessä pöhnässä enää alkaa miettimään että yrittääkö kuljettaja huijata vai ei. 

Majapaikan valinnan suhteen oli hieman valinnan vaikeutta, alkuperäinen varaus ehti muutua pariinkin kertaan, mutta lopulta päädyimme valitsemaan French Quarterin pohjoispuolella Esplanade Avenen varrella sijaitsevaan Melrose Mansionin. Majoitus osoittautui lopulta ihan napakymppi-valinnaksi. Upea, persoonallinen rakennus henki juuri sitä tunnelmaa, joka vallitsi koko kaupungissa ja huoneemme todella viihtyisä, paksuine lankkulattioineen ja puisine huonekaluineen ei ihan perus hotellihuone. Harmi ettei huoneesta tullut napattua yhtään kuvaa. Lisäpisteitä joka iltapäivä järjestettävästä viini- ja juustotarjoilusta.

Nuo pylväät <3
Hotellin sisäpiha ja uima-allas

Vietimme kaiken kaikkiaan New Orleansissa neljä kokonaista päivää, ja tuo aika kaupungissa osoittautui oikein sopivasti mitoitetuksi.  Neljän päivän aikana kävimme muun muassa risteilemässä höyrylaiva Natchezilla Mississippijoella, pyöräilimme City Parkissa, kuljeskelimme Darden Districtillä ympäri keskellä toinen toistaa upeampia taloja, vierailimme kuuluisassa Lafayette Cemeteryssa, kävimme taidemarkkinoilla ja kuljeksimme pitkin upeiden talojen reunustamia 

Kokonaisuudessaan New Orleans oli monipuolinen, eläväinen, ja todella kiehtova matkakohde. Yhtään huonoa kokemusta tuo kaupunki ei tarjonnut, mutta halusin nostaa tähän viisi mieleenpainuneinta elämystä.

New Orleansin top 5

G.W. Fins-ravintola

Omaan makuuni paikallisen keittiön cajun- ja kreoli-tyyliin valmistetut ruokalajit olivat vähän turhan tuhtia tavaraa, mutta onneksi kaupungissa riitti valikoimaa myös muien keittiöiden osalta. Käytimme suhteellisen paljon aikaa ravintoloiden valintaan TripAdvisorin avulla. Parhaaksi osoittautui ensimmäisen illan  G.W. Fins-ravintola, TripAdvisorin 1 oli ehdottomasti New Orleansin paras ravintolakokemus. Kolmen ruokalajin menu oli täydellinen täydellinen kokonaisuus ja hinta-laatusuhde täysi 10. 

Bourbon Street & My Bar 635

Kliseistä, mutta kyllä, tuo kuuluisa katu osoittautui yhdeksi lempipaikoistani koko kaupungissa. Päiväsaikaan rauhallinen katu heräsi eloon illan hämärtyessä, ja ihmisvilinää riittikin sen jälkeen ihan kiitettävissä määrin. Kadun varrella oli vaikka mitä erilaisia ravintoloita, meidän kantapaikaksi valikoitui My Bar 635, jossa pianoa soittavat miehet vetivät asiakkaiden toivomia cover-biisejä sellaisella tunteella, että oksat pois. Täällä tuli vierailtua joka ilta, parvekkeella ihmisvilinää ja Burbonin henkeä ihmetellen ja alakerrassa huikeasta pianoshowsta nauttien.  

Garden District

Vuosina 1832 - 1900 rakentunut alue täynnä jättimäisen suuria taloja upeine puutarhoineen. Talot ovat kuulemma suureksi osaksi säilyneet alkuperäisten rakentajien jälkipolvilla ja ovat pääasiassa yhden perheen asuttamia. Näitä olisi voinut ihastella loputtomiin. Garden Districtile suunnistaessa kannattaa ehdottomasti valita kulkuneuvoksi raitiovaunu.Garden District sijaitsee St. Charles-linjalla, jolla matka taittuu maailman vanhimmalla jatkuvassa käytössä olevalla raitiovaunulla! Reitti kulkee pitkin Saint Charles Avenueta, jota reunustavat toinen toistaan upeammat ja massiivisemmat talot.

Jos Garden Districtin suunnalla viettää aikaa, niin samalla voi suunnata myös Magazine Streetille, joka on täynnä ravintoloita, ihania pieniä putiikkeja ja seconhand kauppoja. Garden Districtin liepeillä sijaitsee myös yksi kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä, Lafayette Cemetery #1. Ei ihme, että täällä sanotaan olevan maailman kauniimmat hautakivet.

Höyrylaiva Natchez

Valitsemamme 2,5h lounasristeily kustansi 44 $ per henkilöä. Vaikka lounas olikin aika perus buffet-tarjontaa ja maisemat joen varrella eivät olleet erityisen kauniita, niin tunnalma risteilyllä oli kuitenkin kokemisen arvoinen. Tämä oli myös yksi niistä harvoista kohteisteista jossa kykeni viettämään aikaa ulkona. Tuskaisen kuuman kostea ilman ei tuntunut ihan niin sietämättömältä liikkuvan laivan tuulenvireessä. 

Hotelli Monteleonen pyörivä karusellibaari 

Kaunis vanha hotelli, josta löytyy baari jonka sisällä on oikea pyörivä karuselli. Ei kuitenkaan mitään hurjaa vauhtia pyörivä, vaan hiljalleen baaritiskin ympärillä. Hetken aikaa raavimme päitämme miettinen miten ihemeessä baarimikot pääsevät tuolta karusellin keskeltä liikkumaan muualle ravintolaan, kunnes yksi baarimikko pomppasi edestämme hyvin sulavalla pompulla tiskistä tukea ottaen suoraan toisella puolelle. Ei ihan riittäisi notkeus ja tasapaino allekirjoittaneella moiseen suoritukseen :D

Pyörivä karusellibaari

 

Tähän loppuun loppuun vielä muutama hauska ja vähemmänkin hauska fakta kaupungista:

Cafe du Monde
Kaupungin kuuluisimpaan kahvilaan, beignets-leivonnaisten kotiin Cafe du Mondeen on päivän kiireisimpänä aikana jopa
satojen metrien jono. Kahvila on auki 24/7, joten vähemmälläkin jonotuksella kyllä selviää jos yrittää välttää pahimman ruuhka-ajan. 

Mardi Gras
Kaupungin kuuluisa karnevaali Mardi Gras ajoittuu vuodesta riippuen helmi-maaliskuulle. Mardi Gras on ranskankielinen vastine laskiaistiistaille ja on suomennettuna "rasvatiistai". Karnevaalikausi ajoittuu aina pääsiäisen mukaan ja liittyy aikaan ennen paaston alkua, jolloin tyhjennetään kaapit ja syödään mahat täyteen rasvaisia ruokia. Karnevaali-sana puolestaan on peräisin latinan kielestä, jossa ”Carne Vale” tarkoittaa suomeksi ”hyvästit lihalle” ja viittaa siis myös paaston alkamiseen. Kuukauden kestävä juhlahumu huipentuu laskiaisviikonloppuun ja sitä seuraavaan maanantaihin ja laskiaistiistaihin, jolloin kadut täyttyvät karnevaalikauden suurimmista paraateista.

Vaikka kaupungissa ei vierailisikaan Mardi Grasin aikana, ei siihen liittyvältä rekvisiitalta voi välttyä sillä kaupoista löytyy ympäri vuoden erilaista Mardi Gras aiheista rekvisiitaa kuten koruja, naamioita juhla-asuja.

Erilaiset kierrokset

Perinteisten historiapläjäysten lisäksi New Orleans tarjoaa myös vähän erilaisia kierroksia kaupungin kaduilla. Ensimmäisinä iltoina ihmettelin pimeän aikaan kaduille kokoontuvia ryhmiä, tarkkaavaisesti kuuntelivat silmät pyöreinä oppaan tarinoita. Nykyään loistohotelleistaan tunnettu Central Business District kaupunginosa toimi sisällissotaan saakka amerikkalaisen orjakaupan keskuksena. Orjien mukana myös afrikkalainen voodoo-kulttuuri löysi tiensä kaupunkiin. Näiden teemojen ympäriltä oli tarjolla vaikka minkänäköisiä voodoo- ja zombie-aiheisia turistikierroksia. Jäi tällä kertaa kokematta. 

Kaiken kaikkiaan tämä kiehtova, jazz-musiikin kotipesä oli todella kiehtova ja mielenkiintoninen matkakohde, ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Seuraavassa postauksessa matka jatkuu Louisianan pääkaupunkiin Baton Rougeen ja sieltä eteenpäin Mississippiin rannikolle casino-kaupunkiin Biloxiin. Stay tuned!