Apua, kädet eivät riitä! Vinkkejä lapsiperheen arkeen

Meidän nelikko kesällä 2017

Monelle vanhemmalla on tuttu tilanne, etteivät kädet tahdo riittää. Erityisesti kun arki muuttuu perheenlisäyksen myötä, voi arkirutiinien hallinta olla hankalaa. Lisähankaluuksia tuovat imetysongelmat, erityislapset, terveysongelmat ja muut asiat. Listasin muutaman vinkin arjen avuksi, kun perhekoko kasvaa tai arkivinkeiksi lapsiperheille.

1. Ennakoi! Valmista suosikkiruokia pakkaseen. Kiireinen monilapsiarki helpottuu, kun kunnollista ja terveellistä ruokaa on saatavilla käden ulottuvissa. Nopea sulatus ja ruoka on valmista, tuoreena ja maistuvana. Toinen juttu on ennakointi ruuanlaitossa; tee seuraavan päivän ruuat valmiiksi esimerkiksi edellisenä iltana. Laatikkoruuat ja keitot valmistuvat kuin itsestään pienellä vaivalla. Ne myös maistuvat hyvältä seuraavana päivänä.

Yksi meidän suosikeista: Peggyn kanaa. Ohje löytyy googlesta

2. Valjasta lapset avuksi! Jos isommat sisarukset ovat hieman isompia, voit valjastaa heidät avuksi. Toki tämä riippuu lapsista, mutta lapset oppivat pieniä vastuutehtäviä nopeasti. Lasten vastuutus kannattaa ehdottomasti aloittaa jo raskausaikana, jotta uutta asiaa ehditään opetella.

3. Pese pyykkiä joka päivä! Kauhea homma? Se ei sitä kuitenkaan ole. Kun perhekoko on kuusi tai enemmän, tulee pyykkiä vääjäämättä aikamoinen kasa Kyapäivittäin. Helpointa kaaoksen hallintaa on pestä koneellinen pyykkiä päivässä kuin kerran viikossa monta koneellista. Pikku juttu, mutta tyhjä pyykkikori on aika ihana asia.

4. Pyydä apua! Mikäli arki tuntuu kaoottiselle, on aika pyytää apua. Kotipalvelu on hyvä keino saada lyhytaikaista apua. Myös sukulaiset, mummit ja kummit voi yrittää valjastaa avuksi.

5. Hanki kantolaite! Monet vauvat viihtyvät lähellä ja kantolaitteella vapautat kätesi toisille lapsille, kotitöille tai vaikka kahvikupille. Vaihtoehtoja on monia, mutta suosittelen ehdottomasti ergonomista kantoreppua tai kantoliinaa. Unohda rintareppu, jossa voi kantaa max 15 minuuttia. Kantamisen asioissa neuvoja on saatavilla, joten sitä on turha pelätä ettei osaa tai neuvoja ei saa. Mikäli kantaminen on ihan uutta, voi Ipanaiselta vuokrata kantovälineen.

6. Laske rimaa! Tämä voi olla hankalin juttu tarkalle ja siistille tyypille. Ei haittaa vaikkei koti ole edustuskunnossa koko ajan. Ei haittaa, vaikka lelut jää yhden kerran korjaamatta illalla.  Yritä sietää keskeneräisyyttä ja keskeytyksiä. Yritä olla stressaamatta. Avaa telkkari/ tabletti tai muu älylaite, jotta saat imetysrauhan tai hetkisen hengähdyksen. Yritä olla itsellesi armollinen ja sopeutua uuteen tilanteeseen.

7. Priorisoi! Kaikkea ei tarvitse ehtiä tehdä. Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja tee sen mukaan. Tee vähemmän tärkeät asiat myöhemmin vaikka lasten nukkuessa tai kun arki helpottaa.

Kysyin meidän isommilta lapsilta vinkkejä arjen sujumiseen. Näin 6.5v ja melkein 5v kaksoset vastasivat: tehdään yhteistyötä, ei riehuta, leikitään kavereiden kanssa, kuunnellaan mitä aikuiset sanoo. Aika hyvät vinkit eikö vain?

Ihanaa ja toimivaa arkea sinulle!