Käpynen

Isosiskoni voisi sanoa mua kangasholistiksi, pikkusiskoni kangashulluksi  ja äitini tyytyisi vain tuhahtamaan "taasko lisää". Laadukkaat kankaat ovat rakkauteni, minkä huomaa alati pullistelevasta kangaskaapistani. Muutama viikko sitten Käpysen Meri-Ellen ilmoitti tulevansa Lappeenrantaan Pop-Upiin, hypin lähes tasajalkaa. Lapset tarvitsivatkin syysvaatteita.

Ensikosketukseni Käpyseen sain keväällä, Käpysen Pop Upissa paikallisen kangaskauppiaan luona Tyyne-Esterissä. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Kangas tuntui käsissä laadukkaalta ja laskeutuvalta. Toinen toistaan ihanampia kuoseja vilisti silmissäni ja huomasin huokailevani. Pieni epäilys kalvoi mieltäni kankaan pesunkestosta, näistä kun ei aikaisempaa kokemusta ollut. Ilokseni sain kuitenkin todeta, että kankaat kestivät toistuvaa pesua erinomaisesti. Käpysen kankaat ovatkin päässeet suosikkien listalle muutaman muun merkin ohella.

Kuva Käpynen
kuva Käpynen

"Käpystä luotsaavat luovan alan tuottaja Meri-Ellen Pystynen ja tekstiilisuunnittelija Outi Santaniemi. Käpynen perustettiin keväällä 2012 ja verkkokauppa avattiin kesällä 2012. Alusta asti Outi on vastannut pääosin kuosiemme suunnittelusta, mutta toisinaan kuoseja tulee meille myös muualta. Parin vuoden ajan olemme tehneet yhteistyötä Jenni Mäensivun kanssa, joka tätä nykyä onkin Käpysen toinen oma suunnittelija.

Nimi syntyi pitkän pohdinnan jälkeen. Meistä kumpikaan ei tarkalleen muista mistä nimi varsinaisesti syntyi, mutta halusimme nimen joka toimii sekä kangastuotannon että kirppiksen puolella. Alkuunhan pyöritimme lastenvaatekirppistä verkkokaupan ohella. Lastenvaatekirppis kuitenkin jäi melko pian pois Outin jäätyä äitiyslomalle. Olimme myös ajautuneet tilanteeseen, että nyt olisi hyvä keskittyä verkkokauppaan ja iskeä kaikki paukut sinne. Näin tehtiin ja se kannatti. Kankaamme suunnitellaan Suomessa, mutta painetaan etupäässä Puolassa. Käytämme luomupuuvillaa aina kun se on mahdollista. Käpysen kankaat ovat etupäässä joustavia, vaateompeluun soveltuvia puuvillasekoiteneuloksia – single jerseytä ja joustocollegea. Suurin osa kankaistamme painetaan perinteisillä painomenetelmillä, mutta valikoimastamme löytyy myös hieman taiteellisempia kankaita digitaalisin painomenetelmin valmistettuina sekä puuvillasta ja merinovillasta valmistettuja neuloksia. Kuosit valikoituu tuotantoon monellakin tapaan. Tärkein kriteeri meille lienee se, että näemme kuosin toimivana kokonaisuutena ja se herättää innostusta, niin meissä kuin asiakkaissakin. Uskomme, että tuotantomme poikkeaa valtavirrasta ja se tunnetaan oman persoonallisuutensa vuoksi."

Perjantaina suuntasimme heti PopUpin avauduttua ostoksille. Kuopus nukkui ja jäi turvakaukalossa kassan läheisyyteen. Kolme tyttöä ihastelivat kankaita ja pienin punaposkin komentelin lapsia olemaan koskematta joka ikiseen ihanaan kankaaseen. Valinnat saatiin tehtyä ilman kaaosta, vaikka kuopus heräsinkin kesken kangasvalinnan.Kiitos vaan Meri-Ellen kuopuksen viihdytyksestä. 

Minun ja lasten valinnat

 

Kuvia vaatteista on tulossa kunhan ehdin :)