Lapset ja kuinka niitä tehdään

Raskaus on luonnollinen asia, mutta se ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Lapsettomuus koskettaa monia ja asia on kipeä. Naisen hedelmällisyys on korkeimmillaan alle kolmekymppisenä. Silti ensisynnyttäjien keski-ikä oli vuonna 2016 29vuottta ja joidenkin tilastojen mukaan pääkaupunkiseudulla akateemisesti koulutettujen naisten ensisynnyttäjien ikä olisi 34vuotta. Ei ole yllättävää, että ensisynnyttäjien ikä nousee ja lapsiluku vähenee vuosi vuodelta. Harmittavan usein kuulen, että gynekologit kertovat naiselle "kaiken olevan ok ja että lasten tekoa voi odottaa huoletta". Siis mitä ihmettä? Miten ihmeessä voidaan sanoa näin, kun pariskunnasta on tutkittu vain puolet. Fakta on kuitenkin, että lasten saamisen onnistumisen tietää vasta kokeilemalla. Vaikka pariskunnasta molemmilla lisääntymisterveys olisi ok, voi olla etteivät sukusolut silti kohtaa toisiaan, tai toisen pH-tasapaino torjuu toista. Asia ei siis todellakaan ole yksiselitteinen.

Mä en ole ollut lapseton, lapsen kaipuinen kyllä. Tiedän, että me ollaan oltu todella onnekkaita kun lapset ovat tulleet helposti ja toivotusti. Kaikilla ei kuitenkaan ole niin. Lapsettomuus koskettaa monia ja asia voi olla todella kipeä. Muutama ikävä kommentti ja neuvo lastentekoon voi aiheuttaa mielipahaa ja purkaa jopa ystävyyssuhteita.

Lisääntymisterveyteen voi kukin vaikuttaa omilla terveysvalinnoillaan. Oli kyse sitten ruokavaliosta, painosta, tupakoinnista, alkoholin käytöstä tai stressin hallinnasta, vaikuttaa voi. Jokainen voi luoda pohjaa parhaalle mahdolliselle terveydelle ja mahdollisuuden raskaudelle. Muistetaan kuitenkien, että lapsiluku on jokaisen ihmisen oma valinta eikä tätä valintaa tulisi joutua puolustamaan. Oli lapsia sitten yksi, kaksi tai kahdeksan. Tai ei lainkaan. Valinta on sinun ja teidän.

Mukavaa maanantaita!