Tammikuun ruokakuukausi

Ruoka ja sen hinta puhuttavat paljon. Toisille ruoka on kallista ja toisille ok hintaista. Toiset käyttävät lähiruokarinkiä ja toiset ostavat mistä halvimmalla saa. Ruokakauppalaskua ihmetellään monissa perheissä ja joulun jälkeen sain lukea kauhistuneita kommentteja kuinka paljon kauppaan meneekään rahaa! Kuinka monipuolinen ruokavalio on kallista ja kuinka lasten kanssa ruokaan menee NIIN paljon rahaa. Kauhisteluun jollakin tapaa suivaantuneena päätin, että meidän perheessä listataan kaikki tammikuun ruuat ja ne ruokamenot. Kauppakuitit säästetään ja kuun lopuksi tehdään yhteenveto. Mitä jää viivan alle?

Seuranta oli helppo toteuttaa. Kuitti talteen heti kaupasta tultua ja lopuksi yhteenveto. Ruokien kirjaaminen meinasi unohtua arjen kiireen keskellä, mutta tulihan niitä onneksi kirjattua. Menoja sekoittivat tammikuussa yhdet syntymäpäivät ja niihin liittyvät hankinnat sekä koko perheen mahatauti. Uskon kuitenkin, että kokonaiskuvan tästä kuukaudesta saa ja se on realistinen. Kauppalaskussa on kaikki ostamamme tavarat eli ei vain elintarvikkeet vaan myös pesuaineet, vaipat, wc- ja talouspaperit ym. Kauppamenoihin vaikuttivat, että lapset olivat reilun viikon tammikuusta lomalla eli kotona söimme enemmän kuin tavallisesti. Normaali päivähoitoryhtmi palautui tammikuun toisella viikolla eli arkena kotona syödään lasten kanssa ajoittaisen aamupalan lisäksi iltaruoka ja iltapala. Me vanhemmat otimme eväät mukaan lounaaksi ja söimme aamupalan kotona.

Tammikuun ruokalistalta löytyi esimerkiksi: siskonmakkarakeittoa, sosekeittoa, kylmäsavulohipiirakkaa, itse tehtyjä verilettuja, kanatortillat, kanakastiketta ja riisiä, pizzaa, makaronilaatikkoa, kanankoipia ja makaronia. Lähes poikkeuksetta aterioilta on löytynyt myös porkkaraastetta/tomaattia/ kurkkua/salaattia/ leipää. Ruokaa tehtiin isompi määrä, jotta joka päiväisestä ruuanlaitosta päästäisiin ja arki helpottuisi.

Iltapalat, aamupalat ja välipalat koostuivat mm. mannapuurosta ja marjoista, jogurtista, hedelmistä, leivästä ja leikkeleistä yms. tavallisista tarvikkeista, lasten ja oman mieltymyksen mukaan. Yhteen aikaan smoothieita tehtiin todella paljon, mutta talviaikaan lapset tykkäävät enemmän kiisselistä. Kiisseliä kannattaa muuten kokeilla maitorahkan kanssa, vitsi mitä herkkua!

Kokonaislasku tammikuussa oli 380e! Mun mielestä ei ole kovin paha, ottaen huomioon ettei ruokalistaa suunniteltu systemaattisesti. Ajattelimme jatkaa tätä kokeilua myös helmikuun ja tällä kertaa suunnitella enemmän ruokalistaa ja monipuolistaa mm. kalan osalta. Katsotaan paljonko lasku sitten on.

Vinkkejä?

- Suunnittele! Mieti vähintään kolmen päivä ruuat etukäteen ja osta niihin elintarvikkeet.

- Valmista itse! Tekemällä itse alusta lähtien säästät paljon. Mikäli toteat nyt ettei ole aikaa, niin tarkastele päivääsi. Löytyykö aikaa käydä lenkillä, katsella televisiota yms? Aikaa on myös ruuanlaittoon. Tee helppoja, riittoisia ruokia. Arkena ei tarvitse leikkiä Jamie Oliveria, mutta ei tarvitse turvautua myöskään valmisruokiin.

 

Kirpakoita pakkaspäiviä!