Vauva syntyy ja lapset päiväkotiin?

Ensimmäisiä päiväkotipäiviä 2v kaksosille
Neljän lapsen arkea

Yle haastatteli minua tästä aiheesta viime syksynä ennen kuin lapset aloittivat päiväkodin kesätauon jälkeen. Aihe on tunteita herättävä ja tuntuu, että teet minkä ratkaisun tahansa, on jo se jonkun mielestä väärä. Tärkeintä onkin löytyy omalle perheelle sopivin ratkaisu, mikä tukee perheen voimavaroja eikä kuluta niitä. Tässä meidän perheen ratkaisusta, miksi valitsimme päiväkodin kotihoidon sijaan.

Minulle oli selvää, ettei meille päiväkodin sijaan tarjottu kuusi tuntia kerhoa viikossa riittäisi meidän energiselle duolle. Toiseksi, kuusi tuntia kerhoa olisi tarkoittanut kahta aamupäivää yhdeksästä kahteentoista. Suurinosa kerhoajasta menisi kävelyyn kodin ja kerhon välillä.Karusti sanottuna kerhon hyöty minulle ei ollut riittävä. En myöskään kuvitellut olevani niin aktiivinen, jotta askartelisin lasten kanssa ja tarjoaisin samoja virikkeitä ja kavereita kuin päiväkoti. Päiväkodin jatkaminen oli itsestäänselvä ratkaisu, enkä ole katunut sitä lainkaan. Joka tapauksessa esikoululainen käy joka aamupäivä omassaa niin halunnut, että hän joutuisi jakamaan kaiken ajan pienempien sisarusten kanssa. En myöskään halunnut kuulla miksi kaikki muut saavat olla kotona ja hän joutuu menemään eskariin. Esikoinen saa kahtena päivänä iltapäivällä omaa huomiotaan kun pikkusiskot ovat hoidossa. Toisaalta taas pikkusiskot saavat kahtena aamupäivänä huomiota, esikoisen ollessa esikoulussa.

KANNATTIKO?

Ehdottomasti kyllä. En kadu, enkä muuttaisi päätöstäni toiseen. Tytöt käyvät päiväkodissa max 20 tuntia viikossa, vaikka olisimme opintojeni vuoksi oikeutettuja täysimääräiseen hoitoon. Olemme kokeneet osahoidon hyvänä. Tytöt nauttivat päiväkotipäivistä ja kotipäivät ovat mukavia kaikille. Osahoito ei ole liian raskasta, vaikka muutamana iltana onkin harrastuksia. Tytöt ovat innoissaan mennyt päiväkotiin. Ainostaan lomien jälkeen, on ollut hieman hankaluutta palata päiväkotiin. Esikoisen käy eskarissa enemmän kuin mielellään ja harmittelee jo tulevaa kesälomaa kovasti. Olen esittänyt toiveen, että pikkusiskot pääsisivät esikouluun viskariryhmään, mikäli tilaa vaan olisi. Eskarihan on meiltä muutaman sadan metrin päässä ja joka aamuinen kulkeminen ei ole ongelma. Uskoisin, että viskariryhmä kasvattaisi ja valmistaisi tyttöjä esikouluun, kuten teki esikoistakin.

Päiväkotipäivät ovat mahdollistaneet minulle opiskelun vauvavuotena. Olen erittäin kiitollinen, että päivähoito on mahdollista vaikka vanhempi on kotona pikkusisaruksen kanssa. Päiväkodista on ollut myös hyötyä. Olimme olleet puheterapia arvion jonossa lähes vuoden toisen kaksosen kanssa ja nyt päiväkodin kautta hän pääsi puheterapeutin arvioon. Päiväkodin kautta lapsi saa tarvitsemansa avun, kotihoidossa odottaisimme edelleen jonossa. (ps. jonopaikka oli 54. kun soitin kuukausi sitten! Ei siis toivoakaan)

Minä suosittelen päivähoitoa käsisydämellä. Etenkin jos lapsi on isompi ja päiväkodista on tullut osa hänen rutiiniaan. Uskon, että isompi lapsi kaipaa kavereitaan eikä pidemmän päälle jaksaisi olla kotona vain äidin ja vauvan kanssa. Tai ainakin meidän lapset eivät jaksaisi.

Ihanaa päivää!