Diamond in the sun

Firenzen ja Sienan kupeessa, oliivipeltojen ja viiniviljelmien syleilyssä kohoaa "Toscanan timantti", San Gimignanon kaupunki. Ja kyllä, tämäkin kaupunki on perustettu keskiajalla, täynnä vanhaa ja nykytaidetta, museoita ja kirkkoja. Ja kuten monet muutkin Italian kohteet, pikkuinen, mutta vilkas muurien ympäröimä keskittymä kuuluu torneineen Unescon maailmanperintöluetteloon. 

Piazza della Cisternan keskellä on "toivomuskaivo".

Emme ihastuneet San Gimignanoon linnoituskaupungin historian vuoksi tai sen kätkemien vanhojen aarteiden takia. Meille se esittäytyi kotikaupunkina (Il Coltrosta oli tänne matkaa vain vartin verran), hauskana "taukopaikkana" lounas- ja ostosmahdollisuuksineen sekä mukavana ja turvallisena kävelykohteena, kun auringossa löhöily tai automatkailu alkoi kyllästyttää. Ja ne maisemat: sitä auringonlaskua, silmänkantamattomiin jatkuvia vehreitä peltoja, hopeisina hehkuvia oliivipuita... niitä muistelen syksyllä, kun Suomessa vihmoo sade ja viluttaa.  

Huoneistomme yläikkunasta avautui huikaiseva maisema suoraan kohti San Gimignanoa.

Kaunis vanha kaupunki kätkeytyy suojaan muurien taakse. Keskusta on rauhoitettu liikenteeltä, joten pienetkin lapset voivat tepastella alueella turvallisesti omaan tahtiinsa. Kaupunginmuurin ulkopuolella on useita turisteille varattuja parkkipaikkoja, tosin niiden viereen on usein hämäävästi sijoitettu asukasparkkeja. Asukasparkkeihin ei kuitenkaan eksy kovin helposti, sillä niihin navigointi on (ilmeisesti tarkoituksellisesti) huomattavan vaikeaa. Kaupungin lähettyvillä on myös hellyttävän oloinen ja kokoinen camping-alue, jos Italian lämpöön on tullut lähdettyä kaikkien kaverina eli karavaanarina. 

San Gimignanossa vierailee vuosittain huimat 6 miljoonaa turistia.

Kaupunginmuurin alkupää on tulvillaan matkamuistomyymälöitä, joten seikkailua kivitalojen kupeessa kannattaa jatkaa huomattavasti pidemmälle aina muurin toiselle ulosmenoaukolle asti. Näin tulet varmasti vierailleeksi italialaisessa Uashmama -liikkeessä, jonka laukut, säilytyspussit, penaalit ja muut tuotteet ovat käsinpestäviä. Tai Sports & Sports -myymälässä, joka ehkä hieman mielenkiinnottomasta nimestään huolimatta myy esimerkiksi suhteellisen hinnakkaita, mutta tyylikkäitä Aeronautican vaatteita. San Gimignano on myös nahkatuotteiden ja etenkin laukkujen ystävien paratiisi. Pienten putiikkien myyjät jaksavat olla ystävällisiä, avuliaita ja kiinnostuneita esimerkiksi kotimaastasi tai matkasi sujuvuudesta siitä huolimatta, että palvelevat päivän aikana lukuisia muitakin turisteja. 

Aeronautica Militaren vapaa-ajan vaatteissa on pieni ripaus tyylikästä "armeijahenkisyyttä".

San Gimignano on myös kulinaristien paratiisi. Italialaisen ruoan ystävät eivät tule täällä pettymään. Söimme Caffé Giardinossa (facebook.com/giardinosangi) aivan täydelliset bruchettat pestokastikkeineen. Ricca Pizzan pikaruokaloista saa nopeaan nälkään rapeapohjaisia pizzoja useilla eri täytevaihtoehdoilla. Suosittelen kokeilemaan tonnikala-sipuliversiota, nam. Gelateria Dondoli yltää edellä mainittujen rinnalle lukuisia kertoja palkitulla täyteläisellä jäätelöllään. Tuhdit herkut voi huuhdella alas esimerkiksi läheisen viinitilan, Guardastellen, maailmankuuluilla viineillä. Viinitiloilla tehdään myös tutustumiskierroksia, tarjoillaan lounaita ja myydään kohtuuhintaan paikallisesti tuotettuja juomia ja esimerkiksi hunajaa.

Gelateria Dondoli palvelee asiakkaita keskusaukion laidalla.
Caffè Giardinon sisäänkäynti on lähes huomaamaton. Kahvila sijaitsee kaupunginmuurin ulkopuolella, mutta kuitenkin aivan sen kupeessa. Giardinon ulkoterassilta on hulppeat näkyvät Toscanan laaksoihin.

Vaikka osa pienistä putiikeista sulkee ovensa noin seitsemän aikaan illalla, pieni kaupunki ei hiljene silloinkaan. Kodikkaiden kujien ravintolapöydille sytytetään kynttilöitä ja lyhtyjä ja toivotetaan niiin turistit kuin paikallisetkin tervetulleeksi nauttimaan viilenneestä illasta ruokaillen ja muistellen päivän tapahtumia. Entisessä sadan, nykyisessä 14 tornin kaupungissa tavoittaa päivän aikana siis monta eri tunnelmaa.

San Gimignanon pikkukujat ovat täydellisiä myös iltakävelylle.
Kaupungin muurilta avautuvat upeat maisemat alas viinilaaksoihin.

Toscanan lomamme lopuksi kokosin tähän alle seuraavat "highlightit" vinkiksi mahdollisille Italian matkailijoille:

1. San Gimignano: tämä pieni timantti vain varasti sydämemme. <3

2. Il Coltro: Viihdyimme niin hyvin Mauron ja Donatellan vieraina, että matkaamme tänne ehkä uudestaan jo ensi kesänä.

3. Valdichiana: Vaatekaapin täydennystä koko perheelle varsin kohtuulliseen hintaan. Vaikka outlet ei ohittanutkaan Itävalta-Unkarin rajalla sijaitsevaa suosikkiamme, kannatti täällä ehdottomasti poiketa. Outletin kahvila on myös edullinen ja kiva taukopaikka.

4. Firenze: Kaupungin keskusta duomoineen on henkeäsalpaava. Taiteiden ystävän ykköskohde.

5. Takuuvarma lämpö, hyvä ruoka ja paikallisten ystävällisyys. Voiko enempää edes vaatia?

See you soon again. The end!

Ruudun takaa <3 Marinella

Toscanan aurinko ei koskaan petä.