Firenze - taiteen ja kulttuurin mekka

Päätimme tällä lomalla tehdä päiväreissun Keski-Italian pääkaupunkiin Firenzeen, vaikka asukasluvultaan Helsingin kokoisessa kaupungissa voisi viettää ihan oman, erillisen vapaaviikon. 

Pisaan ja Sienaan verrattuna Firenze on siis iso kaupunki, joten omalla autolla keskustaan tuuppaaminen vaatii hermoja ja ajotaitoa. Aamu- ja iltapäiväruuhkissa yhdellä kaistalla saattoi seisoa rinnakkain jopa neljä autoa skoottereiden sukkuloidessa niiden välissä. Vaikka paikalliset ovat tottuneet ryysikseen, eivät he ole kovinkaan maltillisia jonottajia ilman, että torvet soivat ja käsimerkit viuhuvat. 

Löysimme lähes randomilla keskusasema Santa Maria Novellan yhteydestä suuren parkkihallin, jonne auton sai kohtuullisen helposti ”säilöön” useamman tunnin ajaksi. Päivätaksa oli noin 20 euroa eli omaa pääkaupunkiseutuamme edullisempaa. Suosimme reissullamme muutenkin parkkihalleja ja ns. virallisia parkkialueita, sillä italiaiset eivät suhtaudu auton ulkokuoreen samalla pieteetillä kuin väljempiin ajo-olosuhteisiin tottuneet suomalaiset.

Firenzen keskustassa sijaitsevassa neljän tähden hotelli Grand Hotel Minervassa kelpaisi varmasti majoittautua.

Firenzen keskusta on hauskan sokkeloinen. Siinä ei ole selkeää ostoskatua tai -aluetta, vaan kaupat vuorottelevat katujen varsilla ravintoloiden, kahviloiden, torimyyjien kojujen ja nähtävyyksien kanssa. Suosittelemme piipahtamaan jossakin voileipiä, erilaisia mehuja ja hedelmäsalaatteja tarjoavassa ”katuruokalassa”, johon voi istua levähtämään tai napata herkkuja mukaansa. Osa näistä kahviloiden ja ravintoloiden ”välimuodoista” on sisustettu aivan herttaisesti, kuten kuvassa näkyvä Shake Cafe & Juice Bar.

Pikaruokala, mutta tyylikäs sellainen.

Luimme matkaoppaasta, että Italiaan kätkeytyisi peräti 60 prosenttia maailman kaikista taideaarteista. Firenzessä vierailu vahvistaa tätä väitettä. Myös kaupungin kirkot ovat täynnä tunnettujen suuruuksien, kuten Donatellon, Brunelleschin ja Giotton teoksia. 

Aivan Grand Hotel Minervan vieressä on suurikokoinen Santa Maria Novellan basilika, joka on dominikaanien pääkirkko Firenzessä. Siellä myös Galileo Galilei julistettiin aikoinaan harhaoppiseksi jakaessaan Kopernikuksen näkemyksen aurinkokeskeisestä maailmakuvasta. Kirkon vieressä on luostari ja eräänlainen tuomikapitulirakennus. Ehkä tämän basilikan sijainnista johtuen keskusta aivan vilisi katolisia pappeja. Tai sitten kaupungissa vietettiin jonkin sortin pappisseminaaria. :)

Basilikan yhteydessä on myös yleisölle avoin pieni kappeli.
Katoliset papit eivät jääneet mielellään poseeraamaan kameralle.

Sykähdyttävin Firenzen nähtävyyksistä on kuitenkin Piazza del Duomolla kohoava, Santa Maria Dei Fiorin majesteellinen tuomiokirkko. Pelkästään kirkon kupoli hallitsee koko keskustanäkymää, joten ei ihme, että sitä rakennettiin lähes 150 vuotta. Kirkon nimessä mainittu liljankukka viittaa ilmeisesti Firenzen vaakunassa esiintyvään samaiseen luonnon ihmeeseen. Kirkko on mitoitettu huimalle 30 000 kuulijalle.

Kirkon kokoa voi hämmästellä vertaamalla sitä ihmisten pituuteen.
Hulppea duomo on Firenzen katolisen hiippakunnan keskuskirkko.

Duomon erillinen kellotorni kohoaa 85 metrin korkeuteen. Sekä tornin että kirkon toisessa kyljessä sijaitsevan kastekirkon marmorinen pinta heijastelee selvästi Italian värejä eli vihreää, valkoista ja punaista. Kastekirkon kolme pronssista ovea on sijoitettu pääilmansuuntia kohti.

Neitsyt Marialle omistetty Santa Maria Dei Fiori on ihmispaljoudesta päätellen Firenzen suosituin nähtävyys. Kirkkoa ja sen vieraita turvasi lukuisa määrä konekiväärein varustettuja sotilaita. Vasemmalla näkyy kastekirkko, suoraan edessä kellotorni.
Siirryttäessä duomolta kohti jokirantaa, kohoaa edessä Firenzen kaupungitalo, Palazzo Vecchio. Rakennuksen edessä olevalla Piazza della Signorian aukiolla on lukuisa määrä erilaisia patsaita ja taideteoksia, kuten tämä kultainen kilpikonna. Ratsastajana on ilmeisesti Cosimo I eli Firenzen ensimmäinen hallitsija.
Oikea vai feikki? Tämän patsasimitaattorin erotti rinnalla seisovista kipsiveistoksista vain vaatteita löyhyttänyt tuulenvire.

Firenzen maine taiteen mekkana kietoutuu sitä pitkään hallinneen Medicien suvun historiaan. Heidän määräyksestään myös entinen lihakauppiaiden ja teurastajien kansoittama alue yhdellä maailman kuuluisimmista silloista, Ponte Vecchiolla, siirtyi kulta- ja hopeakauppiaiden käyttöön. Ponte Vecchio oli Arno-joen silloista myös ainoa, joka selvisi tuhoutumatta toisesta maailmansodasta.

Korukauppiaiden myymälät "kurkottavat" hauskasti sillan kaiteen yli.
Sillan kylkeen oli ilmestynyt röykkiö rakkauslukkoja.

Majapaikkamme isäntä Mauro opasti matkustamaan Firenzeen varhain keväällä tai myöhään syksyllä, kun lämpötilat ovat maltillisemmat eikä keskustan alue nähtävyyksineen ole totaalisen ruuhkautunut. Tämä on varmasti oiva neuvo, sillä kesken paahteisen kävelykierroksen myös meihin iski väsymys ruoka- ja herkuttelutauoista huolimatta.

Firenze on kuitenkin "maailmanperintöineen" ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki. Toinen ohjeemme reissaajille on, että säilyttäkää kohtuullisuus myös vierailukohteiden määrässä. Kaikkea ei vain ehdi kerralla! Mutta mikä hyvä syy se onkaan palata "huudeille" taas uudelleen.

Arrivederci. :)

Ruudun takaa <3 Marinella