Happea kiitos!

Meillä sairastetaan usein loma-aikaan. Nyt pöpöhyökkäys osui 1/4 perheestä. Harmitti rakkaan koululaisen puolesta, kun pitkä kevät on taas edessä. Tiedän kyllä, ettei hän ollut ainoa, joka sai osansa influenssa-aallosta. Myös monessa ystäväperheessä sairastettiin lähes koko joulun aika. 

Lomalla sairastaminen on tylsää ja turhauttavaa. Liikuttavinta oli, kun pikkusisko yritti käyttää kaikki keinonsa potilaan ilahduttamiseksi. Itsekin sain tiristää luovuuteni rippeet, jotta sairaspäivistä olisi tullut edes siedettäviä. On tehty palapelejä, askarreltu, katsottu lempileffoja ja "riisuttu" yhdessä koti joulusta.

Tauti- ja lääkerumban jälkeen oli mahtavaa, kun pääsimme loppiaisen jälkeen koko perhe yhdessä happihyppelylle. Ilma oli lähes täydellinen: pikkupakkanen, tyyntä ja sateetonta. Aurinkokin yritti pilkistää pilven takaa, mutta ei täysin voittanut tammikuista harmautta. 

Sisätiloihin jumiutuminen saa helposti unohtamaan, kuinka tärkeää jokapäiväinen, edes nopea, ulkoiluhetki on. Lapsissa alkoi kehittyä jopa pientä ulkoiluvastaisuutta sen seurauksena, että influenssa pakotti keskittymään tiiviisti sisäleikkeihin. Paukkupakkasista raportointia ei myöskään edeauttanut haalareihin hyppäämistä. Kun tervehtymisen ja lievän painostuksen jälkeen lähdimme porukalla reippailemaan, edes nälkä ei meinannut saada ulkopuuhia keskeytymään. Talvella ulkona viihtyminen on myös asenne- ja pukeutumiskysymys.

Itselleni päivän happiannos on korvaamaton. Työt ja opiskelut päätteen ääressä nuupahduttavat helposti ja menen vaikka lakaisemaan pihaa, jos en muuta ehdi. Arkipäivinä suuntaan usein tutulle kävely- ja juoksureitille, mutta viikonloppuisin on ihanaa poiketa tutkimusretkille, pois päivittäisiltä ja liiankin totutuilta poluilta. 

Ulkoilusta on kiistatta monenlaista hyötyä. Keho liikkuu, mieliala kohenee ja stressitaso laskee. Törmäsin vähän aikaa Essexin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan vehreiden ja avointen maastojen läheisyydessä asuminen on terveellistä. Samat tutkijat raportoivat aiemmin, että jo viisi minuuttia tällaista "vihreää liikuntaa" kohottaa mielialaa ja itsetuntoa. Vihreydestä emme pääse vielä imemään elinvoimaa, mutta avaruudesta voimme sen sijaan nauttia vaikka Saimaan jäällä.

BBC:n uutiskanava raportoi tänään, kuinka Pekingin poliisi on ryhtynyt torjumaan erilaisin keinoin savusumua eli smogia. Oletettavasti näillä toimilla tarkoitetaan esimerkiksi liikenteen rajoittamista. Kiinan ohella monet muutkin valtiot, kuten Singapore ovat joutuneet kehottamaan kansalaisiaan jäämään sisätiloihin haitallisten pienhiukkasten kohottua ilmassa vaaralliselle tasolle. Samalla näissä maissa on oltu pakotettuja perumaan esimerkiksi ulkoilmatapahtumia tai sulkemaan kouluja. Suomessa saamme vielä nauttia puhtaasta ilmasta ja luonnosta. Siksi se onkin usein mainittu myös yhdeksi brändiksemme maailmalla. Olisi raskasta elää ympäristössä, jossa elämä rajoittuisi tai jopa tukahtuisi neliseinäisen laatikon sisään ympäristösaasteiden takia. 

Itselleni merkittävin kannustin ulkoiluun on keskittymiskyvyn praneminen. Huomaan sen välittömästi, varsinkin jos olen puurtanut pitkään samantyyppisten tehtävien kimpussa. Pieni breikki ulkona kirkastaa ajatuksia ja terävöittää tekemistä.    

Puuduttava tunne tekemisestä kuin tekemistä on voitettavissa yksinkertaisella kikalla: mene ulos ja elä! 

Ruudun takaa <3 Marinella