Hiekkaa varpaissain - Jurmala on idän Riviera

Jurmala ja Riika ovat yhdistelmä itäblokkia ja orastavaa eurooppalaisuutta. Upean, kunnostetun pitsihuvilan vieressä saattaa edelleen nököttää ränsistynyt kummitustalo kuin muistona menneestä neuvostohistoriasta.

Baltian maiden Riviera. Jurmalan ranta ei häpeä eteläeurooppalaisille beacheille.

AirBalticin koneen kaartaessa kohti Riian lentokenttää katse kiinnittyy väkisin syysauringossa välkehtivään, lähes 30 kilometrin pituiseen Jurmalan hiekkarantaan. Jurmala on kuuluisa ranta- ja kylpylälomakohde Latviassa. Paikkaa voisi ehkä verrata Viron Pärnuun, tosin Jurmalassa upea rantaviiva jatkuu kilometreissä mitattuna huomattavasti kauemmas horisonttiin. 

Jurmalan kunnostetulla hiekkarannalla riittää tilaa vaikka jumpata tai lenkkeillä. Rannan pitkospuita pitkin pääsevät liikkumaan myös ihmiset, joilla on erityistarpeita.

Vaikka bikinikeleille on jo saanut heittää hyvästit, päätimme silti yöpyä yhdistelyllä Riika-Jurmala-pikalomallamme meille tuntemattomassa rantakaupungissa. Majoitus löytyi intensiivisellä nettisurffauksella noin kymmenen minuutin junamatkan päästä Jurmalan keskustasta, läheltä Melluzin juna-asemaa. Melluzissa on myös oma uimaranta, mutta ajoittaisen navakan tuulen ja tihkusateen vuoksi emme tarenneet hypätä meren pauhaaviin aaltoihin. 

Paritalon puolikas oli huolella ylläpidetty. Naapuriseuraa saimme venäläisestä perheestä.

Kaunis paritalon puolikkaamme sijaitsi keskellä paikallista taajamaa, joten saatoimme samalla tirkistellä edes pienesti paikallista elämänmenoa. Trampoliini näytti olevan lasten villitsijä myös Jurmalassa. Yhdessä naapuritalossa vietettiin riemullisia rapukekkereitä punaiset juhlahatut vilkkuen. "Kotimme" vieressä nököttäneen pikkuisen tuvan maatilkulla viljettiin monenlaista vihreää: herneitä, salaattia ja erilaisia yrttejä. Läheinen ruokakauppa tarjosi riittävän tuhdit aamu- ja välipalaeväät. 

Kotikujamme oli rauhallinen ja vähäliikenteinen poikkikatu.

Saimme niin perusteellisen taloesittelyn sen venäläisiltä omistajilta, että pokassa oli pitämistä. TV-kanavat esiteltiin tietenkin miehelleni ja siivouskomeron varustetaso minulle. Huoneistoratkaisu, jollaisia olemme suosineet matkoillamme lasten kasvettua ja tekemisen tarpeen lisäännyttyä, osoittautui nytkin toimivaksi ratkaisuksi. Vietimme pihalla aikaa pelaillen frisbeellä, ja molemmat tytöt innostuivat myös asunnosta löytyneen 1000-palaisen palapelin kokoamisesta. Kotona innostusta vastaaviin harrastuksiin olisi tuskin riittänyt, mutta lomalla monenlainen arjesta poikkeava tekeminen tuntuu kelpaavan. On myös mukavaa, kun käytettävissä on oma keittiö sekä erilliset makuuhuoneet aikuisille ja lapsille. Herkästi heräävinä nukkujnia me vanhemmat arvostamme omaa rauhaa erityisen paljon.  

Ghostbusters! Kotikatumme kummitustaloa oli jo ryhdytty kunnostamaan.

Vietimme kaksi päivää kuljeskellen Jurmalan pikkuisilla kaduilla meri-ilmaa hengittäen. Pääsimme keskustaan kätevästi paikallisjunalla, joka kulki kotiasemaltamme Melluzista Jurmalan keskustaan Maioriin noin kymmenessä minuutissa. Junilla kulkeminen on Latviassa helppoa ja todella halpaa: tiketti ostetaan aseman vieressä sijaitsevasta lipunmyynnistä ja muutamalla eurolla pääsee aina pääkaupunki Riikaan asti. Junien siisteystaso on kohtuullinen, tosin vaunujen kunto vaihtelee ja vanhimmat neuvostoaikaiset on varustettu ruskeilla tekonahkapenkeillä.

Tämän puiston poikki kuljettuasi pääset Jurmalan tunnetulle kävelykadulle, Jomas ielalle. Sen varrella on ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi pikkukauppoja, käsityöläisten kojuja sekä matkamuistomyymälöitä.

Jurmalassa on latvialaisen nimen mukaisesti parasta silmänkantamattomiin jatkuva hiekkaranta. Se on yksinkertaisesti upea - ehkä yksi hienoimmista rannoista, joilla olen käynyt (Cannesin lisäksi :) ). Hiekka on tasaisen pehmeää, vaaleaa ja lipuu soljuvasti sormien läpi. Missään ei ole ilkeästi pistäviä neulasia, oksia tai käpyjä eikä varsinkaan roskaa. Aivan rannan tuntumassa maapohja on sen verran tamppaantunutta, että lenkkeilijät ovat ymmärtäneet hyödyntää paikkaa päivän urheilukoitoksessa. Toiselle laidalle asetetuilla pitkospuilla voi kulkea myös kenkiään hiekkaamatta.

Palmu bongattu!

Saastuneeksi luokiteltu Itämeri näytti Jurmalassa parhaita puoliaan. Vesi oli kirkasta, tuoksui hyvältä eikä siinä lillunut roskia tai muuta joutotavaraa. Luin asunnostamme löytyneistä esitteistä, että vielä 90-luvun alussa uimareita varoiteltiin rannan uimakelvottumuudesta: syynä olivat ilmeisesti läheisen Slokan kaupungin paperi- ja sellutehtaalta kulkeutuneet saasteet. Nyt rannalla liehuivat EU-liput merkkinä veden puhtaudesta.

Jurmalan rannalla on tarjolla lukuisia virvokkeita myyviä levähdyspaikkoja.

Rannan tuntumassa on lukuisa määrä erilaisia majoitusvaihtoehtoja pitsihuviloista moderneihin luksushotelleihin. Jos lomailisin Jurmalassa useamman päivän keskikesän sesonkiaikaan, valitsisin yöpaikaksi ehdottomasti jonkin niistä. Tällöin uimasta voi poiketa helposti hotellille esimerkiksi suihkuun ja vaatteiden vaihtoon. Junalla on vaivalloisempaa lähteä raahaamaan koko neljän hengen rantavarustusta jättirapuineen ja muine uintihärpäkkäineen.

Puiston viereinen moderni hotellialue kasvaa vauhdilla.
Tämä hotelli on kuin muumitalo. Lähes kaikki Jurmalan pitsihuvilat on varustettu yhdellä tai useammalla tornilla.

Autoilta suojattu Jurmalan kävelykatu, Jomas iela, tarjoaa ennen kaikkea keinoja nälän ja janon voittamiseen. Kahviloiden ja ravintoloiden hintataso on Riikaa selvästi korkeampi, mutta Suomen ravintolahintoihin verrattuna varsin kohtuullinen. Söimme kahtena iltana peräkkäin laadukkaaksi osoittautuneessa Light house grill -ravintolassa. Ruoka, myös kala, oli taidokkaasti valmistettua, maistuvaa ja kauniisti tarjolla. Myös palvelu pelasi huomaamattoman sulavasti ja hienovaraisesti.

Testasimme kerran myös Street Burgers -ravintolaa, jossa oli lasten mielestä parhaat hampurilaiset ikinä. Sen sijaan kehuttu Cafe 53 oli pettymys ja söin siellä elämäni pahimman pizzan. Kyllä, se oli onnistuttu pilaamaan niin valtavalla määrällä juustoa, että kuorittuani tuon ”kelmun” yli neljäosa lautasesta oli täynnä. 

Hieman överiä uustuotantoa.
Jurmalan rakennuskaava ei ole tasapäistävän pikkutarkka. Samalla kadulla on useita eri tyylejä edustavia taloja.

Yhdistäisin Jurmalan lomaan ehdottomasti pääkaupungin Riian vilskeen. Nyt kun uimakelejä ei ollut, myös lapset alkoivat kaipailla uusia viihdykkeitä. Tuuletimme, sillä kerrankin oli kaksi päivää aikaa kierrellä rauhassa kauppoja ja syödä hitaasti nautiskellen.

Vanhan kaupungin tunnelma on aina erityinen, myös Riiassa.

Vietimme Riiassa kaksi päivää hämärtyvään iltaan asti. Pyörimme keskusta-alueella, varsinkin kun viimeisenä lomapäivänä kannettavanamme olivat myös paluulennolle varatut käsimatkatavarat. Ostoskierrokselta tarttui mukaan lähinnä syksymuotia lapsille. Pongasimme kivoja kansainvälisiä liikkeeitä esimerkiksi Gallerija Centr:istä. Kenkäkaupoista suosikkini oli vanhan kaupungin laidalla sijaitseva Salamander. Vieläkin harmittaa, että jätin päheät sini-valko-punaiset sandaalit ostamatta niiden edullisesta alehinnasta huolimatta. Rautatieaseman viereinen Origo oli meille sen sijaan pettymys. Liekö ilmastointi prakannut, kun kauppakeskuksessa oli niin huono ilma, ettemme pystyneet viipymään siellä yhtään pakollista poistumisaikaa kauemmin.

Ostoskeskus Galerija Centrs:istä löydät esimerkiksi Mangon, Monton ja Tamariksen liikkeet.

Aivan Stockmannin takana levittäytyy Riian valtava torialue Zeppelin -halleineen. Poikkesimme torin laidalle, kunnes muistin, että kaikki käteinen oli huvennut jo Jurmalassa. Pikavilkaisulla pienissä kojuissa on myynnissä lähes kaikkea, mitä keksiä saattaa kengännauhoista lukulaseihin ja vaatteisiin. Junan kondultööriltä ongin, että ilmalaivahalleissa on kaupan myös monenlaista elintarviketta perinteisten kauppahallien tapaan.

Riian vanhassa kaupungissa ei tarvitse pyytää erikseen isoa kahvia. Juoma on automaattisesti valtava.

Koska keskustassa kävelee paljon, nälkä ja tauon tarve yllättää varmasti kokeneemmankin matkailijan. Riika on kahviloiden luvattu kaupunki. Teimme lasten kanssa diilin, että he saivat syödä macaronleivokset sillä aikaa, kun  nautimme itse kahvista. Noissa lateissa oli tosin sen verran kokoa, että päivän kalorikertymä tuli varmasti saavutettua. 

Riian uuden ja vanhan kaupungin välisellä puistoalueella on neljä toisiaan seuraavaa viheraluetta. Ainakin ensimmäinen niistä eli vapauden monumentilta alkava Bastejkalns oli upea. Sen reunalla kiersivät idylliset kanaalit suihkulähteineen ja aluetta kaunistivat lisäksi toinen toistaan upeammat kukkaistutukset. Puisto oli selvästi lapsiperheiden suosikkipaikka. Siellä näkyi paljon myös tyylikkäästi pukeutuneita bisnesihmisiä ehkä hengähtämässä kesken intensiivisen työpäivän.

Vapauden muistomerkki on pystytetty Latvian itsenäisyyden kunniaksi.

Latvia on oiva paikka viihtyä, jos käytettävissä oleva aikasi on rajallinen ja jos kaipaat lomallesi vaihtelevia aktiviteetteja. Lento Helsingistä Riikaan kestää noin tunnin ja välimatkat myös paikan päällä ovat lyhyet. Palvelun hyvä taso ja yleinen viihtyisyys yllättivät minut positiivisesti. Niin tarjoilijat kuin taksikuskit puhuivat kohtuullisen hyvää englantia ja osoittivat ystävällisyyttä ja kiinnostusta. Tämä kokemus jätti taka-alalle ne muistot, kun myyjät esimerkiksi Unkarissa häipyivät takavasemmalle asiakkaan aloitettua keskustelun englanniksi. Ainoastaan Riikan Tigerissä nuori kassa vilkuili meitä kaunistelemattoman epäilevästi. 

Jos olet vieraillut sekä Pärnussa että Jurmalassa, kerro kokemuksistasi. Kumpaan sinä matkustaisit mieluummin? Entä oletko uskaltautunut testaamaan esimerkiksi kampaamopalveluita Virossa tai Latviassa?

Seuraavaksi Ruudun takaa tarjoilee teille lukijoille kunnon kulttuuripläjäyksen. Luvassa on myös kimalteleva joululahjavinkki kaikille pientä säihkettä arvostaville.

Kirpsakkaa syksyä!

Ruudun takaa <3 Marinella