Idyllinen Siena sykki elämää

Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina Sienassa kohisi. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun kaupunki valmistautui illan ratsastuskilpailuun. Jännitettävää ei tuolta päivältä todellakaan puuttunut, kun melkein samaan syssyyn Italia ja Saksa mittelivät jatkopaikasta jalkapallon MM-kisoissa. 

Sienan keskustassa kaikilla oli kiire. Yleisö varasi paikkoja illan kisaan, katsomot viimeisteltiin paraatikuntoon ja tarjoiluja viriteltiin kostuttamaan huudosta kuivia kurkkuja.

Ratsastuskilpailu eli palio järjestetään vuosittain kaksi kertaa eli 2. heinäkuuta ja 16. elokuuta. Kumpanakin päivänä kisaan osallistuu 10 kaupungin 17 joukkueesta. Kullakin joukkueella on Sienassa oma kannatusalueensa eli kaupunginosa, jossa tiimin tunnusväri ja -kuva näkyvät ikuistettuina esimerkiksi katulamppuihin ja talojen seiniin kiinnitettyihin lippuihin. 

Erikoinen kala on yksi esimerkki lukuisista joukkuetunnuksista.

Ratsastuskilpailu käydään Sienan kuuluisimpiin nähtävyyksiin lukeutuvalla keskusaukiolla eli Piazza del Cambolla. Aukiota hallitsee 1200-luvun lopulla rakennettu kaupungintalo. Katsojat voivat seurata kisaa aivan alueen keskellä, jossa innokkaimpia hevosfaneja istui jo kello 12 päivänvarjojen alla varaamassa itselleen näköalapaikkaa iltaseitsemältä alkavaan mittelöön. Aukion reunoja kiersivät erilliset, tapahtumaa varten rakennetut katsomot.

Paikallisen jäätelöbaari Brividon myyjä kertoi meille, että liput kilpailuun tulee varata hyvissä ajoin ennakkoon ja että aukio suljetaan reilusti ennen h-hetkeä, jolloin sinne ei enää pääse. Seitsemän tunnin odotus 30-asteen helteessä ei ollut meistä vaivan väärti, mutta sykkivää tunnelmaa oli hauska käydä aistimassa aivam ytimessä. Näytti myös siltä, kuin katuvilinässä valkoiset kirjekuoret olisivat vaihtaneet omistajaa. Liekö vedonlyönti oman joukkueen puolesta ollut jo kiivaassa käynnissä?

Ratsastuskilpailun voittaja saa palkinnoksi silkkisen palioliinan. Katukauppiaat puolestaan myivät eri joukkueiden tunnuslippuja.

Piazza del Cambolta on lyhyt kävelymatka yhteen Sienan muista vierailun arvoisista kohteista eli tuomikirkko Cattedrale di Santa Maria Assuntaan. Lippujono tähän kohteeseen ilman ennakkovarausta oli vielä kohtuullinen. Kirkossa ei ole lupa kuvata sisällä, eivätkä linssin läpi tallentuneet otokset kyllä antaisikaan oikeutta komean ulkokuoren kätkemille taideaarteille, kuten Michelangelon veistoksille. 

Anna-lehdessä kuvattiin duomon olevan ulkopäin kuin kermakakku.
Santa Maria di Assuntasta haluttiin rakentaa maailman suurin katedraali, mutta rahat loppuivat kesken.

Keski-Italian helmeksi kutsutun Sienan kiemurtelevia katuja käyskennellessä voi aistia kaupungin kätkevän sisälleen lukuisia ikiaikaisia tarinoita. Sienan vanhin ydinosa on säilynyt 1400-luvulta asti, ja sen huomaa infrastruktuurista, talojen kuluneesta, mutta sympaattisesti ulkomuodosta sekä kapeista ja jyrkistä kaupunkia halkovista pikkukaduista. Siena on idyllinen ja viehättävällä tavalla ajan patinoima. Varsinkin palio-päivänä paikallisten ylpeys omasta kotikaupungista on käsinkosketeltavaa. 

Rooman perustajan Remuksen poikien, Senion ja Ascanion, kerrotaan olevan Sienan perustajia. Kaupungin tunnus onkin Remusta ja Romulusta imettävä susi.
Nykytekniikkaa keskiaikaisen talon seinustalla. Käteville, liikuteltaville kiskoille pyykin saa ripustettua helposti.
Näkymä kaupungin laidalta.

Paluumatkalla Sienasta Il Ulignanoon emme malttaneet olla pysähtämättä Toscanan yhdeksi parhaimmista outlet-kylistä rankattuun Valdichianaan. Käynti osoittautuikin täysosumaksi, sillä alennusmyyntien juuri alettua jo ennestään kohtuulliset outlet-hinnat tuntuivat Suomen hintatasoon tottuneesta uskomattoman edullisilta. Alueella on yli 200 niin vaatteita, kenkiä, asusteita kuin kodin tavaraa myyvää liikettä. Teimme edullisia löytöjä esimerkiksi Tommy HillfigerinReplayn ja Mashin omista putiikeista. 

Valdichiana on muotitietoisen ostosparatiisi.

Muutaman lepopäivän jälkeen ajattelimme kurvata hieman isompaan cityyn eli Toscanan pääkaupunkiin Firenzeen. Mikähän siellä on meininki?

Ciao!

Ruudun takaa <3 Marinella