Kierrätysguru, vol. 2

Neljä viikkoa ekonaisena ja muovipoliisina ovat kuluneet lennokkaasti. Ohitse kiitäneen kuukauden aikana olen pyrkinyt minimoimaan kotitaloutemme suoraan kaatopaikalle päätyvää muovikuormaa.

Tartuimme haasteeseen napakasti. Varsinkin lapsista tuli erinomaisia muovihaukkoja, vaikka jouduinkin onkimaan pari heidän poisheittämäänsä vanhaa muoviämpäriä pois jäteastiasta. Nehän eivät sinne kuulu, kuten eivät leikeissä puhki kuluneet lelutkaan. Nyt perheemme hoitaa kierrätysvelvollisuutensa jo varmalla rutiinilla. Erilaiset elintarvikepakkaukset, purkit ja pussit siirtyvät ongelmitta keltaiseen säiliöön ja siitä edelleen kierrätyspisteeseen energiatuotannossa jälleenhyödynnettäväksi.

Kierrätyguru -haaste teki minusta innokkaan muovin kierrättäjän. Kiitos siitä!

Isoin hyöty, josta jo etukäteenkin uskalsin iloita, oli sekajätteen määrän huomattava kutistuminen, koska emme heittäneet muoviroskaa enää samaan laariin. Keittiössämme on muutenkin ollut valitettavan pieni sekajäteastia, joten muovinkierrättäminen säästi jatkuvan ulkoroskiksella ravaamisen vaivan. Muovipakkaukset päätyivät omaan, huuhdeltavaan kestokassiin, josta ne oli kätevä nakata ulkona nököttävään suurempaan keräysastiaan.

Suurin haaste näiden neljän viikon aikana oli elämänmuutoksesta johtuvan kiireen lisääntyminen ja arkirutiinien hoitamisen luoviminen. Tämä oli yksi niistä asioista, jotka eivät valitettavasti killuneet päällimmäisenä mielessä, kun oli pakko saada nopeassa välissä kodin jääkaappiin täytettä. Silloin varsinkin hedelmille tarkoitettu kestopussi tuntui olevan aina aivan muualla kuin käden ulottuvilla ja kestokassit väärässä käsilaukussa. Silti koen, että jäimme haasteessa positiivisen puolelle. :)

Kääks! Kahvikapseleita ei voi vielä kierrättää. Toisaalta minimoin niiden ajoittaisella käytöllä hukkaan heitettävän kahvin määrää.

Edellä mainitusta syystä päädyimme oman muoviastian tilaamisen sijaan kuljettamaan muovipakkaukset kauppa- ja harratusreissujen yhteydessä Prisman ekopisteeseen. Nykyisin kurvaan siis aina ennen ostoksia kierrätyspisteen kautta. Samalla asemalle jäävät muut kodin kierrätettävät materiaalit, kuten energialamput, kartongit ja lasipurkit. Kätevää siis näinkin, jos muovin kierrättämiseen haluaa lähteä mukaan pienin ja mahdollisimman yksinkertaisin askelin.

Muovin kierrättäminen on mielestäni vain pienestä vaivannäöstä ja viitseliäisyydestä kiinni, kuten mikä tahansa muukin asia. Itse uppouduin tähän projektiin täysillä, kuten minulle usein käy uusien asioiden edessä. Huomasin nopeasti, että muovin kierrättäminen käytännöllistää ja järkevöittää omaa arkea ja kulutustottumuksia. Enää ei myöskään tarvitse kuunnella soimaavaa omaatuntoa siitä, ettemme ole tehneet osaamme ympäristön suojelemiseksi, sillä Euroopassa edelleen vain neljäsosa muovijätteestä kierrätetään.

Kuukauden aikana jäteastia tuli kertaalleen täyteen.

Kokosimme tähän alle vielä oman perheemme vinkit muoviroskan vähentämiseksi ja kierrättämisen helpottamiseksi:

1. Mieti kaupassa, mitä ja miten ostat. Hedelmät voi laittaa kestopussiin ja pakasteita ei tarvitse pakata erillisiin pieniin muovipusseihin.

2. Hanki kotiin riittävän suuria, tiiviitä ja uudelleen käytettäviä säilytysrasioita ruoille, pilkotuille vihanneksille ja esimerkiksi leikkeleille. Näin voit välttyä elmukelmun ja pakastepussien jatkuvalta käytöltä.

3. Hanki muoviroskalle oma, pestävä pussi, joka on ei ole liian suuri ja jonka voi nakata helposti autoon. Näin muovit on helppo kuljettaa yleiseen kierrätyspisteeseen, jos niille ei halua heti hankkia omaa erillistä jäteastiaa.

4. Vie kestokassit ja ostoskorit suoraan autoon kauppareissun jälkeen. Näin ne ovat aina mukana, eivätkä unohdu vahingossa kotiin.

5. Vältä muovipussien ostamista. Roskapusseiksi löytyy myös biohajoavia vaihtoehtoja. Osta niitä kerralla iso rulla.

6. Elintarvikkeiden pakkausmateriaalia on vaikea välttää, mutta suurin osa siitä on kierrätettävää.

7. Kaikki on asenteesta kiinni. Ota selvää asioista ja toimi!

Muovitonta kevätaikaa!

Ruudun takaa <3 Marinella