Valloita pala maailmaa

Aikaero Suomen ja Uuden-Seelannin välillä on yhdeksän tuntia.

Olemme asuneet nykyisessä kodissamme kuusi vuotta. Ajattelin matikkapääni taas pettäneen, kun tuumailin ajan kulumista. Niinkin kauan?

Lähdöt ja saapumisen hetket ovat tulleet meille kovin tutuiksi, melkeinpä jopa rutiiniksi. Niissä on aina läsnä liikuttava haikeus ja kutkuttava uteliaisuus. Kaipuu sinne, mistä lähdetään ja pelottavan sekainen jännitys siitä, mihin päädytään.

Kolmas koti Uuden-Seelannin pohjoissaarella, Taupossa. Huoneistohotellissa asuessa ei ollut mahdollisuutta kiintyä naapureihin.

Kun on joutunut usein uuden äärelle, syvälle sieluun muuttaa pysyvä levottomuus. Aika ajoin heräävä halu ja kaipuu jonnekin, vaikka ei aina edes tiedä minne.

Samaan aikaan säikähdin ja tunsin ylpeyttä, kun yksi perheemme jäsen ehdotti muutama viikko sitten muuttoa Amerikkaan. Siitä huolimatta, että hänen mielestään Hillary Clinton olisi ollut oikea valinta tuon mahtivaltion uudeksi presidentiksi.

Ennen eteläkarjalaistumista muutimme seitsemän vuoden aikana kymmenen kertaa ja niistä kolme ulkomaille. Yhden reissun maapallon toiselle puolelle Uuteen-Seelantiin ehdimme toteuttaa ennen jälkikasvua. Kaksi muuta ulkomaille muuttoa on tapahtunut koko perheen voimin eli lapsi tai lapset kainalossa.

Kaikkialla Uuden-Seelannin saarilla on havaittavissa vulkanismin merkkejä.

Kaikki kolme kokemusta ovat olleet huimia ja ainutlaatuisia. Sellaisia, että voisi melkein huudahtaa ”once in a lifetime”, jos niitä ei olisi useampia :). Asuminen vieraassa ympäristössä on opettanut avarakatseisuutta ja suhteellisuudentajua, pakottanut nöyräksi, vahvistanut itsetuntemusta, sujuvoittanut kielitaitoa ja konkretisoinut yhteen hiileen puhaltamisen merkityksen.

”Oli elämän valttikortit mulla kerran kourassain”… Päätökselle lähdöstä on monia perusteita, mutta helppoa se ei ole ikinä. Jos hingut ulkomaille määräajaksi tai pysyvästi ja haaveesi uhkaa oikeasti toteutua, pohdiskele seuraavia kohtia, ennen kuin vakuutut, että istut seuraavalla lennolla kohti unelmiasi.

Unkarin kodin edustalla odotti "pieni" iltapuhde.

1. Työmahdollisuus ulkomailla tulee usein eteen yllättäen. Sinulla tai puolisollasi saattaa olla muutamia viikkoja tai vain päiviä aikaa tehdä päätös. Usein sen joutuu vielä pinnistelemään monien asioiden ollessa avoimina. Mieti, oletko varmasti valmis jättämään nykyisen kotisi, asuinympäristösi ja työsi, irtautumaan lähipiiristäsi ja ystävistäsi, selittämään juurta jaksain ehkä myös lapsille, miksi nyt on oikeasti mentävä ja hoitamaan loputtomalta tuntuvan listan käytännön asioita?

2. Varaudu vuokraamaan kotisi, myymään autosi, hoitamaan muutto ja pienet lapset yhdessä rytäkässä. Siitä selviää, mutta pelkästään renkaita potkimaan tullut autonostajaehdokas ei ehkä herätä sinussa enää kovin suuria sympatioita. Vastaavia ruuhkapäiviä on edessä useampia, ennen kuin arki uusissa maisemissa alkaa rullata yhtä tasaisesti kuin vanhoissa kotiympyröissäsi.

3. Missä aiot asua ulkomaan jaksosi aikana? Kodilla on iso merkitys oman viihtyvyyden kannalta. En siis suosittelisi valitsemaan halvinta mahdollista vaihtoehtoa tai asuntoa, joka on jonkun muun mielestä ok. Mieti uutta kotiasi myös elämäntilanteesi kannalta: jaksatko tai haluatko tehdä puutarhatöitä, mikä on sinulle optimaalisin sijainti työsi tai lasten koulun/ päivähoidon kannalta, mahtuuko asuntoon majoittamaan vieraita, minkälainen maine asuinalueella on, kuinka kaukana lähimmät palvelut ovat, mistä löydät lääkärin, jos sairastut tai onko lähellä keitään potentiaalisia ihmisiä, joiden kanssa voisit ystävystyä? 

Oli ihanaa saada postia kotimaasta. Tässä luemme päiväkotikavereiden terveisiä.

4. Paitsi asunnolla, myös asuinpaikalla on iso merkitys ulkomaanjakson aikana. Usein tehtaat tai muut vastaavat tuotantolaitokset sijaitsevat kaukana suurkaupunkien sykkeestä; tuppukylissä tai jopa viidakossa. Ei ehkä ihanteellisimmat olosuhteet normaalille perhe- tai arkielämälle. Voisitko siis itse tai voisiko puolisosi venyttää omaa työpäiväänsä sen verran, että muulla mukanasi muuttavalla joukolla olisi mahdollisuuksia aktiiviseen arkeen kohtuullisen kokoisessa taajamassa tai kaupungissa? Teimme sen virheen Uudessa-Seelanissa, että muutimme asukasluvultaan hieman Lappeenrantaa pienemmästä Rotoruasta Taupon taajamaan, jossa suurinta viihdykettä oli kävellä päivittäin pieneen keskustaan ja takaisin tai käydä nettikahvilassa. Tuolloin oli vielä aikaa kirjoittaa kirjeitä :). 

5. Kun otat yhteyttä mahdolliseen vuokranantajaasi tai kohtaat hänet ensi kertaa, mieti, minkälaisen ensivaikutelman hän antaa? Onko omistaja tottunut vaihtuviin ja monikansallisiin asukkaisiin? Puhutteko hänen kanssaan yhteistä kieltä? Suostuuko vuokranantajasi joustamaan esimerkiksi kodin sisustuksen osalta? Miten hän suhtautuu lapsiin? Siinä vaiheessa, kun uudessa kodissasi ollut ruukkuruusu kuolee ja saat vuokranantajaltasi pistävän katseen, asuntovalinta saattaa harmittaa, mikäli et ole pysähtynyt kuuntelemaan vaistojasi. 

Budapestin suurlähetystöllä juhlistamassa Suomen itsenäisyyttä.

6. Vaikka itse pakkaamisesta ja tavaroiden ”karkeasta” purkamisesta vastaa muuttofirma, muutto on kuitenkin iso ponnistus. Siivoaminen ja tavaroiden lajittelu tapahtuvat usein iltamyöhään, töiden päätyttyä tai lasten nukahdettua. Siinä vaiheessa, kun avaat lootan, josta paljastuu edellisvuoden ilotulitteiden jämät, mitä teet? Jatkatko sitkeästi hommaa vai muisteletko kaihoisasti seesteistä elämääsi Suomessa?

7. Jos muutatte ulkomaille puolisosi työn vuoksi, miten aiot täyttää itse päiväsi? Ajankäyttöön vaikuttaa tietysti myös se, oletteko kaksin ja kuuluuko perheeseesi lapsia. Vaikka olisit innokas kodin sisustaja, leipuri tai viihdyt äidin roolissa, suosittelen raivaamaan viikkoosi joitakin omia hetkiä. Ne voivat olla vaikkapa liikuntaa, vapaaehtoistyötä, työkeikkoja tai opiskelua (vinkki: yliopistotenttejä voi suorittaa Suomen suurlähetystössä). Kartoita ainakin karkeasti, mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

Upea Budapest on ollut kotikaupunkimme kaksi kertaa.

8. Selvitä etukäteen, asuuko uudessa kotikaupungissasi muita suomalaisia, toimiiko siellä Suomikoulu tai esimerkiksi Suomi-seura? Jos koet vinkin hirveän nurkkakuntaisena tai ahdasmielisenä, sitä se ei ole. Näitä ”kanavia” pitkin saat tietoa lähestulkoon mistä tahansa, kaipaatkin sitten uutta grilliä tai neuvoa nettiyhteyden hankkimisessa. Suomalaisista on helppo aloittaa tuttavaverkoston laajentaminen.

9. Oletko monitoiminainen tai -mies, joka on tottunut handlaamaan yksin asian jos toisenkin tai pitämään monta rautaa tulessa yhtä aikaa? Onko avun pyytäminen sinulle vaikeaa tai jopa mahdotonta? Pyri tästä tavasta eroon, jos lähdet kauas lähiverkostoistasi. Hyödynnä mahdollisuuksiesi mukaan tarjolla olevia palveluita, oli kyse sitten siivouavusta tai esimerkiksi lastenhoidosta. Et saa elitistin mainetta etkä ole huono puoliso, vanhempi tai äiti, jos suot myös itsellesi oikeuden pieniin lepohetkiin. Älä myöskään ole missään asiassa hirveän ehdoton: jos et halua olla yksin, sinun on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa, siedettävä aika ajoin jauhelihaan ja kanaan kaventuvaa ruokalistaa tai sopeuduttava kulkemaan julkisten kulkuneuvojen sijaan usein omalla autolla. 

Unkarin ilmasto oli myös lasten kannalta mitä ihanteellisin. Helteet päättyivät marraskuun alussa ja jatkuivat taas maaliskuussa.

10. Kymmenes ja viimeisin kohta on mielestäni se tärkein. Yksinkertaisesti, älä valita. Sillä hetkellä, kun olet/ olette tehneet lähtöpäätöksen, kielenkannat on pidettävä aisoissa. On lähes absoluuttisen varma, että "ulkomaankomennuksen" aikana on odotettavissa monenlaisia kommelluksia tai jopa vaikeuksia. Harmittaa, sapettaa, kiukuttaa ja väsyttää. Itselläni suurimmat turhautumisen kokemukset liittyivät riittämättömyyden tunteisiin uhmaikäisen ja pienen, huonosti nukkuvan vauvan äitinä, mutta ehkä vielä enemmän yksittäisiin ärsytyksen aiheisiin, kuten pimeässä paenneen peräänajajan aiheuttamaan säikähdykseen ja sisälle pyrkineisiin murtovarkaisiin. 

Elämä expattina on rikasta, vaihtelevaa ja aika ajoin myös ponnistuksia vaativaa. Avaimet viihtymiseen ja ainakin hetkelliseen juurtumiseen ovat avoimuudessa, uteliaisuudessa ja oikeassa asenteessa. Jos uskallat heittäytyä, voit saavuttaa jo Euroopan sisällä tunteen siitä, että maailma on avoin. 

Ruudun takaa <3 Marinella