Musiikki virittää juhlatunnelmaan ja laskee "kierroksia"

"Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella..."

Olen huono kuuntelemaan musiikkia radiosta. Avaan radion vain autossa, jossa surffailen taukoamatta kanavalta toiselle tai vaihtoehtoisesti vetäessäni lenkkitossut jalkaan. Juoksu rullaa, mieli tyhjenee ja tuska unohtuu, kun päässä kaikuu vain musiikin tahdikas komppi.

Jouluna rutiinit muuttuvat. Vaivihkaa viritän vastaanottimen jouluisille taajuuksille. Tutut ja hieman tuntemattomammatkin sävelet siivittävät vuoden lopun monenlaisia puuhia ja puhinoita. Jouluinen musiikki laskee stressitasoa ja virittää tulevaan juhla-aikaan. Olin siis jo oikeilla jäljillä ennen kuin Ilona -lehti ehti antaa seuraavan neuvon: ”Jos joulusiivous ei innosta, laita soimaan joulumusiikkia. Moppi liukuu liukkaammin energisten sävelten tahdissa.”

Musiikki herättää eloon myös kuulijoiden muistoja ja tunteita. Itselleni mainoskanavien jouluiset ikisuosikit, kuten Whamin ”White Christmas” eivät tarjoa hirveästi tarttumapintaa, mutta sitäkin rakkaampia joululaulusovituksia olen löytänyt Jouluradion ohjelmavirrasta.

Jouluradio tarjoilee jokaiselle jotakin.

Jouluradioko tylsä ja perinteinen? Never. Tuotantotiimiltä ei ole puuttunut idearikkautta, kun se on pohtinut kuluvan juhla-ajan kanavaperhettä: eetterissä tulvii esimerkiksi musiikkia lapsille ja lapsenmielisille, rokkirytmejä, vaihtoehtojoulun indiesävelmiä ja jazzhenkeen sovitettuja joululauluherkkuja. Ehkä Jouluradiossa parasta onkin se, että jokainen voi kokea ja tunnelmoida joulua juuri itselleen mieleisellä tavalla.

Joulumusiikin pää-äänenkannattajan kannustamana tein mielessäni listaa myös omista joululaulusuosikeistani. Olisi myös insprioivaa kuulla, minkälaista musiikkia sinä kuuntelet jouluvalmisteluiden ohessa. Tässä omat suosikkini:

1. Samuli Edelmannin Sielläkin on joulu:

Timo Kiiskisen ja Markus Koskisen säveltämä ja sanoittama kappale muistuttaa kolmesta tärkeästä asiasta: 1) ole kiitollinen siitä, mitä olet saanut, 2) muista niitä, joilla ei ole mahdollisuutta edes pieneen ylellisyyteen jouluna ja 3) levitä ympärillesi hyvää mieltä, tahtoa ja leppoisuutta. 

Samuli Edelmannin tumma ja pehmeä ääni sopii joululauluihin mitä parhaiten.

2. Kun joulu on:

Tämä suomalainen, 1900-luvun alusta peräisin oleva varsin perinteinen joululaulu vie muistoissa takaisin lapsuuden jouluihin. Ehkä aika tekee tehtävänsä, eikä kaikki ollut aina niin idyllistä, mutta muistan jouluista aamupäivän rauhallisen viipyilevän tunnelman sekä iltapäivän ja illan kihelmöivän jännityksen ennen pukin tuloa ja lahjojen jakoa. Malttamattomina me lapset odotimme usein isän työpäivän päättymistä ja varsinaisen aattojuhlan alkamista.

Joka joulu, iltapäivän kääntyessä iltaan, palelin myös hautausmaalla. Muistan kylmyyden, mutta myös ne sadat kynttilät, jotka valaisivat jouluaaton hämärässä.

Vaikka laulu lauletaan usein jopa masentavan hitaasti, se kertoo joulusta, jolloin kaikilla on hyvä olla.

3. Taivas sylissäin:

Tästä laulusta kantautuu kiitos naapurimaan Ruotsin puolelle. Laulun säveltäjä, euroviisuvoittaja Carola Häggkvist on kertonut sen olevan Marian kehtolaulu Jeesukselle. Tekstin käänsi suomeksi Pia Perkiö vuonna 2001.

Vaikka laulua on kuultu ja kuullaan myös tulevana jouluna useiden tunnettujen suomalaisartistien esittämänä, tämä on kappale, joka vaatii ehdottomasti vahvaa ääntä ja tulkintaa.

Laulu on vain säveleltään ja sanoitukseltaan yksinkertaisen kaunis. Mikä on suurempaa kuin äidin rakkaus lapsiinsa.

4. Tonttu:

Hieman maallisempaa traditiota listallani edustaa joululaulu, jonka nimi on yksinkertaisesti Tonttu. Teksti on julkaistu alun perin runon muodossa, ja myös se on osoitus ruotsalaisesta luomisvoimasta.

Tonttu tuo mieleen vanhat satukirjat, jossa pieni, harmaanuttuinen viiksiniekka vartioi maalaistalon pihapiiriä ja järjestää asukkaille yllätyksiä. Tonttu on lempeä, ihmisiä auttava, mutta piilossa pysyttelevä seuralainen.

Olen monesti miettynyt, mitä vertauskuvia runoilija kenties kätki tarinaansa? Mitä se sinulle kertoo?

Laulussa tuodaan myös ihanalla tavalla esiin esimerkiksi huolenpitoa eläimistä.

5. Konsta Jylhän joululaulu:

Viimeisin, mutta joululauluista surumielisin ja henkilökohtaisesti minulle tärkein on pelimannina ja kansamusiikin taitajana tunnetun Konsta Jylhän säveltämä Joululaulu.

Laulu piti laulaa mukailtuna versiona itselleni läheisen ihmisen hautajaisissa, mutta pappi ei taipunut tähän. En ole katkera, en olisi taipunut minäkään, mutta yhtymäkohtansa vuoksi laulu on säilöytynyt lähtemättömästi muistojen laariin.

Laulun loppu on myös lohduttava: ”Älä huoliisi jää, nosta pystyyn taas pää…”

Taavi ja Nisse viihtyvät joka joulu olohuoneen vanhalla penkillä.

Jouluaattoon on enää alle viikko aikaa. Jos pinna alkaa kiristyä, kuuntele oma suosikkijoululaulusi ja hengitä hetki. Muista myös, että joulu on täydellinen juuri sellaisena kuin sinä haluat sen viettää. :)

Iloista joulun odotusta!

Ruudun takaa <3 Marinella