Ristuksen isot asuntomessut

Tänä suvena Seinäjoki on ollut monen valtakunnallisesti tunnetun kesätapahtuman ”the paikka”. Vain muutama päivä Provinssirockin hiljenemisen jälkeen käynnistyi iskelmäkansan suosikkikinkerit, Tangomarkkinat ja tästä vain kahden yön päästä vuoden 2016 Asuntomessut.

Kyrkösjärven rannalla sijaitsevan Pruukinmäen vallanneet messut päättyivät viime sunnuntaina. Jos matka Seinäjoelle jäi muiden kesärientojen vuoksi toteutumatta, tässä postauksessa pääsee vielä kurkistamaan muutamiin messukoteihin. Alueen yleisfiilistä voi käydä aistimassa vaikka pohjoiseen suuntautuvan ruskaretken jalottelutauolla. 

Messutaloihin tällä viikolla muuttaneet asukkaat ovat varmasti muiden seinäjokelaisten tavoin ylettömän ylpeitä unelmiensa kodeista. Tai ”ristuksen ylpeitä”, kuten Pruukinmäkeä ja Seinäjoen kaupunkia messubussissa esitellyt opas voimallisesti ilmaisi. Messuthan olivat historiassaan ensimmäiset noilla lakeuksilla. 

Messubussin nimi oli pohjalaisen reteään tyyliin ”Komia”.

Yllätykseksemme kuulimme, että Seinäjoki on yksi Suomen eniten kasvavia kuntia. Mikä olisi siis sen parempi oikeutus messuisännyyteen? Tästä mahdollisuudesta paikalliset ottivat kyllä kaiken irti, ja tapahtuman ympärille oli rakennettu monenlaista "markkinoinnillista" hypetystä. Me karjalaiset messuvieraatkin hiljenimme jo heti messubussissa kuuntelemaan huumoripitoista Seinäjoen ja sen uuden ylpeyden, Pruukinmäen esittelyä. Kuulimme esimerkiksi, että tunnin ajomatkan säteellä kaupungista asuu 200 000 ihmistä. Tai että Vaasantien ja Kantatie 67:n vilkasta risteyskohtaa kutsutaan Itikaksi ja Itikanmäeltä alkavaa kävelytietä Aamun koiksi. Opas muistutti myös, että pohjalaisittain poliisi on Fallesmanni.

Myös yleinen tunnelma ainakin arkisen messupäivän lopputunneilla oli leppoinen ja vastaanottava. Vaikka olen kiertänyt noin kymmenet eri asuntomessut, en ole koskaan aiemmin käynyt yhtä hauskoja, hyväntuulisia ja jopa inspiroivia keskustelua eri näytteilleasettajien kanssa. Ehkä leppoisuuteen vaikutti myös oma aikataulutus: pari tuntia tykitystä vatsat täysinä. Omakotiasujina skippasimme suosiolla kerrostalokohteet. Myös lapset jaksoivat hienosti mukana, kun heidät oli lahjottu seuraavan päivän hurvittelureissulla PowerParkiin. Eikös perhelomien tarkoitus olekin tarjota jokaiselle jotakin? ;)

Huumoria ei puuttunut myöskään sisustuksesta. Dome Lumo -messukohteen musisointihuoneessa katse kiinnittyi hulvattomaan teräksiseen lipastoon.

Minulle Seinäjoen sairaalanmäen takaiseen maastoon muotoutunut Pruukinmäki toi mieleen muistumia Heinolan vuoden 2004 ja Hämeenlinnan vuoden 2007 asuntomessuista. Kuten Heinolassa, järven läheisyys oli huomioitu varsinkin modernien messukohteiden korttelissa. Näissä omakotitaloissa oli poikkeuksetta järvelle suuntautuvat isot ikkunat. Keittiö- ja olohuonetilat oli sijoitettu toiseen kerrokseen, jolloin sisäänkäynti jäi katutasoon alakertaan. Vaikka sisätiloihin avautuva järvi- ja metsämaisema oli rauhoittavan viehättävä, arjen palapelissä tilajako tuntui toimimattomalta. Tämän ehkä tunnistavat ainakin kaikki perheelliset, joille tavaroiden roudaus paikasta a paikkaan b on jopa väsyttävän tuttua puuhaa. Useamman ostoskassin kanssa alkaa jo kaivata sisähissiä. ;)

Pohjalainen luonto loi yhtymäkohdan myös Hämeenlinnan messualueeseen. Seinäjoellakin paikallinen metsämaisema varvikkoineen oli yhdistetty hienovaraisesti osaksi Pruukimäen infraa. Jopa messualue tuntui siten valmiimmalta ja aidommalta, kun fiilis täysin taivaasta tipahtaneesta kokonaisuudesta oli saatu taitavasti häivytettyä.

Mikä olisi tämän suomalaisempi maisema?

Iso osa alueen 35 pientalosta oli lautavuorattuja. Messukohteiden trendivärinä näytti olevan tummanharmaa. Moderneihin "kaksfooninkisiin" pohjalaistaloihin oli valittu pintamaaliksi myös rohkea punamulta. Nämä uutta ja vanhaa sopuisasti yhdistävät kodit muodostavat oman Tuulikivimyllyn korttelinsa aivan Pruukinrannan keskelle. Asuinalueella sijaitsee myös neljä muuta tyylillisesti ja sävyiltään toisistaan erottuvaa korttelia, kuten moderneja ratkaisuja esittelevä Hevosenkenkä.

Joskus sisustuksessa hankalaksi väitetty harmaa on noussut uudelleen takaisin trendivärien joukkoon.

Itse ihastuin messutaloista kahteen eli tilajaoltaan varsin kompaktiin sekä tyylillisesti yhtenäiseen ja yksinkertaiseen Teri-Talojen Cuboon. Tällainen voisi todellakin olla talo, jossa vielä myöhemmin haluaisin asua. Ja varsinkin ilman sitä turhaa aulatilaa, joita moniin, erityisesti messukohteisiin näytti jääneen. Bonuksena Cubossa oli aivan ihana, iso ja toiminnoiltaan kolmeen osaan jaettu terassi- ja kesäkeittöalue. 

Sisustuksellisesti minut hurmasi myös Jämerä -kivitalo Samsö. Tämän kohteen terassitilat olivat Cubon tavoin todellista luksusta. 

Äitinä ilahduin erityisesti siitä, että näillä messuilla loistivat myös lapset. Varsinkin talo Riihen lastenhuone omalla, piknikvarustein katetulla, lasitetulla terassilla oli hillitön. Hartmankoti Salmiakin tyttöjen huoneeseen oli valittu  yllätyksellisesti persikan sävy vaalean beigen lisäksi. Cubon lastenhuoneissa oli puolestaan hauskaa toiminnallisuutta, jotka vinkkasivat myös ehkä perheen lasten harrastuksista ja mielenkiinnonkohteista. 

Koska kotimme kaipaa tällä hetkellä ainakin kolmea uutta valaisinta, tiiralin kiinnostuneena myös messukohteiden valaisinratkaisuja. Vaikutuin ehkä eniten koti Nuukan asukkaan taidonnäytteestä. Nuo valtavat lamput ovat itse käsin tehdyt. Saisiko tällaisen laittaa tilaukseen kiitos?

Talo Nuukan olohuoneen valaisimet olivat taidokasta käsityötä.

Seinäjoella myös paikallisia yrittäjiä oli nostettu rinta rottingilla esiin. Perheyritys Lennolin maahatuoma Kylie at Home -mallisto on ollut yksi suosikeistani jo pitkään. Aiemmin hankitun ”bedrunnerin” kaveriksi aion hankkia makuuhuoneeseen vielä kaksi Catarina -koristetyynyä messuhintaan. 

Lennolin tekstiilit ovat paitsi upean näköisiä, myös laadukkaita ja kulutusta kestäviä.

Seuraavat Asuntomessut toteutetaan näin kaakonkulmasta katsoen lähellä eli Mikkelissä. Toivottavasti tuo  oma naapurikaupunkini räjäyttää pankin oikein kunnolla, eikä häpeile tämän vuoden esimerkin innoittamana nostaa esiin paikallista osaamista, yritteliäisyyttä ja tyyliä.

Täältä pesee -asenteella kohti ensi kesää!

Ruudun takaa <3 Marinella