Houkutteleva sisustus syntyy hyvällä suunnittelulla

Armoton kevätauringon valo paljastaa helposti kodin "ehostustarpeet".

 

Kuvan penkki löytyi Tori.fi -sivustolta, joka on mielestäni oiva paikka tehdä sisustuslöytöjä.

Suomen kauneimman kodin metsästys on taas Milla Alftanin, Hanna Sumarin ja Aleksi Niemeläisen tehtävänä. Voittaako 10 000 euron suuruisen sisustuspotin esimerkiksi vanha juna-asema, tyylikäs jugendkoti vai kierrätysmateriaalein kunnostettu rintamamiestalo?

Kevät on ainakin meille suomalaisille luonteva ajankohta kohentaa nurkkia ja raivata ikään kuin talven tunkkaisuus pois nurkista. Luovuutta ruokkivat lukuisat sisustus- ja puutarhaohjelmat, naisten lehtien tuunausvinkit ja vaikkapa verkon Pinterest -palvelu. Myönnän sortuneeni näihin houkutuksiin itsekin. Varsinkin nyt, kun työskentelen ja opiskelen pitkälti kotoa käsin, viihtyisä ympäristö auttaa rauhoittamaan ajatukset ja "sisäisen" esteetikkoni.  

Oman sisustustyylin löytyminen ei ole tapahtunut hetkessä, ja myös makuni on muuttunut tai kehittynyt ( :) ) vuosien varrella. Olen asunut monissa, hyvin erilaisissa kodeissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Lähes kaikki asumismuodot aivan perinteistä kerrostaloasumista lukuun ottamatta on siis testattu.  

Olen joutunut miettimään kodin toimivuutta ja sisustusta paljon kulloistenkin olosuhteiden ja tilojen kannalta. Unkarissa varsinkin omakotitalojen materiaalit olivat pääasiassa kiveä ja laattaa, joten pelkistetty, esimerkiksi matoton sisustus olisi ollut  kolkko ja pienten lasten kanssa jopa uhkarohkea valinta. Uudessa-Seelannin talvessa taas oli aina kylmää ja kosteaa - siis sisällä -, ja siksi erilaiset taljat, torkkupeitot ja pehmoiset materiaalit tuntuivat luontevilta ja tarpeellisilta valinnoilta. Yksityiskohtana jäi mieleen sänkyyn viritetty lämmityslaite, jota olen helposti palelevana miettinyt pelastukseksi myös Suomen talvikauteen. 

Myönnän, että lukuisat muutot ovat kerryttäneet myös varastoon monenlaista ja monentyylistä tavaraa. Suomalainen skandinaavisuus kun koetaan maailmalla usein liian riisuttuna sisustustyylinä. Onneksi minulle ei ole syntynyt pakonomaista tarvetta säilyttää nyt tarpeettomilta tuntuvia hankintoja, vaan olen laittanut niitä sujuvasti kiertoon, myyntiin tai lahjoittanut hyväntekeväisyyteen. Pikku hiljaa nykyisen kodin vaatehuoneet on siis saatu oikeaan käyttöönsä eli vaatesäilytykseen kaikenlaisen sälän varastoinnin sijaan. Peukku sille!

Sisustuksessa olen siirtynyt koko ajan yksinkertaisempaan, mutta kuitenkin kerrokselliseen tyyliin, jota ehkä jonkinlainen moderni loft-henkisyys kuvaisi parhaiten. Kaikenlainen "söpöily" on karissut yritysten ja erehdysten kautta. Minulle kaunis koti on ennen kaikkea toimiva ja yksinkertaisen tyylikäs. Pidän avarista ja valoisista tiloista, joiden sisustuksessa nykyinen ja mennyt elävät rinnakkain. Rakastan myös erilaisia kekseliäitä ratkaisuja, jotka vaativat rahaa enemmän ideointikykyä ja vaivannäköä. 

Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta viihtyisä koti syntyy mielestäni ennen kaikkea hyvällä suunnittelulla. Sisustushaaveista, tulevista hankinnoista ja erilaisista DIY-ideoista koostuva idealistani suitsii omaa kärsimätöntä luonnettani, säästää virheostoksilta ja ennen kaikkea hetken mielijohteesta tehdyiltä hankinnoilta. Kotia on myös helpompi rakentaa tyylillisesti, jos on ensin muodostanut itselleen selkeän vision siitä, millaisessa ympäristössä haluaa asua ja viettää aikaa. 

Pakko todeta, että nykyisin mietin hankintojen pitkäikäisyyden lisäksi myös niiden käytännöllisyyttä. Tätä en olisi kovin helposti uskonut lausuvani ääneen. Toisaalta: käytönnöllisyyden ei tarvitse olla tylsää, persoonatonta tai rumaa, sillä esimerkiksi aidot materiaalit, kuten nahka ja pellava palvelevat lapsiperheessä varsin hyvin. Meillä on valkoinen nahkasohva, joka on kangassohvaan verrattuna helppohoitoisempi ehkä potenssiin sata. 

Sisustuskurssilla opin katsomaan kotiani kameran linssin kautta. Se oli todellakin paljastavaa. Tarkastelin aivan  uudella tavalla tilojen ja siellä sijaitsevien esineiden mittasuhteita, värisävyjä, huonekalujen sijoittelua ja erilaisten materiaalien rinnakkaiseloa. Voitte uskoa, että idealistani koki monen monta muutosta tuon kierroksen jälkeen. Siitä se sitten lähti: ensimmäiseksi uudistui eteinen, jossa loistavat nyt Vallilan Mulberry Streetin valot Ikean Sinnerlig -penkin yllä. Musta matto löytyi Ellokselta, ja päätyi paikalleen ennen kaikkea helppohoitoisuutensa vuoksi. Nyt mielessä siintää jo ruokailutilan uusi henki ja ilme. 

Sisustamiseen kuuluu aina myös haaveilu ja tietynasteinen keskeneräisyys, muutenhan rakkaan harrastuksen voisi lopettaa. Mistä kodin pienestä tai isosta ehostamisesta sinä haaveilet? Mistä teet teidän perhettänne parhaiten palvelevia ja ilahduttavia hankintoja? Jaa vinkkisi kommenttiosiossa. 

The home is where your heart is.

Ruudun takaa <3 Marinella