Terassi kesäkondikseen

Samaa tekisi mieli sanoa tästä emännästä, joka ei vauhdikkaan kevään aikana ole ehtinyt liikkua tarpeeksi. Kipinä terassin uudistussuunnitelmaan ei lähtenyt kuitenkaan (hyöty)liikunnasta, vaan lap.... ei kun grillistä.

Pyökin värin on aika väistyä. Vaaleammat kalusteet loisivat myös sopivasti kontrastia tummanruskeisiin terassirakenteisiin.

Mieheni on jo pitkään halkonut hiuksiaan SähköSimo-sähkögrillin kanssa. Grillin tehot eivät kuulemma riitä kuumentamaan vastuksia riittävän kuumiksi lempilihojen tiristämiseen. Hän onkin haaveillut pitkään äitini mökillä olevasta muuratusta "paistoyksiköstä", josta myös anoppi oli valmis luopumaan sopuhintaan.

Ponnin muutokselle eli SähköSimo. Se taitaa nyt jäädä jytkymmän serkkunsa jalkoihin.

Hhmm, meillä on kyllä omakotitalo ja lääniä ympärillä, mutta silti mietin, mihin tuon järkälemäisen kokonaisuuden sitten sijoittaisi? Itse en innostu myöskään kaasugrilleistä, sillä aristelen kaasun kanssa säätämistä.

Tämän tyylinen grilli voisi siirtyä meille mökiltä. Nämä kaverukset ovat esitteillä Lappeenrannan K-Raudan etupihalla.
Grillimestari vai -maisteri? Tämä teräksinen kaunotar irtoaisi reilulla tonnilla.

Unohdetaan grilli hetkeksi. Toinen iso hankinta, johon yritämme orientoitua on uusien terassikalusteiden metsästäminen. Haaveilen vaaleanharmaista, sekä oleiluun että ruokailuun sopivista mööpeleistä. Näitä kahta hyvin erilaista vaativuuskireteeriä täyttävää kalusteryhmää voi tosin olla hieman haasteellista löytää. Pöydän ja tuolien ohella toivelistalla olisivat liikuteltavat betonipenkit ja niiden sävyyn sointuvat rouheat ruukut. Hauskaa olisi myös yllättää kesävieraat ratkaisulla, jollaista terassilta ei odottaisi löytyvän.

Rakastuin ensi silmäyksellä K-Raudan hulppean kokoiseen betonipöytään. Se on täydellinen, vaikka pöytää kantamaan tarvitaan ehkä viisi miestä.

K-Raudan Tiina Aholan mukaan perinteiset puiset puutarhakalusteet ovat saaneet väistyä polyrottinkisten, metallisten ja jopa betonisten kalusteiden tieltä. Rakastuin ensi silmäyksellä tähän betoniseen pöytään. Pöytä on täydellinen, vaikka sitä kantamaan tarvitaan ehkä viisi miestä.
Betonin pinta on läheltä katsottuna elävä ja hienostuneen harmaa.

Onneksi on ammattilaisia. Kun oma jaksavuus, tietämys ja mielikuvitus kytee pohjamudissa, apua on löydettävissä aivan läheltä. Oma tavoitteeni konsultoinnin hyödyntämisessä oli paitsi säästää aikaa ja energiaa, välttyä myös virhehankinnoilta sekä kerätä uudenlaisia oivalluksia oman terassimme kokonaisuudistuksen tueksi. Lappeenrannan K-Raudan puutarhaosaston Tiina Aholan tapaaminen olikin oivalluksia täynnä: ahaa, siis näinkin voi oikeasti tehdä!

Tämä kesähuone vie minut vuosien taakse maalla vietettyihin kesiin.
Rustiikkinen tyyli on ollut terassikalusteissa ja sisustuksessa vallalla jo muutaman vuoden. Myös trendisävyt ovat sen mukaisesti hyvin maanläheisiä.

Kotimme suurin terassi sijaitsee aivan keittiön läheisyydessä. Kesäaikaan ruokailemme tai muuten vain oleilemme tilassa paljon. Se on siis kovassa käytössä, joten kohtuullinen satsaus sen viihtyisyyden lisäämiseen tuntuu järkiratkaisulta.

Onneksi pikkuruiset ja yksiväriset "roiskeläpät" ovat nyt historiaa. Terassimatoissakin riittää kokoa ja näköä.

Grilliä, kalusteita ja terassin sisustusta kokoamaan haluan suuren maton. Esimerkiksi tuo pilvenhattarakuvioinen vaihtoehto toimisi mukavana tassuttelualustana ja ehkäpä myös roskajarruna. Huolettomuus menee terassielämässä mielestäni jopa esteettisyyden edelle vaikkakaan näiden kaunottarien hankinnassa ei tarvitsisi myöskään tinkiä kauneudesta.

K-Raudan terassimattovalikoima on laaja. Alimmainen matto on oma suosikkini.
Terassin voi sisustaa lähes olohuoneen tapaan. K-Raudan Cello-malliston tyynyt olisivat piste iin päälle vaaleanharmaan maton ja hulppean betonipöydän rinnalla.

Kesäkukista rakastan eniten hentoja laventeleita, pöyheitä pioneja ja kiemurtelevia muratteja. Pionin siemeniä kylvimmekin lasten kanssa kukkapenkkiin jo syksyllä, mutta noita muita suosikkeja päätin ripotella useampaan ruukkuun eri puolille terassia.

Laventelin tuoksu muistuttaa Italian matkoista.

 

Puhtaan punainen pelargonia on kesäkukkien kestosuosikki, ja sopii monenlaiseen tyyliin.
Hortensia on aina yhtä upea.

Koska en ole vielä löytänyt sisäistä hortonomiani, hoidettavakseni sopivat helppohoitoiset kasvit ja kukat, joiden elinvoimaisuuden säilyttämiseksi riittää pelkkä kastelu ja kuivuneiden kukkien ja lehtien poistaminen. Hurahdin totaalisesti näihin moderniin terassityyliin sopiviin heiniin, joita aion pian kantaa kotiin kassitolkulla. Niiden myötä myös vanhat keraamiset ruukut pääsevät uusiokäyttöön.

Istutettavia heiniä on useaa sävyä ja lajiketta.
Metallia, betonia ja rottinkia. Ruukkujen sävyt ovat yksimielisesti harmaita, mutta koko-, tyyli- ja muotovaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Metallia, betonia ja rottinkia. Ruukkujen sävyt ovat yksimielisesti harmaita, mutta koko-, tyyli- ja muotovaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Kalusteet, matto, heinät ja ruukut. Rouheutta ja lämpöä sopivassa suhteessa. Alan jo olla lähellä valmista to do -listaa. Ai niin... se grilli. Tekisi mieli antaa päätöksen muhia vielä tämän kesän, koska se on näistä selvästi vaikein. Tai ehkä laitan jonkun toisen perheestämme (=mieheni) tarkemmalle kartoitusreissulle. Grillien tekniikka saattaisi kiinnostaa enemmän insinööriä kuin esteetikkoa.

Suomalaiset ovat patsaskansaa. Minkä sinä valitsisit näistä kaveruksista toivottamaan kesävieraasi tervetulleiksi?

Miten sinä olet uudistanut tai aiot uudistaa oman terassisi viihtyisäksi kakkosolohuoneeksi? Jaa ideasi kommenteissa. Odotan niitä innolla.

Meidän patsasvalinta on papan taiteilema koira. Metallinen kukkaruukku ja liljat K-Rauta Lappeenranta.

Kuullaan taas pian!

Ruudun takaa <3 Marinella

Terassin sisustamisessa kannattaa hyödyntää myös jo olemassa olevia hankintoja. Haluan ehdottomasti säilyttää valkoisen päivänvarjomme ja käytännöllisen lämpölampun.