Tyylikäs mansikkakakku kruunaa terassikahvit

Tartun harvoin vatkaimeen tai muihin leivontavälineisiin. Jo viikoittaisen ruokalistan laatiminen, elintarvikkeiden hankinta ja jokapäiväisen ”arkimätön” laitto tuntuu välillä hienoiselta pakkopullalta. Minulle loma on siis myös sitä, että saan vapautuksen hellan ääressä seisomisesta.

En siis valitettavasti ole niin pullantuoksuinen äiti kuin ehkä haaveissani haluaisin olla. Onneksi lasten synttärit ja säännöllisen epäsäännölliset kahvivieraat sytyttävät innon jauhojen pöllyttämiseen. Onhan pöytään kiva kantaa jotakin tuoretta, itse tehtyä ja vuoden aikaan sopivaa tarjottavaa.

Tämän helpon mansikkakakun ohjeen bongasin silmäiltyäni pikaisesti Yhteishyvä -lehteä. Leivonnaisen kiva ulkomuoto herätti huomion, sekä se, että kyseessä oli täytekakun tuoreistettu versio. Jostain syystä täytekakut  ovat olleet leivonnaisista aina bravuurini. Sitkolla jaksan kannatella vatkainta riittävän kauan, jotta taikinasta tulee kouhkeaakin kouhkeampaa. Oppi meni perille jo lapsena. Vaikka taikina näyttäisi jo suhteellisen valmiilta, kakun saa kohoamaan, kun jaksaa antaa vatkainten vispata koostumusta vielä tovin tämän huomion jälkeen.

Kakusta riittää useammalle kahvivieraalle.

Helppo mansikkakakku (noin 20 annosta)

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • ¾ dl perunajauhoja
  • ¾ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Väliin

  • 1,5 dl mansikkahilloa
  • 0,5 l tuoreita mansikoita

Päälle

  • 5 dl vispikermaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 500 g kermarahkaa
  • 1 sitruunan mehu (n. 0,5-1 dl)
  • 7 liivatelehteä

Pinnalle

  • Tuoreita mansikoita

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet, siivilöi ja sekoita varovaisesti vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle.

Mansikkakakun pohja syntyy perinteisen täytekakun ohjeen mukaisesti. Tässä ensimmäisessä vaiheessa leipuri pääsee kuitenkin hieman oikaisemaan valmistuksessa, kun vuoan voitelu ja korppujauhotus jäävät työvaiheista pois. Jos uunisi pellit ovat kovin suuria, suosittelen käyttämään pohjaan neljän munan sijaan kuusi munaa, jotta se ei jää turhan ohueksi ja palat on täytteineen helppo siirtää tarjoiluastialle kakun kokoamisvaiheessa.

Soseuta mansikat ja sekoita hilloon. Levitä seos pohjan päälle. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma ja puolet sokerista vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, loput sokerista ja vaniljasokeri. Liuota liivatteet kiehautettuun sitruunamehuun. Jäähdytä liivateliuos muutamalla lusikallisella rahkaseosta ja sekoita täytteeseen. Levitä täyte pohjalle ja anna hyytyä pari tuntia jääkaapissa.

Mansikkaseos kosteuttaa kakun tehokkaasti, joten pohjaa ei tarvitse valella erikseen esimerkiksi mehulla.

Täytettä valmistuu reilu määrä ja aluksi voi tuntua, ettei sitä kaikkea saa mitenkään lapettua pohjan päälle. Liivate ja hyytymisaika kuitenkin sitovat kuohkean seoksen kauniiksi keoksi. 

Korvasin ohjeessa mainitun valmiin kermarahkan kuohukerman ja rahkan sekoituksella ja myös tämä yhdistelmä toimi täytteessä vallan mainiosti.

Leikkaa pohja neljäksi erikokoiseksi palaksi ja nosta ne päällekkäin tarjoiluastialle. Koristele kesän suosikkimarjoilla eli mansikoilla.

En pidä supermakeista leivonnaisista, joten ihastuin tähän raikkaaseen kakkuun, koska sitruunan mehu ja rahka vievät kakusta kerman joskus liiallisen rasvaisuuden tunnun ja ylimakeuden pois. Kakku ei myöskään ole kesän kuumuudessa niin arka kuin sen perinteisempi "sisarherkku".

Kerroskakun sijaan pohjasta ja täytteestä voi myös rakentaa kauniita leivoksia. Pohja täytteineen on helppo leikattava ja annosteltava.

Suloisia herkkuhetkiä kesään!

Ruudun takaa <3 Marinella