Designia tolkkuhintaan

En ole koskaan mieltänyt itseäni kirpputori-ihmiseksi. Silloin harvoin, kun olen niitä ”kuluttanut”, se on tapahtunut lähinnä myyjän ominaisuudessa. Kateellisena olen lukenut sisustuslehtien tarinoita designhankinnoista, jotka on tehty pilkkahintaan itsepalvelukirppisten myyntipöydiltä. Minusta tavaroiden penkominen on tuntunut jotenkin niin vaivalloiselta ja eteen tulleet tavarat lähinnä roinalta. Helsingissä muutama vuosi sitten kuohahtanut ludehysteria karkotti viimeisenkin kiusaukseni kirpputorikatsaukseen.

Tämän Odd Mollyn neuleen löysin Facebook -kirppikseltä reilulla kolmella kympillä. Neule on aitoa villaa.

Maku- ja kulutustottumukset muuttuvat elämäntilanteiden ja varmasti myös erilaisten sattumusten kautta. Enää en ajattele täysin noin, kuin vanha minäni tuossa edellä. Miksi?

Ensinnäkin kirpputorien imago on kehittynyt ja käsitys niistä laajentunut. Tori- ja hallikirppisten ohella käytettyjä vaatteita ja tavaroita on kaupan mitä moninaisimmilla tavoilla: on nettisivustoja, Facebookin kirppariryhmiä sekä tyylikkäitä second hand -myymälöitä. Itselle sopiva tapa löytyy tutustumalla ja testaamalla. 

Toiseksi yksinkertaisesti havahduin siihen, miten hyväkuntoista ja laadukasta tavaraa on "liikkeellä" ja vielä kohtuuhintaan. Tämä tapahtui viime keväänä, kun yritin löytää mitoiltaan täydellistä sivu- tai sohvapöytää olohuoneeseemme. Bongasin Tori.fi:stä aivan ihanan betonipöydän, mutta valitettavasti tuo yksilö ehti mennä nopeammalle "näppisormelle". Mielenkiinnosta selasin myös saman myyjän muita ilmoituksia, ja otsikoiden alta paljastui mitä ihanimpia aarteita, joista hän oli valmis luopumaan muuton takia.

Harmillisesti ohi mennyt, mutta upea bongaustulos sytytti kipinän tehdä säännöllisiä täsmäiskuja Torille: parhaillaan etsintälistallani ovat Hayn Tray -pöytä sekä Artecnican valkoinen Midsummer Light -valaisin. Tori onkin mielestäni paras kanava kierrättää laadukkaita, persoonallisia ja aikaa kestäviä huonekaluja sekä muita sisustusratkaisuja. 

Näistä Tolix -tuoleista kaksi on hankittu Tori.fi:n kautta. Arvaatko mitkä?

Torilta en kuitenkaan hanki tavaraa, jota en pääse itse noutamaan. Rahan siirtäminen tuntemattoman ihmisen tilille tuosta noin vain hirvittää. Miten voin olla absoluuttisen varma, että posti tuo luvatun paketin? Tai että myyjä ei ole uskotellut tavaran kunnosta muuta kuin se todellisuudessa on? En tiedä, onko kohdalleni osunut vain käsittämättömän hyvä tuuri, mutta kaikki ne myyjät, joiden kanssa olen ollut tekemisissä, ovat olleet huipputyyppejä (samoin ostajat, kiitos vain). Myös palvelun mahdollistama sähköpostiviestittely paljastaa paljon: jos etiäisenä on tullut yhtään arveluttava tunne, olen jättänyt kaupanteon suosiolla sikseen. Tavara ei maailmasta ihan heti lopu.  

Puppy with the scarf. Huivi tarttui mukaan Kaivarin Kanuunasta.

Kuluneen kesän aikan bongasin netistä Rekin, kun tuskailin, miten saisin myytyä turhaa vaatekaapin täytettä isossa "köntässä" eteenpäin. Verkkokauppaan otetaan vastaan Rekin brändilistalle kuuluvien tunnettujen vaatemerkkien, kuten Gantin, Vero Modan, Vilan, Espritin, Tommy Hillfigerin ja Jackpotin luomuksia. Vaatteet voi toimittaa perille Matkahuollon kautta mistä päin Suomea tahansa. Rekki vastaa postikuluista. Käytyään läpi lähettämäsi satsin, palvelun ylläpitäjät tekevät vaatteistasi tarjouksen, joka sisältää varman takuusumman ja lisätulolaskelman, mikäli garderobistasi kiertoon lähteneet kuteet menevät kaupaksi alle 40 päivässä. Mikäli jokin vaate ei täytä Rekin laatuvaatimuksia, saat myös siitä ystävällisen viestin sähköpostiisi. Palvelu on kaiken kaikkiaan tarkasti konseptoitu ja harkitusti ja huolella toteutettu.   

Ostajan ominaisuudessa Rekki on täydellinen paikka hankkia vaatteita, jotka ovat omaa lempimerkkiäsi ja joiden kokotaulukon tunnet entuudestaan. Verkkosivujen hyvät kuvat ja vaatteiden kuntoluokitus helpottavat ostopäätöstä. Tältä "kauppapaikalta" bongaa niin casual-osaston vermeitä kuin juhlapukeutumisen helmiä. Timantteja tavaravirrassa ovat ollet esimerkiksi Minna Parikan kengät tai Tiger of Swedenin mekon. Vaatteiden lisäksi tarjolla on kenkiä, laukkuja ja asusteita. Itse odotan innolla, milloin lastenvaatepuoli lähtee kasvuun. 

Mustat Camperin nilkkurit ovat ehkä yksi parhaimmista löydöistäni ikinä. Lähes käyttämättömät popot bongasin Rekistä. Ruskeat Wilmas -kirpputorilta ostamani Tommy Hillfigerin kengät ovat myös kunnoltaan kuin uudet.

Jos haluat saa aidon tuntuman tavaraan, mikä esimerkiksi kenkien ostamisessa on jopa välttämätöntä, kannattaa ehdottomasti katsastaa Lappeenrantaan juuri avautunut second hand shop 2ND STEP. Kauniisti sisustetussa putiikissa vaatteet, kengät, laukut ja asusteet ovat houkuttelevasti esillä ja helposti tutustuttavissa. Myymälässä on myös sovitusmahdollisuus ja aivan ylivoimaisen lämminhenkinen palvelu. Tuotteita on koko perheelle, mutta erityisesti naisille. 2ND STEPISSÄ vältät todellakin turhauman pengotuista tai epämääräisistä tavarakasoista. Ihana ja tunnelmallinen ympäristö saa viihtymään ja nauttimaan ostoksilla olosta aivan samalla tavoin kuin jos menisit uuden, käyttämättömän muodin myymälään. 

Myös 2ND STEP -putiikki tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden asioida niin myyjän kuin ostajan roolissa. Myymälä toimii tilimyynti -periaatteella eli asiakas voi tarjota vaatteitaan ja asusteitaan liikkeeseen myyntiin ja 2ND STEP perii toteutuneesta myynnistä provision. Muodin kierrättäminen tätä kautta on tehty äärimmäisen helpoksi: vältyt esimerkiksi tavaroiden hinnoittelulta, joka itsepalvelukirppiksellä on välttämätön, mutta runsaasti aikaa vievä työvaihe. 

Katja Riivari ryhtyi rohkeasti yrittäjäksi, ja nyt hänen upea 2ND STEP -myymälänsä elävöittää Lappeenrannan keskustaa.

Jos sinulla on aikaa seikkailulle, hyppää Helsingin junaan ja kurvaa kerrankin keskustaa kauemmas. Eiran sydämessä, aivan Kaivopuiston rannan tuntumassa on itsepalvelukirppis Kaivarin Kanuunan sisäänkäynti. Täältä, upean vanhan kerrostalon kivijalkaan pystytetyltä torilta on mitä suurin todennäköisyys tehdä huippulöytyjä kohtuuhintaan aina juhlapuvuista desinglaukkuihin. Sokkeloinen myymälä saattaa ensi silmäyksellä vaikuttaa pieneltä, mutta pian huomaat, miten rekkien täyttämät käytävät vain jatkuvat ja jatkuvat. Kiireisen paikka Kaivarin Kanuuna ei siten räjähtävästä nimestään huolimatta ole,  joten ota aikaa löytöretkellesi. Samalla voit piipahtaa pizzalla Kaivarin rannan Karusellissä. Ehdoton ja ohittamaton paikka on myös Helsingin jäätelötehtaan kioski heti sen vieressä. Siellä jos missä on tarjolla vastinetta rahoillesi eli jäätelöt ovat yksinkertaisesti valtavia. 

Gantin rotsi lämmittää sopivasti juuri nyt, kesän kääntyessä syksyyn. Takki tarttui mukaan 2ND STEP -putiikista.

Kierrätetty muoti on ekologista ja edullista. Löydöt tuottavat usein myös erityisen hyvän mielen niin myyjälle kuin ostajalle. Kerro, millä fiiliksillä sinä suhtaudut käytettyyn tavaraan ja mistä olet tehnyt elämäsi parhaat löydöt? Entä oletko joskus pettynyt kaupoissa?

Muotiteema jatkuu jälleen ensi viikonvaihteessa, jolloin saatte tuoreita kuulumisia Helsingin Kaapelitehtaan Desing -marketilta. Mukavaa syksyn alkua. 

Ruudun takaa  <3 Marinella