Kaisankoti yllätti juhlavieraat

Kesä on korkattu jo monella tapaa: sukat ovat päätyneet rullalle komeron nurkkaan, vasta leikatun nurmikon tuoksu tulvii vastaan pihamaalla ja paksut vaatekerrokset ovat vaihtuneet keveympiin hepeneisiin. Ilmassa on selvää ilon ja rentouden tunnetta. 

Kippis! Kulunut viikonloppu oli varsinaista äitien juhlaa. Yhtä äitiä juhlimme ennakkoon jo lauantaina Kaisankodin viihtyisässä kartanoympäristössä. Vaikka kyseessä oli varsinaisesti 70-vuotisjuhlat, meni kevään ensimmäisen hellepäivän piikkiin sopivasti myös sitä seuranneen sunnuntain huomioiminen.

Kaisankodin historiallisen päärakennuksen nykyinen ulkoasu on arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema.

Kaisankoti sijaitsee Espoon perukoilla, Pakankylässä, idyllisessä maalaismaisemassa golfkentän, vanhojen navettojen, suurten pihapiirien ja vehreän luonnon reunustaman Bodomintien päässä. Paikkaa ympäröi monimuotoinen ja rehevä luonto: valko- ja sinivuokot peittivät pientareet, tuomet puskivat kukintojaan esiin ja läheiset järvet kiiltelivät huokuttelevina kevään vahvassa valossa.

Kuten Kaisankodin esitteessä kuvaillaan, tämä hyvinvointikartano yllättää vieraansa usein mukavasti - niin nytkin.  Käyttöömme oli varattu oma juhlahuone, jossa saatoimme ruokailla ja kahvitella rauhassa. Huoneesta aukesivat ovet suoraan kartanon puistoon, solisevan suihkulähteen äärelle. Puistossa lapset olivat vapaita leikkimään, kuten heittelemään frisbeetä, pelaamaan krokettia tai seikkailemaan metsässä vanhempien vaihtaessa kuulumisia. Harva paikka tarjoaa tällaista ajanvietemahdollisuutta. Myös ruokailutilan vieressä sijainnut pianohuone oli vapaasti käytettävissämme, ja niin kajahtivat onnittelusävelet sankarille sukulaispojan musisoimana.

Kartanomiljööseen kuuluvassa puistossa on tilaa temmeltää ja nauttia auringosta.

Pakankylän kartano avattiin Kaisankotina vuonna 1958. Sen avaamisen mahdollisti presidentinrouva Kaisa Kallion 60-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi saama kansalaislahjakeräys, jonka kohteeksi hän valitsi "henkisesti ja fyysisesti uupuneet naiset". Kaisa Kallio emännöi itse 33 vuoden ajan Nivalassa sijainnutta Heikkilän tilaa ja kasvatti kuusilapsisen perheen. Hän jos kuka ymmärsi omien elämänkokemustensa kautta, miten asioiden jakaminen ja omien ajatusten äärelle pysähtyminen olivat merkittävä osa jokaisen hyvinvointia. 

Tänä päivänä Kaisankoti  tarjoaa "ohjattua liikuntaa, lääkäri- ja asiantuntijapalveluita sekä hemmottelua kiireestä kantapäähän". Kaisankotia voi varata myös kokouksiin ja esimerkiksi erilaisiin tyky- ja virkistyspäiviin. Viime viikonvaihteessa alueella viihtyi niin vanhuksia, retkipyöräilijöitä, perhejuhlijoita kuin kuurojen toiminnassa mukana olevia. Kaikki kartanovieraat toimivat sulassa sovussa ja leppoisin mielin esimerkiksi ruuhkaisessa lounasbuffetissa. Sen monipuolinen salaattipöytä, liha- ja kalavaihtoehdot sekä houkutteleva jälkiruoka täyttivät ainakin meidän pitkämatkalaisten mahat pitkäksi aikaa.

Valitettavasti oma aika ei riittänyt tällä kertaa Kaisankodin hyörysaunasta, allasosastosta saatikka hemmotteluhoidoista nauttimiseen, mutta sinne on helppo palata nollaamaan arkea koko perheen voimin tai vaikkapa kaveriporukalla. Kotimatkalle voi vielä "virittää" esimerkiksi ostoskierroksen Ikeassa tai Jumbossa, kun sekä mieli että kroppa ovat riittävästi ehtineet levähtää harvinaislaatuisessa kartanomiljöössä. 

Kevät oli Espoossa hieman kotimaisemia pidemmällä.

Oletko sinä vieraillut Kaisankodissa tai muussa vastaavassa ympäristössä? Vinkkaa kokemuksistasi nyt, kun kesälomat lähestyvät ja meillä jokaisella on enemmän aikaa nautinnoille.

Ruudun takaa <3 Marinella