Ei ihan napakymppiloma

 

"Tee tilaus!", ystävälläni Pirjolla on tapana sanoa. Jos ihminen todella haluaa jotakin, on tehtävä tilaus. Niin yksinkertaista se on: TILAUS! Tilauksen on oltava harkiten ja huolella tehty. Jos se on kyhätty vähän niin sun näin, myös toimitus tuppaa olemaan vähän niin sun näin. Nimimerkillä - yllätys yllätys - "Kokemusta on".

Tilaus, aarrekartta tai S.M.A.R.T -suunnitelma: ja unelmat toteutuvat!

Minä tilasin kaikessa kiireessä ja hässäkässä joululoman Suomessa ja joululoman Suomessa sain. En tullut kuitenkaan (taaskaan!!!) hioneeksi tilaukseni yksityiskohtia. Niinpä lomani ei ollut ihan sellainen kuin olisin suonut sen olevan. Pulkkamäet jäivät laskematta, potkukelkat potkuttelematta, lumienkelit -ja ukot tekemättä; näytti todellakin ihan siltä, että kesä olisi tullut talven keskelle! Ei toivotut vieraat - sitkeä flunssa ja viheliäinen vatsatauti - änkesivät väen vängällä kylään ja veivät meidät tapaninpäivänä päivystyksen nälkävuosien pituisiin nuhaisiin ja köhäisiin jonoihin. Unohdin myös päästää huolestumaan taipuvaisen stressiminäni hyvin ansaitulle lomalle (kirottu koira, kun ei karvoistaan pääse!).

No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle?

Latasin lomamatkani tälläkin kertaa ihan liian täyteen odotuksia ja ohjelmaa (ulkosuomalaisten ikuisuusongelma, luulen). Enkö ikinä opi, ettei viikkoon, pariin voi yksinkertaisesti saada mahtumaan kaikkea, jos aikoo myös hengähtää ja levätä (kirottu vanha koira, kun ei opi vanhoja temppuja uusista nyt puhumattakaan)? Ja varsinkaan, jos helmoissa pyörii vilkas, joka paikkaan ehtivä taapero ja elämän ehtoopuolelle kallistunut huomionkipeä isä.

Näkymä Huutjärvelle
Vähän Kotkaa...
...ja vähän rakasta Haminaa

Mitä kaikkea sitten olisin halunut ehtiä tehdä tämän kiihkeästi odotetun Suomen lomani aikana (lista on pitkä, muttei suinkaan tyhjentävä)? Reippailla päivittäin ulkona raittiissa ja puhtaassa ilmassa, käydä useasti uimahalleissa ja kirjastoissa (kuinka ikävöinkään suomalaisia uimahalleja ja kirjastoja), pistähtää kaikkein tärkeimpien ystävien ja sukulaisten luona, kokkailla ja leipoa Pirkka-lehden reseptien mukaan, kierrellä kiireettömästi kaupoissa (kuinka rakastankaan vaellella Citymarketeissa, Prismoissa ja vaikka ihan tavallisissa K-lähikaupoissa), istuskella kahviloissa, käydä elokuvissa, lukea kasapäin kirjoja ja selailla pinoittain lehtiä Juhlapöydän konvehteja mutustellen, fiilistellä vanhoja valokuvia katsellen, jutella ajan kanssa ja ajatuksella isäni kanssa, lötkötellä vaikka joka ilta saunan lauteilla korvia kärventäviä löylyjä heitellen, nukkua täysiä yöunia (joita en ole nukkunut kohta kahteen vuoteen), ottaa nokkaunia poika kainalossa vanhan, värikkään "sähköpeitteen" lämmössä tai vaikka vain pysähtyä kuuntelemaan keittiön seinäkellovanhuksen rauhoittavaa raksutusta. Arvaatte varmaan, että yksi jos toinenkin asia jäi tekemättä tai tuli tehtyä siinä sivussa vähän sinnepäin.

Joulun "must"!

Mutta omalla rosoisella ja elämänmakuisella tavallaan, joululomamme oli ihana. Se tuoksui glögiltä, joulupuurolta ja kuusenneulasilta. Siihen mahtui lapsuudesta tuttuja perinteitä ja kullanarvoisia hetkiä rakkaiden kanssa. Mitäpä muuta ihminen oikeastaan kaipaa? Onni on loppujen lopuksi hyvin pienestä kiinni. Onni on loppujen lopuksi omasta itsestä kiinni. Ihan kaikkea ei voi saada eikä ihan kaikkea tarvitsekaan saada.

Joulupuu on rakennettu
Glögihetki tunnalmavalaistuksessa
Joulukukkia ja kynttelikköjä
Joulutunnelmaa hautausmaalla
Lapsuudesta tuttu jouluenkeli
Ihania joululahjoja ulkosuomalaiselle

Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Tehdään tilauksia, laaditaan aarrekarttoja ja ollaan SMARTEJA! Järjellä ja sydämellä. Ja muistetaan iloita myös niistä pienistä onnen pipanoista, joita elämä eteemme heittelee!

T. Kuumeinen nuhanenä

Minun uudenvuoden tinani muistuttaa erehdyttävästi Suomea...

P.s. Minä liimailin muuten omaan aarrekarttaani kuvan suloisen pyöreästä raskausmahasta ja pienestä, ihanasta vauvasta, vaikka olin tuolloin jo toivoni melkein menettänyt. Nyt katselen kohta kaksi vuotta täyttävää poikaani, joka on tuonut elämääni jotakin sellaista, jota sanat ovat liian kalpeita kuvaamaan.