Hyvää isänpäivää!

Kimi teki isälleen äidin avustuksella isänpäiväkortin. Jalkoihin piirtäminen taisi olla kuitenkin vähän mukavampaa...

Italiassa äitienpäivää (la festa della mamma) vietetään ihan niin kuin Suomessakin toukokuun toisena sunnuntaina. Isänpäivää (la festa del papà) juhlitaan sen sijaan maaliskuun 19. päivänä. Päivällä on uskonnollinen taustansa. Päivä on pyhän Joosefin (San Giuseppe) - Jeesuksen isän sekä puuseppien, käsityöläisten ja köyhien suojeluspyhimyksen - muistopäivä. Tuolloin myös Giuseppe-nimiset pojat ja miehet viettävät yleensä nimipäiviään. Sanon yleensä, sillä suomalaista nimipäiväkalenteria vastaavassa italialaisessa kalenterissa on muitakin pyhän Joosefin päiviä, esim. San Giuseppe Lavoratore toukokuun 1. päivänä.

Isä ja poika. BIG (Alessandron lempinimi) and small.


Iskä Alessandrolla (Kimi sanoo milloin iskä milloin papà) on tärkeä rooli Kimin elämässä. Hän on perheemme vaippavastaava. Ei siksi, että hän vaihtaisi vaippoja (enää) kovinkaan ahkerasti, vaan siksi, että Kimi haluaa kiikuttaa hänelle likaisen vaipan roskikseen heitettäväksi. Iskä toimii tällä hetkellä myös perheemme pääasiallisena vaatevastaavana: on pitkälti hänen ansiotaan, että Kimillä on päällään aina vimpan päälle silitetyt vaatteet (äiti on näissä asioissa paljon suurpiirteisempi). Iskä on myös se, joka hyppyyttää kaikkein korkeimmalle ja teettää kaikkein hurjimmat kuperkeikat. Iskän suuressa sylissä on turvallista olla ja hänen olkapäillään istuessa voi kuvitella olevansa ihan hirveän iso, vaikka onkin vielä ihan pieni.

Yhdessä pienestäkin tulee iso.


Isänpäivän kunniaksi veimme Alessandron syömään täällä Nichelinossa sijaitsevaan "Il Giardino dei Sapori" (Makujen puutarha) -nimiseen ravintolaan. Ravintola on maatilamatkailuun erikoistunut yritys, joka tarjoaa lähiruokaa ja ihania jäätelöannoksia ja jossa on pienten ja miksei isompienkin iloksi eläimiä (lehmiä, poneja, kaneja, kilpikonnia, kilipukkeja...), liukumäkiä, keinuja ja trampoliini. Varatessani pöytää en tullut tosin ajatelleeksi, että juhlapäivinä tuota ravintolaa olisi syytä välttää: paikka oli tupaten täynnä, ruokavalikoimaa oli rajoitettu ja annoksia sai odottaa vähän turhankin pitkään. Meillä ruokailuun meni kaksi ja puoli tuntia... No, ajatus on tärkein. Juhlapäivän jäätelöannokset söimme illalla kotona.

Eilen Suomi-koulussa aloitettiin Suomen 100-vuotissyntymäpäiväkakun valmistaminen. Siitä tulee valmistuessaan niin iso kerroskakku, että siitä riittänee pala myös isänpäiväksi.


Lunttasin muuten juuri Metsäliiton kalenterista, että huomenna on paitsi kevätpäiväntasaus, myös Kimin nimipäivä. Pyhän Kimin (San Kimi) päivää ei Italiassa tietenkään vietetä, mutta syntymävuotenaan poika sai nimensä virallisesti suomalaiseen nimipäiväkalenteriin. Paljon onnea, rämäpäinen kullannuppuni ja ikiliikkujani!

Gelato per la festa del papà: crema, cioccolato, yogurt, fragola, amarena...