Juoruja ja valheita

Niin kurjalta kuin se kuulostaakin, juorut ja valheet ovat tällä hetkellä Italiaa tyypillisimmillään. Hih! Taisitte mennä lankaan! Tokihan myös Italiassa syyllistytään juoruiluun ja valehteluun, mutta juorut eli "chiacchiere" ja valheet eli "bugie", joista nyt puhun, eivät pahoita kenenkään mieltä. Ne ovat perinteisiä herkkuja, jotka kuuluvat Italiassa karnevaaliaikaan samalla tavalla kuin "panettonet" jouluun ja "colombat" pääsiäiseen.

Chiacchiere e bugie: una tira l'altra...

En ole koskaan tehnyt itse näitä friteerattuja karnevaaliajan leivonnaisia, jotka tunnetaan eri nimillä eri puolilla Italiaa ja joista on monenmuotoisia ja -makuisia variantteja (nutella-, suklaa-, hillo- ja kräämitäytteiset eli tietenkin ne kaikkein turmiollisimmat ovat minun suosikkejani). Minulla ei siis ole antaa teille reseptiä, jonka hyvyyden ja helppouden olisin itse käytännössä todennut. Asiaan sen syvemmin vihkiytymättömänä en osaa myöskään sanoa, onko alla oleva, internetistä poimimani resepti se ainoa oikea, aito ja alkuperäinen. Kokeilkoon, ken uskaltaa!

CHIACCHIERE/BUGIE DI CARNEVALE
(https://www.fattoincasadabenedetta.it/chiacchiere-frappe-bugie-carnevale/)

• 1 kananmuna
• 1 rkl sokeria
• 1 rkl likööriä (esim. anis) tai valkoviiniä
• 1 rkl di auringonkukkaöljyä
• raastettu sitruunankuori
• hyppysellinen suolaa
• n. 140 g jauhoja
• öljyä friteeraukseen
• tomusokeria koristeluun

Sekoita kulhossa kananmuna, sokeri, likööri, auringonkukkaöljy, raastettu sitruunankuori ja suola. Lisää vähitellen joukkoon jauhot ja vaivaa taikina käsin tasaiseksi seokseksi.

Kauli valmis taikina ohueksi levyksi jauhoja sirotellen. Leikkaa taikinalevy joko veitsellä tai taikinapyörällä pitkiksi suorakulmioiksi.

Friteeraa leivonnaiset öljyssä kullanvärisiksi, nosta ne esim. talouspaperin päälle vetäytymään ja ripottele päälle tomusokeria. Ja eikun suut täyteen meheviä juoruja ja valheita. Hyvällä omallatunnolla!

Kaloreidenlaskijoille tiedoksi, että kevyemmät versiot valmistuvat 200-asteisessa uunissa n. 10 minuutissa.

Karnevaaliherkkujen valmistusvaiheita. Kuva lainattu samalta nettisivulta kuin reseptikin.

En tiedä miksi, mutta alkoi tehdä ihan kamalasti mieli paksua, kauan hautunutta hernerokkaa, Turun Sinappia ja laskiaispullia! Ja tuli ikävä kirpeän pakkasen punaamia poskia ja vauhdikasta peppumäkeä. Luistelemaankin olisi kiva päästä, vaikka en osaa edes luistella! Ellei sitä kömpelöä, nilkat sisäänpäin vääntyneinä tapahtuvaa honteloa horjumista kutsuta luistelemiseksi.

Riemukasta karnevaaliaikaa ja hyvää laskiaista kaikille!

Pikku-Kimi karnevaaliasussaan.