Kesä kaupungissa

Parvekkeemme pelargoniat

Mistä tietää, että kesä on saapunut Torinon kyljessä kärvistelevään pohjois-italialaiseen kaupunkiin? No, ainakin siitä, kun eräs siellä asuva, nimeltä mainitsematon suomalainen alkaa narista kuin vanhan aitan öljyämätön sarana! Kaupunkimiljöö (uimakelpoisten vesistöjen läheisyydessä olevat kesäkaupungit ovat asia erikseen) savusumu ja kostea, tukahduttava kuumuus muodostavat yhtälön, joka saa minut huonolle tuulelle. Mutta älkää toki luulko, että raahaudun otsa kurtussa ja suu tyytymättömässä mutrussa läpi koko kesän. Ehei! Minunkin suveeni mahtuu paljon mukavia asioita!

1. Kiireettömät kesäaamut kotiparvekkeella

Olen onnellinen siitä, ettei parvekkeeltamme avaudu suoraa näkymää toisten parvekkeille tai tiheästi liikennöidylle kadulle vaan pienelle, rauhalliselle puistoaukiolle. Tänä kesänä istutin parvekelaatikoihin pelargonioita, jotka kasvavat ja kukoistavat, vaikken mikään viherpeukalo olekaan. Rakastan hiljaisia, kiireettömiä aamiaishetkiä noiden muhkeiden pelargonioiden katveessa. Kumppanini ei niiden päälle niinkään ymmärrä, mutta poikani tulee hyvin mielellään ulos seurakseni. Kahvia, voileipiä, sepelkyyhkyjen kujerrusta pikkulintujen viserrystä, päivän lehti tai kirja. Hyvä mieli on usein pienestä kiinni!

Jogurtti- ja smurffijäätelöä

2. Jäätelö, gelato

Mikäpä virkistäisi kesäkuumalla paremmin kuin pehmeä, suussa suloisesti sulava jäätelö? Ja italialaiset, jos ketkään, ovat mestareita tämän kesäisen herkun valmistamisessa. Mutta voi sitä valinnan vaikeutta! Che imbarazzo di scelta! Makuja on niin valtavasti: sitruunaa, persikkaa, mansikkaa, hunajamelonia, aprikoosia, karhunvatukkaa, vadelmaa, ananasta, metsämarjaa, kookosta, pistaasipähkinää, lakritsia, valkosuklaata, tummaa suklaata, tiramisùta, panna cottaa, kahvia, jogurttia, makeaa smurffia... Olen aikoinani maistanut myös tupakalta (yök!) maistuvaa jäätelöä. Enpä ollut ennen sitä tullut ajatelleeksi, että tupakansavu tarttuu vaatteiden lisäksi myös jäätelöön. Huomautettakoon, että tämä kesäkiva sopii huonosti yhteen paikoillaan junnaavan ikuisuusprojektini (=laihduttamisen) kanssa, mutta viis siitä! Nyt on kesä!

3. Uima-altaat

Uima-allas on laiha lohtu, jos mielessä häilyy kuva luonnonkauniista järvimaisemasta tai auringossa kimaltelevasta merenselästä. Mutta se on iso ilo, jos tarjolla on vain puroiksi kuivuneita, likaisia kaupunkijokia. Kotikaupungissani on kesäisin maauimalaksi muuntautuva uimahalli, jonka yhteydessä on laaja viheralue kioskeineen, piknik-pöytineen, liukumäkineen, kiipeilytelineineen ja aurinkotuoleineen. Meillä on tänä kesänä ollut onni matkassa, koska maauimalassa on ollut meidän siellä käydessämme varsin väljää. On ollut siis tilaa uida ja temmeltää, ja hermoja on koetellut korkeintaan lapsen kiukuttelu, jos sekään.

Briançonin ihana uimala

4. Boschetto

Pääosin luonnontilassa oleva Boschetto-puisto on minun pelastukseni myös kesäisin. Siellä voi kuvitella olevansa kaukana kaupungista, nautiskella kukkien väriloistosta, lintujen sekakuoron laulannasta ja sirkkojen soitannasta. Illan hämärryttyä, kuumuuden hellitettyä otettaan ja ihmisten vetäydyttyä koteihinsa puisto on parhaimmillaan. Silloin myös vikkelät rusakot uskaltautuvat ulos piiloistaan.

5. "Le gite fuori porta"

Päiväretket lähiympäristöön ovat elämän suola, il sale della vita. Teemme niitä yleensä vuoristoon tai merenrannalle. Tätä kirjoittaessani olemme jättäneet taaksemme todella painostavassa kuumuudessa kylpevän Nichelinon ja suunnanneet automme nokan kohti Ranskassa sijaitsevaa Briançonin vuoristokaupunkia. Mukaan on pakattu uikkarit, pyyhkeet, eväät ja lelut sekä paljon kesäistä mieltä. Kainaloon sujahtaa matkan varrelta tietenkin myös uunituore, ranskalainen patonki. Eläköön! Evviva!

6. Loma.

Myös sen pitkän, kuuman kesän kaupungissa jaksaa paremmin, kun on jotakin, mitä odottaa. Jo pelkkä ajatus lomasta saa suupielet kääntymään mukavasti ylöspäin.

Mikä saa sinun kesäsi tuntumaan kesältä?

Kesäistä kukkaloistoa