Kesätuoksujen TOP 10 + kaksi listoille pyrkivää hajua

En ole kohta 15 vuoteen hypännyt työpäivän päätteeksi pyörän satulaan ja polkaissut tukka tuulessa hulmuten meren- tai järvenrantaan virkistäytymään. Tuosta ennen itsestäänselvyytenä pitämästäni, ilmaisesta ja niin ihanasta kesäkivasta on tullut nykyisessä elämässäni luksusta, josta voin vain haaveilla. Pyöräilymatkan päässä olevia uimarantoja ei täällä kertakaikkiaan ole, ja fillaroiminen kaupungissa, jota pyörätiet eivät juurikaan korista, on sitä paitsi henkirievulle maan liikennekulttuurin tuntien varsin vaarallista. Auton rattiin voi toki hypätä, mutta se ei ole ollenkaan sama asia. Uimareissu vie tuolloin tuhottomasti aikaa ja käy kukkaron päälle (bensa, tietullit, mahdolliset parkkimaksut, sisäänpääsymaksut...) eikä vastaa siten enää tarkoitustaan. Tämä on yksi niistä monista syistä, miksi kesät kuumuutta hohkaavan suurkaupungin kyljessä ahdistavat minua vuosi vuodelta aina vain enemmän ja enemmän. Kun kesäloma koittaa, täältä on lähdettävä pois, jos vain suinkin kynnelle kykenee (lue tästä kotikaupunkini elokuisista tunnelmista). Mutta en halua antaa ahdistukselle liikaa valtaa. Suggeroin itseni hyvälle tuulelle ajattelemalla mukavia asioita. Voisin vaikka listata kesäisiä lempituoksujani. Pienen, 3,5-vuotiaan poikani mielestä se olisi varmaankin kertakaikkisen "hjyvä hidea".

Tuoksuilla on minuun voimakas nostalginen, euforinen ja terapeuttinen vaikutus. Tuoksut tuovat mieleeni lukuisia muistoja menneisyydestä ja saavat minut usein hyvälle mielelle. Yhdistän kesätuoksujen TOP 10 -listan tuoksut vahvasti synnyinmaahani, vaikka kyllä täällä Italiassakin nenään kantautuu monia hajuaistia hyväileviä tuulahduksia.

1) Vastaleikatun ruohon humalluttava tuoksu kuuluu kesään kuin nenä päähän. Se tuo mieleeni suloisen lämpimän ja huolettoman kesäpäivän, kärpästen (ja valitettavasti myös äkäisesti purevien paarmojen) surinan, paljaat varpaat, puutarhakeinun, ruusukupit ja raparperipiirakan.

2) Saunoa voi (kuka voi ja kuka ei...) vuoden ympäri, mutta piipusta nousevan savun tuoksu on kesäisin huumaavimmillaan. Se on kuin viettelevä kutsu tai sydämellinen tervetuloa-toivotus.

3) Tuoreen koivuvihdan vieno, viaton tuoksu on kesäisten saunailtojen ehdoton ykkönen. Kunpa pääsisinkin upottamaan nenäni saunan kiuaskivillä hetken levänneiden koivunlehtien sekaan!

4) Kukapa voisi vastustaa kielojen, tuomien ja syreeneiden sulotuoksua? En minä ainakaan! Kesän parhaat kukkaistuoksut!

5) Mäntysuovan tuoksu vie minut suoraan lapsuuteen ja Lökören mattolaiturille (jota ei enää ole olemassa). Kuulen korvissani juuriharjojen hankauksen ja tunnen sieraimissani tuulessa kuivuvien mattojen puhtaan tuoksun. Muistan pulahdukset mereen, rantakivien ja käppyräisten mäntyjen katveeseen levitetyn harmaan retkihuovan sekä täyteen pakatun kylmälaukun.

6) Kesäisen meren tuoksu on jotakin, jota en osaa kuvailla. Se saa juovuksiin. Se on sekoitus vapautta ja kaipuuta, kaisloja, lokkien kirkunaa, merituulia ja kuohupäisiä aaltoja.

7) Lämpimän kesäsateen jälkeen maasta kohoavalla tuoksulla on sama vaikutus kuin Anna Hanskin kotiviinillä. Tuoksu on humalluttava, nousi se sitten auringon paahtamalta alfaltilta, pölyiseltä hiekkatieltä tai kesäiseltä kukkaniityltä.

8) Haista kesä eli mansikka, vadelma ja mustikka! Minäkin haistan ja sitten maistan! 

9) Elokuun auringossa kullankeltaisina huojuvien vehnä- ja ohrapeltojen tuoksu on rehellinen, maanläheinen ja täyteläinen. Se tuo mieleeni muistikuvan kahdesta viljakasassa huolettomasti hyppivästä pikkutytöstä: minusta ja isosiskostani.

10) Kesäisen ruokapöydän tuoksucocktail on tehty uusista perunoista, munavoista, sillistä ja tillistä. Jo pelkästään nuuhkimalla tuota ihanaa suviherkkua tuntee olonsa kylläiseksi, mutta syömällä tietenkin paras!

Kesätuoksujen TOP 10 -listalle pyrkivät haastajat tulevat Italiasta. Nämä tuoksut eivät kuulu pelkästään kesään, mutta ne ovat silloin mielestäni ehdottomasti parhaimmillaan.

1) Katukahviloiden ovista kahvikuppien kilinän ja puheensorinan säestyksellä kantautuva vahvan espresson ja uunituoreiden croissanttien tuoksu. 

2) Merenrantaravintoloista tulviva friteerattujen merenherkkujen tuoksu lämpimästi hyväilevässä, hämärtyvässä kesäillassa.

Millaiselta sinun unelmien kesäsi tuoksuu?