Laiskan tonttutytön joulukalenteri - Neljäs ja viimeinen luukku

Miksi rasittaa itseään liikaa, jos vähemmälläkin voi selvitä? Näin tuumailee tämä laiska tonttutyttö, jonka joulukalenterissa on vain neljä luukkua, yksi jokaista adventtisunnuntaita kohden. On aika avata joulukalenterin neljäs ja samalla viimeinen luukku. Tervetuloa viettämään tunnelmallista ja muistorikasta joulua kanssani!

Vuoden 2012 joulu oli siihenastisen elämäni murheellisin joulu. Rakas äitini nukkui pois vain kaksi päivää ennen kuin saavuin Suomeen. En ehtinyt enää halata, pitää kädestä, kertoa että rakastan... Suuresta surusta syntyi pieni ja lämminhenkinen joulutarina.

JOULUTERVEISIÄ TAIVAASTA

Hyvä Tuomas tuo joulun tullessaan ja vie äidin mennessään. Äiti irrottaa nivelrikon haperruttaman otteensa elämän syrjästä, sulkee silmänsä ja tarttuu tiukasti Tuomaan suureen, lämpöiseen käteen. Äiti ei jaksa enää odottaa. Voimat ovat käyneet vähiin, ehtyneet. Ehkä jaksaisi sinnitellä vielä hetken verran, jos muistaisi kuopuksen saapuvan jouluksi kotiin. Vaan eipä taida muistaa enää sitäkään, että on synnyttänyt ja kasvattanut kaksi tytärtä. Moni muukin asia on viime vuosina pyyhkiytynyt pois mielestä. Salakavalasti yksi kerrallaan, tuskallisesti kiusoitellen. Muistot, kasvot, nimet, kädentaidot...

Äiti istuu pilven reunalla päässään papiljotit ja yllään röpöreunainen, oranssinkeltainen esiliina - se sama, jossa on leivottu satoja ruusupullia ja porkkana-valkosipulisämpylöitä - heiluttelee rimppakinttujaan vinhasti ilmassa ja hymyilee onnellisena. Kiltti mies tuo Tuomas, äiti tuumii. Mutta varsinainen runtti, kun ei aiemmin luokseen kutsunut! Täällä on niin hyvä ja lämmin olla. Pilven päällä pehmyt istuskella. Ei kolota, ei koske. Ja kuinka monta sukulaista ja kaivattua ystävää vuosien varrelta, äiti hihkuu. Katsohan! Tuolla! Ja tuolla!

Pilven reunalta äiti näkee kaikenlaista. Synnyinseutunsa Muuramen, Päijänteen jäätyneet aallot, ihmisiä jouluisissa askareissaan. Yht'äkkiä ohi kiitää lentokone sinivalkoisin siivin. Äiti laittaa silmälasit nenälleen ja katsoo tarkasti. Jopas jotakin! Siellähän istuu toinen tyttäristä. Nuorimmainen, myrkkymuratti, kuopus-kulta! Nimenkin muistaa nyt kirkkaasti. Tule Marika, äiti huiskuttaa ja taputtaa vieressään olevaa vapaata paikkaa. Tule tänne äidin viereen istumaan! Lauletaan yhdessä kaksiäänisesti "Maa on niin kaunis", ihan niin kuin silloin ennen vanhaan. Anna sinä äänet! Äiti hypähtää kevyesti pilvenhattaralta lentokoneen siivelle ja koputtaa terhakkaasti pyöreän ikkunan paksua lasia. Mutta tytär ei kuule äitinsä viestiä tuonpuoleisesta. Ei, vaikka vähän lähempänä taivaan valtakuntaa onkin. Ohikiitävän hetken verran aistii kuitenkin sydänalassaan selittämättömän tunteen. Vienon, lämpöisen hyväilyn. Kuin äidin kosketuksen.

Äiti kurtistaa kulmiaan, kun huomaa tyttären itkeneen. Mikä lie hätänä, pohtii huolestuneena. Työhuolia vaiko sydänsuruja? Älä välitä, tyttö-kulta. Illalla mennään saunaan, ja äiti pesee napakasti karhealla pesusienellä maailman murheet tyttären harteilta lattiakaivon syvyyksiin. Äiti ei vielä tiedä, ettei taivaallisessa joulusaunassa pestä maallisia selkiä.

Lentokone jatkaa matkaansa vieden tyttären murheen murtamaan, tyhjään jouluun. Äiti jää vilkuttamaan haikeana pilven reunalle. Tuomas laskee suuren, suojelevan kätensä äidin hennoille harteille ja lohduttaa: Aika aikaa kutakin, Sirpa-kulta. Minä lupaan sinulle, että tulee vielä hetki, jolloin koko perhe kokoontuu jälleen yhteen. Se on minun joululahjani sinulle! Äidin kiitollinen hymy tuikkii kilpaa taivaan tähtien kanssa.

Vaikka äitini on ollut jo kauan tähtenä tähtien joukossa, hän on läsnä kaikessa. Perinteissä, muistoissa, ajatuksissa, sydämessä. Hän on joulujeni lämpöisesti hymyilevä jouluenkeli. Joulumieli on hiipinyt varpaisillaan myös minun hieman levottomaan sydämeeni.

Hyvää neljättä adventtisunnuntaita! Rauhan, rakkauden ja ilon täyttämää joulujuhlaa kaikille!

T. Laiska tonttutyttö ♡

P.S. Kaikki joulukalenterin luukkuja kommentoineet osallistuvat kuun lopussa pienen, suussa sulavan yllätyksen arvontaan.

P.P.S. Tästä voi käydä kurkkaamassa joulukalenterin ekan, tästä tokan ja tästä kolmannen luukun.