Päiväkodin kynnyksellä

Mihin aika katoaa?

Poikani syntymän jälkeen aika on ottanut jalat alleen ja pinkonut kuin olympialaisten 100 metrin finalisti. Missä ihmeen välissä tuo pieni ihminen kasvoi vauvasta taaperoksi ja taaperosta leikki-ikäiseksi? Nousi istumaan, otti ensimmäiset haparoivat askeleensa, sanoi ensimmäiset sanansa? Alkoi pyristellä kohti itsenäisyyttä komentaen topakasti: "Äiti menee pois!" tai "Kimi ite!"? Vasta äskenhän painoin vastasyntyneen, tuhisevan mytyn rinnoilleni. Tai ehkä en sittenkään ihan äsken. Tällä viikolla tuo jo melkein metrin mittainen, jääräpäinen mytty aloittaa nimittäin päiväkodin!

Suurpiirteinen katsaus saapasmaan päivähoitokäytäntöön

Italiassa lasten laitoksellisesta varhaiskasvatuksesta ja päivähoidosta vastaavat asilo d'infanzia (tai sitä pienempi yksikkö micronido) sekä scuola d'infanzia. Asilo d'infanzia (asilo nido) on tarkoitettu pienille lapsille kolmen kuukauden iästä lähtien aina kolmeen ikävuoteen saakka (Italiassa pakollinen äitiysvapaa, congedo obbligatorio di maternità, kestää vain viisi kuukautta, joista kaksi pidetään pääsääntöisesti ennen laskettua aikaa ja kolme lapsen syntymän jälkeen). Hoito on sekä yksityisissä että valtiollisissa päiväkodeissa maksullista. Valtiollisissa päiväkodeissa maksun suuruuteen vaikuttavat vanhempien tulot ja varallisuus. Scuola d'infanzia (scuola materna) tarjoaa päivähoitoa 3 - 5 -vuotiaille (tietyin edellytyksin myös vähän alle 3-vuotiaille) lapsille. Se on valtiollisissa päiväkodeissa maksutonta ilmoittautumis- ja ateriamaksuja sekä erinäisiä materiaalihankintoja lukuun ottamatta. Scuole d'infanzia paritarie ovat yhteisöjen (esim. seurakuntien) tai yhdistysten ylläpitämiä, valtiollisiin päiväkoteihin rinnastettavia laitoksia. Nämä päiväkodit saavat toimintaansa valtion avustusta ja niiden maksut määräytyvät lähtökohtaisesti vanhempien tulojen ja varallisuuden mukaan.

Muksun maksuja ja aikatauluja

Kimin päiväkoti, johon ihastuin sen sijainnin ja henkilökunnan vuoksi, on kiinteämaksuinen scuola d'infanzia paritaria. Ilmoittautumismaksun (50 €/vuosi) lisäksi maksetaan 190 euron suuruinen kuukausimaksu (puolipäivähoidosta 130 €) sekä 5,80 euron päivittäinen ateriamaksu. Jos lapsi osallistuu vapaaehtoiseen englannin kielen opetukseen (1 t/viikko), kuukausimaksu nousee 12 eurolla. Vanhemmat osallistuvat materiaalihankintoihin ostamalla mm. oppikirjan, värikyniä, askartelupahvia, liimaa, kopiopaperia ja nenäliinoja. He kerryttävät myös kassaa, jonka varoista kustannetaan pienokaisten välipalat. Jokaisella lapsella tulee olla mukanaan oma grembiule, pitkähelmaista kauluspaitaa muistuttava asu, sekä omat vuodevaatteet. Tarhapäivä alkaa klo 8 - 9 ja päättyy klo 16 - 16.30. Maksua vastaan on mahdollista viedä ja hakea lapsi virallisen aikataulun ulkopuolella. Tutustumis/totuttelujakso kestää pääsääntöisesti 10 päivää.

Viime hetken valmistautumista

Viime viikon torstaina päiväkodissa järjestettiin vanhemmille suunnattu infotilaisuus, jossa keskusteltiin mm. käytännön järjestelyistä, opetussuunnitelmasta sekä Italiassa paljon polemiikkia aiheuttaneesta rokottamisvelvoitteesta ja sen laiminlyöntiin liittyvistä seuraamuksista. Päiväkoti on jo pyytänyt kopiot lasten rokotuskorteista ja allekirjoituttanut kaksi asiakirjaa, joissa huoltaja vannoo ja vakuuttaa, että lapsi on saanut kaikki rokotusohjelman mukaiset pakolliset rokotukset. Viime viikolla saimme myös löysätä kukkaroidemme nyörejä tiiviiseen tahtiin, sillä ostimme pojalle helppokäyttöisiä päiväkotivaatteita sekä kaikki ne tarvikkeet, jotka vanhempien oli määrä hankkia (yllä olevassa kuvassa ostos/muistilista). Kymppi sinne, toinen tänne, kolmas tuonne… Ja kohta on palkka pelkkä kaukainen muisto vain! 

Matkaan!

Kimin päiväkotiin meno on suuri ja jännittävä muutos kaikille: meille vanhemmille, Kimin isoäidille, nonnalle, joka on huolella ja hellyydellä hoitanut Kimiä minun töissä ollessani ja tietenkin pikku-Kimille itselleen. Yksi ajanjakso elämässä on päättymässä, toinen alkamassa. Olen luottavaisin, mutta samalla vähän haikein mielin. Näihin tunnelmiin sopiikin mielestäni hyvin ote Eiffel 65 –nimisen yhtyeen kappaleesta Viaggia insieme a me, Matkaa kanssani. Onneksi Kimi on pieni vielä hyvän aikaa!

Viaggia insieme a me
Io ti guiderò
E tutto ciò che so te lo insegnerò
Finché arriverà il giorno in cui
Tu riuscirai a fare meno di me...

Matkaa kanssani
Sua mä opastan.
Ja kaiken, minkä tiedän sulle opetan
Kunnes koittaa päivä se,
jolloin tukeain et enää tarvitse...